«Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu!» – Chevron începe în forţă exploatările gazelor de şist

 
de Roxana Florea

Motto: „O căruţă de ţărani a ţinut în şah imperii.”
Petre Ţuţea


Zeci de localnici din Pungeşti au fost luaţi pe sus, bătuţi, ameninţaţi şi intimidaţi de jandarmi, în încercarea forţelor de ordine de a opri protestele împotriva Chevron. Accesul jurnaliştilor şi activiştilor ecologişti în zonă a fost interzis în timpul incidentelor.

Doi oameni au ajuns la spital, şapte s-au trezit cu dosar penal şi alte câteva zeci de localnici din Pungeşti, judeţul Vaslui, au fost terorizaţi de jandarmi în noaptea zilei de 1 spre 2 decembrie.

 

Tenacitatea cu care o mână de ţărani, între care copii şi bătrâni, protestează împotriva abuzurilor autorităţilor, care au permis companiei Chevron explorarea şi exploatarea gazelor de şist în zonă a reuşit să împiedice până acum demararea acestor lucrări. Însă ceea ce semnalează protestatarii nu pare să fie cu adevărat luat în seamă de autorităţile competente. Dimpotrivă. Intimidările, hărţuiala la care aceştia au fost supuşi încă de la început, presiunea crescândă, culminând cu intervenţia violentă a jandarmilor din toiul nopţii, demonstrează că autorităţile sunt hotărâte să demareze proiectul cu orice preţ, fără să ţină cont de voinţa cetăţenilor sau de consecinţele dezastruoase ale exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Se pare că acţiunea în forţă a Jandarmeriei a avut scopul de a „curăţa” terenul de protestatari, pentru a permite companiei Chevron să înceapă pregătirile pentru instalarea primei sonde.

 

În toiul nopţii, jandarmii au blocat drumul de acces spre Pungeşti – blocând astfel accesul jurnaliştilor şi activiştilor – şi au început să îi ridice cu dubele pe protestatari, sub pretextul necesităţii identificării lor la sediul poliţiei. Forţele de ordine susţin că spiritele s-au încins din cauza localnicilor, care ar fi blocat drumul judeţean şi ar fi spart un geam de la una dintre maşinile Jandarmeriei. Pe de altă parte, protestatarii afirmă că ei strigau lozinci pe un teren aflat în proprietatea unui sătean, când jandarmii au început să-i ia la bătaie din senin şi să îi urce în dube cu forţa.

 
 
La scurt timp după acţiunea în forţă a jandarmilor, în Pungeşti au apărut mai multe utilaje şi zeci de muncitori care lucrează pentru a instala aici prima sondă de explorare a gazelor de şist a companiei Chevron în zonă.
 

Chevron are toate autorizaţiile necesare încă de la începutul lunii octombrie, însă lucrările nu au putut începe din cauza protestelor localnicilor, care au blocat drumul de acces în zonă. 500 de oameni s-au opus primei încercări a Chevron de a începe lucrările, la jumătatea lunii octombrie. Atunci, reprezentanţii companiei au anunţat că vor suspenda începerea lucrărilor până când localnicii vor înceta să se mai opună exploatării. Între timp a avut loc o campanie de informare în care Chevron a urmărit să le explice ţăranilor că exploatarea se va realiza în condiţii de siguranţă pentru ei.
 

Oamenii au aflat însă că exploatarea gazelor de şist se face prin pomparea în adâncimile pământului a milioane de litri de apă amestecată cu substanţe chimice, ceea ce ar putea otrăvi şi apa din pânza freatică, aşa cum s-a petrecut în multe dintre locurile unde se desfăşoară exploatarea gazelor de şist. Iar acesta nu este singurul pericol. Fracturarea hidraulică a produs deja în multe zone şi cutremure care au avariat serios locuinţele oamenilor. Astfel că oamenii din Pungeşti şi-au instalat în câmp, pe terenul unuia dintre localnici, mai multe corturi şi un vagon şi au continuat protestele.

Aproape toţi localnicii se opun cu vehemenţă proiectului Chevron, însă referendumul care ar fi trebuit sa aibă loc în localitate nu s-a mai organizat din cauza unor conflicte dintre autorităţi.
 

În ciuda insistenţei cu care ţăranii din Pungeşti cer ca Chevron să-şi facă bagajele şi să plece din comuna lor, premierul apără cu străşnicie interesele companiei. Victor Ponta a declarat că sutele de jandarmi care au intervenit la Pungeşti au acţionat legal şi că „România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm – şi nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o proprietate privată”.

Premierul pare să fi uitat complet că, pe vremea când era în opoziţie, se declara cu vehemenţă a fi în tabăra celor despre care acum susţine că „încalcă legea”, adică a protestatarilor împotriva exploatării gazelor de şist. Victor Ponta nu este singurul care s-a răsucit la 180º în această privinţă. Şi autorităţile care au eliberat avizele necesare exploatării de la Pungeşti au avut momente de „ba da, ba nu”. În presa locală se arată că în vară, în urma vizitei în comună a unor consilieri Chevron însoţiţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, Consiliul Local Pungeşti şi-a revocat propria hotărâre de interzicere a exploatării gazelor de şist, care fusese emisă la începutul anului. Potrivit Vrn.ro, 14 consilii locale din Vaslui au adoptat hotărâri de interzicere a exploatării gazelor de şist, însă Prefectura le-a atacat pe toate în instanţă, pe motiv că s-a încălcat articolul din Constituţie cu privire la bogăţiile subsolului.
 

Compania Chevron a transmis presei următorul comunicat: „Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale în perimetrul EV-2 (Bârlad – n.n.), conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile despre proiectele sale”.
 

În urma intervenţiei în forţă de la Pungeşti, Jandarmeria Română a transmis următorul comunicat:
„În vederea informării corecte şi oportune a mass-media, precum şi a opiniei publice, Jandarmeria face următoarele precizări:
– efective ale Jandarmeriei sunt prezente pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică;
– misiunea Jandarmeriei este de a asigura un climat de normalitate în zonă pentru prevenirea oricăror incidente ce pot duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, asigurarea fluenţei circulaţiei pe căile de comunicaţii, precum şi prevenirea comiterii oricăror fapte antisociale;
– pe timpul deplasării efectivelor către localitatea Pungeşti, în apropierea localităţii Siliştea, un grup de aproximativ 100 de persoane a blocat drumul judeţean din localitate, fiind necesară acţiunea jandarmilor în vederea deblocării căii de acces;
– persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adresa forţelor de ordine, pe timpul acţiunii pentru deblocarea căii de acces, un autovehicul din dotarea Jandarmeriei fiind avariat;
– 7 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui în vederea identificării acestora şi stabilirii condiţiilor în care s-au produs evenimentele în care aceştia au fost implicaţi.
Activitatea Jandarmeriei se va desfăşura în continuare, în conformitate cu atribuţiile legale, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, acţionându-se totodată cu fermitate şi echidistanţă împotriva oricăror încălcări ale legii.”
 

Aici găsiţi informaţii detaliate despre protestele de la Pungeşti.

Pentru stoparea abuzurilor de la Pungeşti a fost întocmită o petiţie, pe care o puteţi găsi aici.

Activiştii care susţin protestele de la Pungeşti transmit informaţii despre situaţia de acolo prin intermediul a două pagini de Facebook, „Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti” şi „TV Pungeşti”, care au mii de simpatizanţi.


Citiţi şi:
Corporaţia americană Chevron a obţinut «dreptul de explorare a gazului de şist» în anumite zone din România
Exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică ar putea declanşa un dezastru ecologic în România
Dezvăluirile unui asasin economic confirmă punerea în practică a directivelor trasate de Protocoalele maeştrilor francmasoni


yogaesoteric
3 decembrie 2013

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More