Datorită Legii 217/2015 Stalin a înviat din morţi «cu moartea pre moarte călcând»

Interviu cu criticul literar Alex Ştefănescu

 

Legea 217/2015, care interzice opiniile pozitive legate de personalităţi din România ce au fost acuzate de simpatii legionare, stârneşte reacţii în rândul intelectualilor români. Criticul literar Alex Ştefănescu a oferit o scurtă prezentare a „calităţilor” legii respective.

Reporter:
Domnule Alex Ştefănescu, cum vi se pare legea aceasta proaspăt promulgată, ce interzice opinii pozitive legate de personalităţi din România care au fost considerate la un moment dat simpatizante ale Mişcării Legionare?

Alex Ştefănescu: Ceea ce s-a votat în Parlament ca lege nu este lege. Este un text propagandistic, ridicol şi compromiţător din punct de vedere intelectual şi grotesc-înspăimântător din punct de vedere juridic. Pedepsele prevăzute sunt clare – de la trei luni, la trei ani închisoare –, dar faptele care urmează să fie pedepsite sunt descrise vag, astfel încât oricine, chiar şi cineva cu desăvârşire inocent, poate fi acuzat de săvârşirea lor. În viziunea lui Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, tribunalele care judecă asemenea cazuri trebuie să consulte Institutul Elie Wiesel – adică pe Alexandru Florian – ca să stabilească vinovăţia unui inculpat. Dacă eu, de exemplu, la o petrecere, la vederea unui prieten, ridic mâna dreaptă, Alexandru Florian va decide dacă acest gest trebuie considerat un salut fascist sau o exprimare spontană a entuziasmului faţă de apariţia unui prieten.

R.:
Aveţi în minte câteva nume de mari români care ar putea fi cenzuraţi de legea aceasta şi pentru care aţi putea intra la puşcărie?

A.Ş.: Dacă eu scriu în Istoria literaturii române despre Petre Ţuţea şi Mircea Eliade, despre Emil Cioran şi Constantin Noica, despre Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr, evidenţiind valoarea excepţională a operei lor, Alexandru Florian va decide dacă am practicat cultul unor fascişti sau criminali de război şi dacă trebuie să fiu condamnat la închisoare.

R.:
Se aseamănă cu legile comuniste această lege?

A.Ş.: Da, se aseamănă. Mă miră că această lege (vizând, printre alţii, mari scriitori români) este susţinută tocmai de Alexandru Florian, care se exprimă greoi în limba română, în condiţiile în care tatăl lui, Radu Florian, a folosit o viaţă întreagă limba de lemn a marxism-leninismului.

R.:
Ce le spuneţi acelora care vă vor cataloga drept fascist, antisemit, pe motiv că nu sunteţi de acord cu această lege?


A.Ş.:
Nu m-aş apăra, pentru că trebuie să ai IQ-ul foarte scăzut, ca să-l consideri pe un om ca mine fascist, antisemit etc. Le-aş spune că aşa-zisa „lege” are şi alte „calităţi”:
1. Este antidemocratică, pentru că limitează libertatea de exprimare şi pentru că pedepseşte anumite opinii cu închisoarea, făcând imposibilă o discuţie firească (n-ar fi exclus ca, din cauza ei, să ajungem să vorbim în şoaptă, aşa cum făceam pe vremea  comunismului);
2. Este asimetrică, incriminând fascismul şi trecând sub tăcere comunismul (deşi s-a stabilit de multă vreme că ambele regimuri politice au fost dezastruoase pentru omenire, iar Parlamentul României a adoptat o declaraţie oficială care denunţă caracterul „ilegitim şi criminal” al regimului comunist);
3. Culpabilizează categorii întregi de oameni (de exemplu, pe toţi membrii unor organizaţii legionare), eludând caracterul individual al răspunderii în faţa legii. Tocmai din cauza unui asemenea mod de gândire primitiv au avut de suferit evreii în timpul fascismului;
4. Este dogmatică, străină de spiritul ştiinţific, întrucât pleacă de la premisa că anumite concluzii privind perioada dintre cele două războaie mondiale au valoarea unor adevăruri absolute, imuabile, că nimeni nu mai are dreptul să cerceteze şi să regândească pe cont propriu istoria;
5. Este sfidătoare, considerând corecte verdictele date de tribunalele comuniste care au dus la întemniţarea a două milioane de cetăţeni români (dintre care 200 000 au murit în închisori, supuşi unui regim de exterminare).

Deputatul Aurel Vainer afirmă că cei care se opun Legii nr. 217/2015, care pune semnul egalităţii între fascism şi Mişcarea Legionară, sunt „neo-legionari”. Într-un comunicat de presă dat publicităţii, preşedintele Federalei Comunităţilor Evreieşti din România afirmă: „Menirea de fond a legii este de a contribui la apărarea democraţiei în faţa celor care se folosesc de democraţie, pentru a încerca să o distrugă. Campania virulentă desfăşurată de grupuri neo-legionare după promulgarea legii arată că problema există şi că statul român trebuia să-şi creeze instrumentele legale pentru a o gestiona”.

R.:
Şi vreau să vă mai rog ceva: transmiteţi-le un mesaj parlamentarilor care au făcut posibilă apariţia acestei aberaţii, unii propunând-o (de la PNL), alţii votând-o (de la toate partidele).

A.Ş.: Prin modul cum este concepută, ca un instrument de persecutare a oricui pentru orice, această leste este stalinistă. Datorită ei, Stalin a înviat din morţi „cu moartea pre moarte călcând”. Cei care au elaborat-o, ca şi cei care au votat-o sunt infinit vinovaţi faţă de ţara în care trăiesc.


Citiți și:

Povestea unei vorbe proaste: «antisemitismul»

Ce sunt sayanim?
 


yogaesoteric
4 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More