Dacă falsul și adevărul au ajuns doar funcții ale credințelor noastre, cum facem verificarea ştirilor? «Fals» înseamnă azi «ostil» sau «neconvenabil»

 

Presa nu este o tehnologie, o mașină care produce informații corecte sau false, ci o formă de conversație, de sociabilitate și deopotrivă un exercițiu de seducție sau de putere. Și prin urmare dacă minciunile se înmulțesc nemăsurat în presă, cauza nu se găsește în presă, ci în altă parte.

Știri false au fost de când lumea, ba uneori scriitori în devenire se exersau compunând fapte diverse spectaculoase sau emoționante. Era plină presa de știri false care păreau uneori mai adevărate decât realitatea pentru că prindeau esența, fiind scrise cu talent. Ba, mai mult, istoria cunoaște nenumărate situații în care presa partizană (sau „patriotică”) răspândea zvonuri menite să slăbească moralul adversarilor. Este necesar să admitem însă că situaţia s-a agravat.

Astăzi asistăm la un veritabil război informațional. Societățile noastre se radicalizează, terenul neutru de valori și credințe comune se subțiază pe zi ce trece. Oameni aflați cândva de aceeași parte se regăsesc inamici politici și, de dragul de a salva aparențele, caută refugiu în cinema, muzică sau literatură, cu toate că și acolo faliile ideologice se conturează tot mai puternic. Este suficient să ne uităm la premiile Nobel sau la cele din cinematografie. Este grăitor iarăși să vezi un intelectual care juca nu demult rolul unui lider al generației sale, cum „se scuză” astăzi în public pentru opiniile sale „vechi” și cum toată lumea simulează că nu vede teribila inadecvare. De fapt în afara tăcerii nu mai există niciun refugiu.

Denunțarea tot mai activă a știrilor „false” (pe facebook sau oriunde în altă parte) nu mai este astăzi doar o activitate „sanitară” și indispensabilă, devenind parte dintr-un război ideologic, căci „fals” înseamnă astăzi, pur și simplu, „ostil” sau „neconvenabil”. Observăm că cei care denunță „falsul” se află invariabil de partea cealaltă și că niciodată nu sunt corectate „falsurile” din propria tabără. De ce? Pentru că falsitatea știrii nu se raportează la un adevăr factual verificabil, ci la opinii și credințe ideologice.

Indiscutabil, există știri false în sensul lor strict verificabil, dar ele funcționează în primul rând ca armă politică și denunțarea lor se realizează în același plan. Falsul factual în sine poate fi neglijat, dar încărcătura lui ideologică nu.

Falsitatea și adevărul se judecă de fapt după gradul de atașament la sistemul nostru de reprezentări. Dacă se poate dovedi că „falsul” este o minciună, cu atât mai bine, dar nu este indispensabil. Cei care aderă la un sistem de reprezentări politice și la o idee despre bine și rău nu au nevoie de nicio verificare pentru a accepta o imagine ca adevărată sau a o denunța ca fiind falsă și inadmisibilă. Prin urmare presa care emite sau care combate știri „false” nu este decât reflexul acestei divizări dramatice a societății repliate pe poziții ideologice ostile și tot mai intolerante.

Ne dorim să fim corect informați şi detestăm cu toții minciuna. Dar dacă falsul și adevărul au ajuns doar funcții ale credințelor noastre, cum facem verificarea ştirilor? Dacă ceea ce avem în comun este tot mai rarefiat, la ce să ne raportăm? Dacă democrația însăși nu mai are un sens univoc, ce valori invocăm?

Ce ar putea face CNA sau oricare alt organism investit cu misiunea verificării adevărului? Să impună versiunea oficială? Dar nu este oare presa prin natura ei circumspectă la adevărul oficial? Și, dacă se va impune versiunea oficială ca regulă, nu vom asista la moartea totală a presei libere? Întrebarea este retorică.

Entuziasmul în aparență benign pentru fact checking și denunțarea „știrilor false” riscă să se transforme într-un instrument de cenzură. Minciuna care prosperă în presă nu poate fi în niciun caz combătută prin sancțiuni și mecanisme de supraveghere, ci pur simplu prin mai multă libertate. Întrebarea este ce ne dorim.

Citiţi şi:

Stop urgent pentru cenzura pe internet!!!… Pentru cine lucrează rețeaua Facebook condusă de Mark Zuckerberg?

Cele șase MEGA-CORPORAŢII ale aşa-zişilor ILUMINAŢI care controlează în permanenţă mass-media în SUA

 

yogaesoteric
9 noiembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More