Daisugi: tehnica japoneză misterioasă care permite să se obțină lemn fără a tăia păduri

Știm cu toții că în Japonia sunt folosite unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu numai în invențiile lor, ci și în capacitatea de a trăi în armonie cu natura. De exemplu, cu câteva secole în urmă, tăietorii de lemne din Țara Soarelui Răsare au inventat o metodă prin care să obțină o varietate de lemn rar, fără a tăia copacii din pădure.

O tehnică misterioasă, care are mai multe secole

În Japonia, cândva era renumit lemnul de cedru Kitayama (Kitayama cedar). Acesta este unul dintre cele mai nobile soiuri de lemn: este mult mai dens și mai puternic decât cedrul obișnuit, precum și mai flexibil (aproximativ 140%). Prin urmare, cu secole în urmă, cedrul Kitayama s-a bucurat de o mare popularitate: din el se construiau case în stil tradițional japonez Sukiya-zukuri. Cu toate acestea, acești copaci erau rari, iar locuri pentru a crește păduri nu erau multe. Atunci, japonezii au inventat o metodă specială pentru a obține lemn din Kitayama, fără a tăia pădurile și fără a planta suprafeţe uriașe de pământ.

Tehnica a fost numită daisugi. Desigur, are o mare importanță și modul în care cresc cedrii Kitayama. În primul rând, ei au nevoie de un teren perfect plat. În al doilea rând, ramurile acestor copaci se întind spre cer perfect vertical, fără noduri. De aceea, cultivarea cedrilor s-a transformat într-o adevărată artă, aşa cum este şi arta bonsai.

Tăietorii de lemne nu tăiau cedrii, ci tăiau cât se poate de mult copacul de bază, lăsând doar cei mai drepți lăstari și oferindu-le șansa de a crește. În continuare, acești lăstari erau tăiați la fiecare câțiva ani, lăsând doar puieții superiori. După aproximativ douăzeci de ani, copacul semăna cu un fel de acrobat care îşi ține cu pricepere echilibrul stând într-o mână: un trunchi uriaș de copac, din care cresc zeci de copaci subțiri perfect drepți. Lăstarii erau tăiați fie pentru lemn, fie erau plantați în altă parte. Dar copacul-matern continua să crească, dând ramuri perfect drepte.

Trei secole de viață a unui copac

De fapt, lemn bun de folosit putea fi obținut în mai puțin de douăzeci de ani. În același timp, copacul matern continua să dea roade: el trăiește aproximativ 200-300 de ani, de aceea în viața sa el nu va da doar o singură recoltă. Metoda daisugi a fost dezvoltată în secolul al XIV-lea și a fost folosită timp de secole.

Acum, lemnul nu mai este cultivat după tehnica daisugi, dar cedrii rari mai pot fi văzuți în grădinile decorative din Japonia. Și acești copaci arată minunat: subțiri și grațioși, ei par să îşi țină echilibru pe trunchiul imens al copacului-mamă, care ajunge în zeci de ani la 10-15 metri în diametru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More