Cursuri de formare pentru turnători: UE vă invită să vă alăturați grupului operativ împotriva „dezinformării rusești”

Bruxelles – Grupul operativ East Stratcom al Serviciului European de Acțiune Externă a adăugat un alt instrument pe care oricine îl poate folosi pentru a înțelege mai bine amenințarea dezinformării rusești și pentru a se apăra împotriva acesteia. Site-ul EUvsDisinfo, primul proiect de conștientizare a dezinformării din UE, a fost îmbogățit cu noua secțiune „learneuvsdisinfo.eu/learn/.

Acest nou instrument a fost anunțat de Serviciul de Acțiune Externă al UE.

„Această pagină explică mecanismele, tacticile, narațiunile comune și actorii din spatele dezinformării și manipulării informațiilor. Acesta oferă o perspectivă asupra ecosistemului mediatic favorabil Kremlinului și explică, de asemenea, filozofia din spatele manipulării și interferenței informațiilor străine. Cititorii pot găsi, de asemenea, tehnici de răspuns ușor de aplicat de către oricine, iar mai târziu pot pune în practică abilitățile nou dobândite prin intermediul unor chestionare și jocuri”, se arată într-o notă.

„În cele trei luni care au precedat invazia din 24 februarie, Grupul operativ Stratcom East a observat o creștere distinctă a narațiunilor de dezinformare promovate de ecosistemul rusesc de (dez)informare. În punctele de dezinformare cunoscute, utilizarea cuvântului-cheie «nazist» în legătură cu Ucraina a crescut cu aproape 300%, în timp ce cuvântul-cheie «genocid» a crescut cu peste 500%”, mai explică Serviciul de Acțiune Externă condus de Josep Borrell.

„În ultimele 12 luni, în arhiva EUvsDisinfo au fost înregistrate peste 1.200 de cazuri de dezinformare care au atacat Ucraina, Uniunea Europeană, statele sale membre și întreaga comunitate de oameni care gândesc la fel, care se opun agresiunii rusești și continuă să sprijine Ucraina.

Pe măsură ce agresiunea militară ilegală continuă, la fel se petrece și cu campaniile de manipulare a informațiilor și de dezinformare. Activități reale de dezinformare și de manipulare a informațiilor sunt în curs de desfășurare în mai multe limbi și pe zeci de platforme, offline și online. Încercarea este de a diviza societatea noastră, de a alimenta diviziunile, de a crea confuzie și de a distrage atenția de la agresiunea rusă și de la crimele sale de război”, se subliniază în notă.

În zilele noastre, mai mult ca oricând, propaganda este o componentă importantă a războiului. De ambele părți.

Citiți și:
Războiul de propagandă eșuează
Războiul hibrid al tehnocraților: dezinformarea și propaganda ca arme

 

yogaesoteric
13 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More