Curățarea pomilor primăvara

Tăieri de rodire

La începutul primăverii se fac tăieri de rodire, pentru sporirea potențialului livezii. Dacă au o coroană prea bogată, pomii se încarcă de fructe care rămân mici.

Totodată, în lipsa tăierilor, după 5-7 producții mari, pomii nu mai rodesc deloc și se declanșează procesul de uscare prematură. Astfel, dacă nu ați toaletat pomii toamna, primăvara este necesar să răriți coroana, înlăturând ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate. Coroana este necesar să fie menținută la o înălțime potrivită, iar mijlocul trebuie să fie lăsat fără ramuri pentru a permite pătrunderea luminii și o circulație eficientă a aerului.

Când pomul este tânăr se face o tăiere simplă de creștere. Abia după doi sau trei ani se trece la aceste tăieri productive care au ca scop mărirea producției și dezvoltarea armonioasă a pomilor. Tăierile de rodire se fac diferit, în funcție de speciile de pomi fructiferi. Merii și perii au mare nevoie de toaletări pentru a produce fructe mari, în timp ce la vișin și la cireș, tăierile pot fi făcute și la finele verii, după recoltare, și nu trebuie să fie prea accentuate.

Pomii fructiferi care necesită tăieri anuale sunt: mărul, părul, piersicul și prunul. Pomi care necesită tăieri o dată la doi ani sau mai mult sunt: gutuiul, caisul și cireșul. Pentru aceștia tăierea se face pentru a da o formă coroanei și pentru a limita în mare măsură dezvoltarea pe înălțime.

Tăieri cu caracter fitosanitar 

De asemenea, până la pornirea în vegetație, este necesar să fie executate tăieri cu caracter fitosanitar. Mărul, părul și gutuiul pot fi afectați de focul bacterian al rozaceelor (Erwinia Amylovora), care poate supraviețui peste iarnă în ulcerațiile care s-au format în sezonul anterior pe ramuri și trunchi. Acest agent patogen poate să producă o nouă infecție activă în primăvară. Astfel, se impune tăierea ramurilor afectate la o distanță de cel puțin 50 cm sub limita prezenței simptomelor. Întregul material vegetal se va strânge și se va distruge prin ardere. Instrumentele folosite la tăiere vor fi dezinfectate după fiecare utilizare cu hipoclorit de sodiu 10%, concentrație de 1%. Ulcerațiile de pe trunchi vor fi extirpate, inclusiv țesutul marginal de 2 cm, iar rana se dezinfectează. Rănile rezultate la tăiere vor fi dezinfectate cu 1% oxiclorură de cupru. De asemenea, se îndepărtează fructele mumifiate rămase în coroanele pomilor sau cele căzute pe sol, împreună cu frunzele căzute pe jos. Toate acestea vor fi îngropate în pământ printr-o arătură (săpătură) adâncă sau vor fi îndepărtate din livadă și arse împreună cu ramurile și lăstarii atacați.

Tăieri de corecție

Pe durata perioadei de vegetație se pot face tăieri de corecție, mai ales la sfârșitul primăverii, când pot fi văzuți bine mugurii floriferi, care sunt diferiți de mugurii care formează ramuri. Mugurii floriferi au forma rotundă și se formează pe partea de la baza ramului. Mugurii lemnoși se formează spre vârful ramului și au forma alungită. La tăiere se urmărește să rămână pe fiecare ram aproximativ 3-4 muguri floriferi și un mugur din care se va dezvolta un nou ram; mugurele de ram pe cât posibil este bine să fie pe partea exterioară a coroanei.

Citiți și:

Primăvara – momentul cel tainic şi magic al începutului

Copacul Vieţii – un fenomen natural misterios


Hibaku Jumoku – arborii care au supravieţuit, miraculos, cumplitului bombardament atomic de la Hiroshima

yogaesoteric

5 martie 2019 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More