Curentul readuce campania mediatică împotriva lui Gregorian Bivolaru de unde a pornit


Către redacţia Curentul
în atenţia redactorului şef Iulia Nueleanu

În ediţia din 16 noiembrie 2012 (apărută în format electronic în 15 noiembrie), ziarul Curentul publică pe prima pagină un articol intitulat „Nevasta lui Ciorbea l-a internat forţat pe liderul spiritual al MISA într-un spital de boli mintale”. Articolul, semnat de Mihai Niculescu, aduce grave prejudicii de imagine profesorului de yoga Gregorian Bivolaru prin prezentarea trunchiată a adevărului. Biroul de presă MISA solicită redacţiei Curentul să îi acorde dreptul la replică, prin publicarea în condiţii similare (conform Codului deontologic al jurnalismului) a următorului text.

După 20 de ani şi mii de articole, campania de denigrare a lui Gregorian Bivolaru se reîntoarce la punctul de pornire

În replică la articolul publicat în ziarul Curentul din 15 noiembrie 2012, pe prima pagină, articol intitulat „Nevasta lui Ciorbea l-a internat forţat pe liderul spiritual al MISA într-un spital de boli mintale” şi semnat de Mihai Niculescu, Biroul de presă MISA aduce în atenţia cititorilor ziarului unele fapte semnificative care suntem siguri că vor aduce subiectul respectiv într-o lumină cu totul nouă. Aceste fapte au fost trecute sub tăcere de jurnalist (deşi avem convingerea că le cunoaşte). Pe scurt, în articolul în cauză se prezintă diferite elemente dorite a fi „senzaţionale” şi se comentează pe marginea faptului că Gregorian Bivolaru a fost internat la spitalul psihiatric Poiana Mare, în timpul regimului comunist.

Nu ştim care ar putea fi elementele de noutate aduse de Curentul asupra acestui subiect foarte vehiculat în presă, dar vă semnalăm grava omisiune a acestui articol: faptul că există un verdict judecătoresc definitiv care atestă faptul că atât condamnările, cât şi internarea psihiatrică a lui Gregorian Bivolaru din timpul regimului comunist sunt în realitate persecuţii politice. Acest verdict definitiv este incontestabil – informaţiile sunt accesibile presei, pe site-ul yogaesoteric.net şi pe siteul gregorianbivolaru.net. Ori, prezentarea acestui detaliu esenţial schimbă cu totul faptele în discuţie, iar omisiunea sa din articol este o eroare jurnalistică impardonabilă. De asemenea, nu putem să nu ne mirăm că jurnalistul nu tratează cu mai multă suspiciune informaţiile din dosarul lui Gregorian Bivolaru, ştiută fiind practica securistă de a înscena fie infracţiuni de drept comun, fie boli psihice, persoanelor considerate indezirabile. Gregorian Bivolaru a fost victima ambelor tactici securiste, iar acum justiţia s-a pronunţat definitiv asupra acestor aspecte.
 
Pe de altă parte, articolul dezvoltă tot felul de teme denigratoare, dar irelevante, deşi nu dă unele informaţii esenţiale referitoare la cazul Bivolaru (în afară de verdictul privind persecuţia politică, nu se spune că Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia, că a fost achitat de două instanţe, sau că însuşi José Manuel Barosso, liderul Comisiei Europene, „l-a tras de urechi” pe premierul Victor Ponta privitor la abuzurile din cazul MISA – conform unui articol publicat în ziarul Politiken din Danemarca). Astfel, se reiau unele declaraţii aberante din cadrul procesului recent de la ÎCCJ, declaraţii care, în ciuda faptului că presa le-a găsit foarte pe gustul său, nu au avut însă nimic în comun cu subiectul procesului şi nici chiar cu persoana lui Gregorian Bivolaru.

Este cel puţin ciudat faptul că un ziar de calibrul Curentului introduce asemenea detalii senzaţionaliste într-un articol care, de fapt, tratează un subiect foarte serios şi dramatic: persecuţia lui Gregorian Bivolaru în timpul regimului comunist. Prin abordarea sa, Curentul nu face decât să readucă înapoi în punctul ei de pornire campania mediatică de denigrare a lui Gregorian Bivolaru. Această campanie a început în anii 1991-1992 în revistele Cuvîntul şi România Mare, cunoscute pentru conexiunile lor cu fosta Securitate. Ea s-a bazat în totalitate pe informaţii de genul celor pe care le regăsim în articolul din Curentul, pe portretul infracţional creat de regimul comunist pentru Gregorian Bivolaru. Dacă aceste două publicaţii au acceptat să facă jocurile Securităţii (actual SRI), este problema lor – sancţionată însă ulterior în instanţă în cadrul unor procese de calomnie. Faptul că acum, după 20 de ani, Curentul reia aceleaşi calomnii mizerabile, deşi există verdictul judecătoresc care atestă persecutarea politică a lui Gregorian Bivolaru, este însă o eroare jurnalistică intenţionată, în opinia noastră, care necesită corectarea sa. Conform acestui verdict persecuţiile, tortura şi denigrarea profesorului de yoga Gregorian Bivolaru nu au avut nicio bază reală! Acesta a fost nevinovat pentru toate presupusele infracţiuni pentru care a fost torturat şi închis şi nici nu suferă de vreo boală psihică.

Faptul că în articolul din Curentul se exagerează cu detaliile privind aşa-zisele afecţiuni psihice regăsite în actele întocmite de Securitate pentru închiderea abuzivă a lui Gregorian Bivolaru este cel puţin bizar, cunoscut fiind modul în care erau întocmite astfel de documente şi lipsa lor totală de credibilitate. Dar, îi invităm pe redactorii Curentului să ducă acest raţionament până la capăt: dacă ei sunt atât de convinşi de faptul că Gregorian Bivolaru este bolnav psihic şi iresponsabil, cum explică faptul că este acuzat pentru infracţiuni de drept comun (conform legii, bolnavii psihici nu sunt consideraţi responsabili şi nu pot fi judecaţi pentru infracţiuni de drept comun)? Cui îi convine de fapt această dublă ipostază a lui Gregorian Bivolaru, de persoană iresponsabilă psihic, dar responsabilă în faţa instanţei? Măcar în timpul regimului comunist, urmărirea penală a fost întreruptă odată cu internarea sa abuzivă!

În incheiere, solicităm redacţiei Curentul să lase în pace MISA în această campanie electorală – este destul de evident că totul este un joc bizar care urmăreşte interese electorale, prin aducerea în discuţie a numelui lui Victor Ciorbea şi prin straniul colaj fotografic publicat pe prima pagină, care are o legendă şi mai stranie: „Atac”.

Pentru informarea dvs completă asupra subiectului acestei replici vă supunem atenţiei şi următoarele articole corelate de pe site-ul yogaesoteric.
Articolul citat din Politiken, în traducere românească:
/moved_content.php?lang=RO&item=7200
Comunicatul de presă privind verdictul persecuţiei politice:
/moved_content.php?lang=RO&item=6987

Biroul de presă MISA
15 noiembrie 2012

Nota redacţiei. Reproducem alăturat colajul fotografic de pe prima pagină a ziarului Curentul din 16 noiembrie 2012.

 
Replica transmisă redacţiei Curentul nu a fost publicată, dar a fost cu siguranţă… deranjantă! A urmat un nou articol calomnios, care persistă în ideea aberantă că „MISA acuză”. Citiţi răspunsul la acest nou articol aici:
Replica şi Curentul – fixaţia unghiului de abordare în jurnalismul de propagandă

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More