Rusia și Iranul vor crea un cartel global de gaze după modelul OPEC

Moscova și Teheranul fac paşi serioși către formarea unui cartel de gaze naturale după modelul OPEC, care le va permite să coordoneze o proporție „extraordinară” de rezerve și să aibă controlul asupra prețurilor, a relatat OilPrice.

Ocupând pozițiile numărul unu și doi în ceea ce priveşte cele mai mari rezerve de gaz din lume – Rusia, cu puțin sub 48 de trilioane de metri cubi (TCM) și Iranul, cu aproape 34 de TCM –, cele două țări sunt într-o poziție ideală pentru a face aceasta”, potrivit raportului citat de OilPrice.

Sursa citată s-a referit la Memorandumul de înțelegere (MoU) de 40 de miliarde de dolari semnat în luna iulie între gigantul Gazprom al Rusiei și Compania Națională Iraniană Petrolieră (NIOC), fiind descris drept „paşi esenţiali care permit Rusiei și Iranului să-și pună în aplicare planul de durată de a fi participanții principali într-un cartel global al furnizorilor de gaze după modelul Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) pentru furnizorii de petrol.

Potrivit OilPrice, principalul furnizor global de GNL, Qatar – care deţine a treia cea mai mare rezervă de gaz, cu puțin sub 24 de TCM – ar putea fi un candidat principal care să se alăture cartelului de gaze Rusia-Iran.

Împreună, Rusia, Iranul și Qatarul reprezintă puțin sub 60% din rezervele de gaze ale lumii, a subliniat raportul. Cele trei țări au contribuit la fondarea Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF), ai cărui 11 membri controlează peste 71% din rezervele globale de gaze, 44% din producția sa comercializată, 53% din conductele sale de gaze și 57% din exporturile de GNL.

Citiți și:
Ascensiunea Brics: Gigantul economic va domina Occidentul
Opinie: În Eurasia, războiul coridoarelor economice este în plină desfășurare

 

yogaesoteric
2
1 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More