Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: Orice proiect de țară trebuie bazat pe educație și sănătate, așezate pe valori creștine

Orice proiect de țară democratică este necesar să plece de la educație și sănătate, așezate pe valori morale creștine, virtuți și încredere, a declarat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-un interviu acordat pentru Basilica.ro.

Dacă educația și sănătatea națiunii sunt asigurate, atunci vor merge bine și economia, și politica, și cultura, a subliniat Ioan-Aurel Pop.

„Patriotismul este acel sentiment care se naște și se afirmă în urma prețuirii de către fiecare a propriei patrii. Până nu demult, patriotismul era socotit o condiție sine qua non a conviețuirii internaționale, după principiul că nu poți iubi lumea în ansamblu fără să-ți iubești mai întâi lumea ta, adică patria ta.

Odată cu globalizarea, au apărut diferite teorii noi despre patriotism, unele fiind născute din grave confuzii gnoseologice, altele din dorința (fără putință) de a schimba lumea, altele pur și simplu din ignoranță.

Mulți oameni politici au preluat astfel de idei din sfera politologiei, sociologiei, filosofiei etc. și au vrut să le transpună repede în practică, adică să distrugă națiunile ca să construiască societatea mondială a viitorului, «poporul muncitor unic», «guvernul planetar», «societatea globală» etc.

În viziunea lor, succesul globalizării ar fi fost asigurat dacă li s-ar fi interzis oamenilor să mai fie legați de un loc anume, de o limbă anume, de o credință, de obiceiuri, de tradiții etc. Or, acest fel de judeca s-a dovedit complet fals.

Lumea globală se poate naște numai din «concertul națiunilor» și din unirea patriilor. Patriotismul înseamnă iubire și nu ură sau discriminare. Ura (față de străini) înseamnă xenofobia, iar discriminare (considerarea unor națiuni ca fiind superioare altora, «alese» ca să conducă) înseamnă șovinism.

Aceste uri este necesar să fie stârpite și nu iubirea, adică dragostea de locul nașterii fiecăruia și de colectivitățile legate astfel”, a explicat președintele Academiei, Ioan- Aurel Pop.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More