Despre costurile tranziției energetice și ,, iarna mortală”

Un comentariu de Thomas Röper, apărut pe 22 august în presa independentă din Germania

Politica energetică a guvernului german este remarcabilă. Peste 100 de miliarde de euro au fost investite în redresarea energetică, doar pentru ca acum Germania să se confrunte cu un colaps. Rapoartele corespondentului televiziunii ruse din Germania sunt din ce în ce mai clare, îndreptate în special împotriva Verzilor. Și a politicii lor energetice. Corespondentul rus se simte din ce în ce mai mult ca și cum ar relata dintr-o casă de nebuni, după cum a arătat încă o dată reportajul său de la televiziunea rusă. Am tradus raportul, astfel încât să puteți decide singuri dacă am formulat prea dur sau dacă raportul vă dă impresia că jurnalistul rus este din ce în ce mai mult în pană de cuvinte.

Rezultatul experimentului energetic european este o iarnă mortală

O veste revigorantă pentru Europa a venit joi de la serviciul de presă al companiei ruse Gazprom. Începând cu data de 31 august, ultimul compresor de gaz a fost oprit timp de trei zile pentru întreținere programată: ,,Conform documentației tehnice a Siemens, unitatea este necesar să fie revizuită la fiecare 1.000 de ore, ceea ce include: inspecția carcasei pentru fisuri, găuri, deformări, urme de arsură și curățarea carcasei; inspecția sistemelor de alimentare cu petrol, aer și de aerisire a produselor de ardere pentru depistarea scurgerilor, testarea conexiunilor și eliminarea cauzelor scurgerilor; verificarea funcționării supapelor de siguranță și reglarea sistemului de control al fluxului de aer”, se arată în comunicatul Gazprom.

Astfel, tranzitul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream a fost complet oprit pentru un moment. Și nu din vina Rusiei; la urma urmei, cealaltă turbină nu a fost returnată oficial la Gazprom după reparațiile din Canada, îndeplinind toate formalitățile contractuale. Nici germanii nu sunt pregătiți să pună în funcțiune noul Nord Stream 2 cu turbine noi.

Un reportaj de la corespondentul nostru în Germania

Vestea că singura turbină în funcțiune a Nord Stream 1 a fost oprită la 31 august pentru lucrări de întreținere ce a durat până la 2 septembrie a determinat creșterea imediată a prețului gazului în Europa cu 200 de dolari, până la 2.700 de dolari pe mia de metri cubi. Dar chiar și 2.500 era practic inaccesibil, așa că se poate spune că nu s-a schimbat nimic.

Cancelarul Scholz a călătorit în Norvegia cu o săptămână înainte cu exact același rezultat – credea că va găsi gaz suplimentar acolo. Norvegienii au spus că nu au. Refuzul politicos și dezamăgirea au sunat astfel: ,,Norvegia oferă maximul pe care îl putem oferi și am reușit să îl creștem față de ceea ce era prevăzut.

Sunt foarte recunoscător guvernului norvegian și dumneavoastră pentru că ați arătat o disponibilitate atât de rapidă de a crește capacitatea de producție și de a împinge la limită ceea ce este fezabil din punct de vedere tehnic”, a declarat Scholz. El a mers să își încerce norocul în Canada la sfârșitul lunii august, dar colegul Trudeau i-a redus drastic așteptările și a avertizat că țara sa îi poate trimite Germaniei urări de bine, dar nu și gaz.

Cancelarul pur și simplu nu a reușit să fie pe placul oamenilor, iar acest aspect are consecințe – la întâlnirile cu cetățenii, Scholz se face cu greu înțeles.

În acest sens, articolul prezintă imagini de la ,,dialogul cetățenilor” la care Scholz a fost huiduit atât de mult încât nu a putut fi înțeles) 37% dintre cetățeni sunt nemulțumiți de Scholz, iar alți 44% ar putea să li se alăture în iarnă. Motivele declinului de popularitate sunt multe, dar în principal există prea puține dovezi că Scholz are totul sub control și că poate influența ceva.

Cât vor costa energia electrică și încălzirea? În ziare apar o sumedenie de cifre și în fiecare zi o nouă predicție chiar mai înfricoșătoare decât precedenta. Cea mai recentă veste, potrivit publicației Tagesspiegel, este că persoanele care locuiesc în propriile case, construite cu tehnologie veche și fără izolație modernă, vor plăti anul acesta 12.000 de euro pentru utilități. Adică o sumă astronomică chiar și pentru clasa de mijloc germană, calculată pe baza a 25 de cenți pe kilowatt oră. Dar unde rezultă aceste prețuri?

La Berlin, tariful este în prezent de aproape 29 de cenți pe kilowatt oră. 1,4 milioane de consumatori de electricitate am fost anunțați de Vattenfall că energia electrică costă mai mult de 33 de cenți de la 1 octombrie. În orice caz, o informație nesemnificativă acum. Este necesar să așteptăm cifrele finale și să comparăm factura cu cea de anul trecut. Și vom face aceasta cu siguranță spre sfârșitul lunii decembrie – dar oricum avem vești bune. Ei scriu așa, vestea bună este următoarea: creșterea ar fi putut fi mai sensibilă, dar de la 1 iulie guvernul german a eliminat taxa pe subvențiile pentru energia regenerabilă, calculată în prețul pe kilowatt. Așadar, germanii au sprijinit toate acestea ani de zile, decenii întregi, dar niciodată nu a funcționat cu adevărat. Este vestea bună.

Dar poate că vine mult prea târziu. Americanii de la The Hill sunt de-a dreptul pesimiști în această privință:

,,Rezultatul propriului experiment energetic al Europei este o iarnă mortală. O combinație de inițiative climatice utopice, inflație, scăderea producției de combustibili fosili în SUA și lipsa de dorință de a cumpăra petrol sau gaze naturale rusești ar putea costa viețile câtorva sute de mii de oameni de pe întregul continent la iarnă. Încercările de a înlocui energia convențională cu surse verzi s-au dovedit a fi dezastruoase. Germania, de exemplu, a cheltuit 150 de miliarde de dolari pe surse regenerabile de energie în cadrul propriei sale versiuni Green New Deal, doar pentru a se confrunta cu cele mai mari prețuri la energie din lume.”

Guvernul german începe să-și dea seama de absurditatea situației, dar asta nu-l împiedică să acționeze într-un fel sau altul în mod inconsecvent, fapt posibil datorită prezenței Verzilor în coaliție. Acum vin rețetele de austeritate, una mai nebună decât cealaltă: Kretschmann, prim-ministrul landului Baden-Württemberg, l-a întrecut în mod clar pe colegul său de partid Habeck cu sugestia de a nu face duș deloc, ci de a se spăla cu o flanelă umedă.

Dar acestea sunt mărunțișuri, pentru că, în ansamblu, ministrul Economiei este de neatins – din această iarnă, germanii vor urma să plătească, printre altele, o taxă pe gaz de 200 până la 300 de euro pe familie pentru a susține companiile importatoare. Întrucât salariul lui Habeck este de câteva ori mai mare decât cel al altora, noi, ceilalți, este necesar să îl suportăm – asta se numește competență politică.

,,Toate măsurile au consecințe, unele înseamnă greutăți suplimentare pentru populație, dar ne fac mai puțin susceptibili la șantaj, adică mai puțin dependenți de Rusia pentru aprovizionarea cu energie și mai independenți și mai încrezători în politica externă și de securitate”, spune Robert Habeck. Dacă îi luăm pe Habeck și Baerbock și îi înlocuim – o punem pe ea la Ministerul Economiei și pe el la Ministerul Afacerilor Externe – nu se modifică nimic. Cei mai buni experți din țară știu totul, doar că nu știu exact. În fața lipsei evidente de înțelegere a alegătorilor, guvernul a decis să manevreze prin scăderea TVA-ului la energie de la 19% la 7%. Ceea ce, teoretic, ar fi de natură să compenseze taxa pe gaz. Cu alte cuvinte, guvernul aproape că a reușit să acopere veștile proaste cu vești bune.

,,Adevărul este că această coaliție, care vorbește constant despre ajutor, scumpește în mod artificial o energie deja scumpă. Politica de sancțiuni a Occidentului are un efect agravant asupra inflației. Din cauza respingerii petrolului rusesc și a incertitudinii generale de pe piețele globale de energie ca urmare a războiului economic împotriva Rusiei, prețurile energiei cresc vertiginos”, potrivit revistei Focus.

Biroul Federal de Statistică spune că inflația în industria germană a crescut cu 5,3% în iulie, ajungând la o rată anuală de peste 37% – o cifră pe care biroul nu a mai înregistrat-o de la înființarea sa în 1949. Fabricarea produselor finale de care germanii sunt atât de mândri este solicitantă și complexă. Un exemplu simplu: producția de aluminiu din Slovacia a fost oprită săptămâna trecută, întrucât facturile au devenit inaccesibile. Acum, germanii este nevoie să cumpere acest metal, esențial pentru industria auto, de undeva din țări terțe – Rusia sau China. Adică mai scump, plus că durează mai mult, iar alternativa este închiderea producției sau mutarea acesteia în străinătate, mai aproape de materiile prime ieftine, lăsând milioane de oameni fără locuri de muncă.

,,Centrul industrial al Europei se confruntă cu o posibilă criză, în timp ce producătorii germani de piese auto, produse chimice și oțel se luptă cu prețurile la energie care ating noi maxime aproape în fiecare zi”, a scris Bloomberg.

,,Nivelul ridicat de incertitudine din situația actuală face viața deosebit de dificilă pentru țări precum Germania, care produc mașini și bunuri de capital în ansamblu. Incertitudinea este întotdeauna nefastă pentru investiții, iar aceasta este ceea ce frânează creșterea în Germania”, subliniază Ferdinand Fischner, economist la Universitatea de Științe Aplicate din Berlin.

Este remarcabil faptul că Germania și, uneori, chiar și Franța, sunt adesea puse în aceeași categorie cu Rusia sau China atunci când vine vorba de vină. În mod tradițional, Polonia a fost cea mai activă în acest sens. Cu cât politicile interne ale naționaliștilor aflați la putere eșuează mai mult, cu cât se bazează mai mult pe subvențiile UE, cu atât cererile devin mai fantastice. De data aceasta, șeful Băncii Naționale, dl Glapinski, s-a distins:

,,Dacă mai devreme era vorba de fuziunea statelor germane sau de absorbția RDG, adică a fostei zone de ocupație sovietică, acum, că această sarcină a fost îndeplinită, este vorba de a le restitui fostele teritorii, aflate la granițele Poloniei, sub o anumită formă. Este exact viziunea germană asupra echilibrului în Europa viitorului. Pentru Berlin, devine important ca Rusia să nu piardă într-un astfel de scenariu în Ucraina, altfel proiectul ar eșua.”

Este vorba despre zonele de la est de râul Oder, cedate Poloniei în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă s-a ajuns la această situație, probabil că Banca Națională Poloneză nu mai are niciun ban. Bruxelles-ul are bani, dar nu vrea să-i dea – tranșa de 35 de miliarde pentru reconstrucția post-Covid este înghețată din cauza comportamentului greșit. În versiunea premierului Morawiecki, este vorba de o intrigă franco-germană, nimic altceva. Legea celui mai puternic.

Dar aceasta problemă poate fi rezolvată. Cel puțin din punctul de vedere al premierului ungar. Viktor Orban a susținut în această săptămână că actuala criză din Europa ar putea să nu mai facă pe nimeni puternic:

,,Când războiul din Ucraina se va încheia, UE va fi mai slabă decât înainte de război, în timp ce alte țări și regiuni vor avea de câștigat. În primul rând, Occidentul nu poate câștiga războiul din Ucraina din punct de vedere militar; în al doilea rând, sancțiunile nu au destabilizat Rusia în niciun fel; în al treilea rând, daunele aduse Europei sunt enorme; în al patrulea rând, lumea nu este unită în spatele SUA și al Ucrainei. Cea mai mare parte a lumii demonstrează că nu îi susține: chinezii, indienii, brazilienii, sud-africanii, lumea arabă, Africa. Este foarte posibil ca acest război să pună capăt dominației Occidentului”.

Cu siguranță nu este chinuit de resentimente și de dureri fantomatice legate de măreția pierdută, așa cum îi chinuie pe polonezi. Orban are Ungaria, îi este de ajuns. Iar dacă, la fel ca acum, nu are suficient gaz, Gazprom va livra mai mult decât s-a convenit prin contract. Și totul este bine.

Nu lui, ci cancelarului Scholz, i se adresează scrisorile sfâșietoare ale asociației meșteșugarilor:

În calitate de meșteșugari știm, din numeroasele discuții cu clienții noștri, că marea majoritate nu sunt pregătiți să își sacrifice nivelul de trai câștigat cu greu pentru Ucraina. Acesta nu este războiul nostru! Vreți să fiți cancelarul care ruinează Germania? Sunteți cu adevărat gata să vă sacrificați țara?

Am oprit procesul de certificare pentru Nord Stream 2 din motive ușor de înțeles. Reluarea proiectului nu se află pe ordinea de zi”, a declarat Wolfgang Buchner, purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Nu este exclus ca Nord Stream 2 să apară pe ordinea de zi mai devreme sau mai târziu. Zilnic se vorbește despre necesitatea de a începe proiectul. Cu grade diferite de seriozitate. Vineri, Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Bundestag-ului, a sugerat utilizarea conductei ca soluție pe termen scurt – să o pornească, să treacă iarna și apoi să o oprească din nou. Înainte existau propuneri mai viabile – porniți-l și lăsați-l să funcționeze. Cu toate acestea, Scholz nu este pregătit să aleagă niciuna dintre opțiuni. S-au făcut și s-au spus prea multe, iar acum el este legat de situație.

În Finlanda, un videoclip cu Sanna Marin a devenit foarte popular. Este soție, mamă și prim-ministru. Videoclipurile arată persoane aflate sub influența alcoolului, cu inima deschisă, ca să nu spunem frivole, dansând și flirtând cu artiști celebri. Se vorbește în afara ecranului despre ,,făină”, termenul finlandez pentru cocaină. Așa că au fost o mulțime de întrebări. Este un scandal în stilul lui Boris Johnson. Doamna prim-ministru s-a supus voluntar unui test antidrog și și-a exprimat public regretul. Dacă ar fi fost o persoană privată, nu am fi avut nicio problemă. Rezultatele testului vor fi disponibile în curând, dar până atunci situația rămâne încă incertă. Probabilitatea ca Sanna Marin să demisioneze din funcție înainte de a avea timp să aducă Finlanda în NATO nu este zero.

Nici nu reprezintă o întrebare nefondată dacă Olaf Scholz mai are mult timp la dispoziție sau dacă deceniul social-democrat pe care l-a promis s-a încheiat înainte de a începe.

,,Pe fondul inflației și al crizei gazelor, coeziunea coaliției de guvernare slăbește. Partidele sunt confuze în ceea ce privește ideile și declarațiile, cancelarul pare flegmatic. Chiar și propria sa tabără începe încet-încet să-și piardă răbdarea. Nu a mai rămas nimic din atmosfera prietenoasă a studenților de la începuturile coaliției”, subliniază Spiegel.

Acest aspect a devenit deosebit de vizibil în condițiile în care Scholz s-a aflat în centrul unor anchete pentru fraude de câteva miliarde de euro. El este suspectat că a ajutat o bancă să se sustragă de la plata taxelor pe vremea când era primar al orașului Hamburg. Cancelarul neagă totul sau spune că nu-și amintește. De curând, el a fost interogat pentru a doua oară și a uimit atât de mult comisia parlamentară încât un reprezentant al opoziției a întrebat la sfârșitul zilei dacă Scholz ar dori să fie hipnotizat pentru a-și reîmprospăta memoria. El nu a vrut aceasta. Așa că sporește suspiciunea. Pe scurt, până la mijlocul iernii, poate chiar la sfârșitul iernii, numărul acuzațiilor la adresa cancelarului ar putea depăși nivelul critic care îi face pe germani să uite de aversiunea față de noi alegeri anticipate.

Citiți și:
Polonia | Șeful Băncii Naționale spune că pericolul nu vine de la inflație, ci de la Berlin și Bruxelles
Germania – Un important politician din Bundestag le recomandă nemților să facă „sacrificii personale“ pentru a susține Ucraina în războiul contra Rusiei
Germania: Companiile avertizează cu privire la iminența dezastrului: Robinetul este închis în cel mai adevărat sens al cuvântului. Fără energie, nicio economie nu poate funcționa

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More