De ce americanii au eşuat dramatic în Afganistan. Ce a lăsat în urmă retragerea în grabă a forţelor NATO
Au ieşit la suprafaţă detaliile eşecului lamentabil pe care l-au înregistrat americanii în Afganistan.
SUA investiseră nu numai sume enorme de bani în pregătire și echipament, dar și o imensă speranță că aceea avea să fie soluția pentru a înfrânge talibanii, ajungând, în ultimii ani, să ignore total realitatea corupției din administrația afgană, protejată cu îndârjire de autoritățile militare americane.
Raportul detaliază factorii care au contribuit la dezintegrarea forțelor de apărare și de securitate afgane (ANDSF), facilitând preluarea puterii de către talibani.
N-au avut resurse ca să dezvolte armata altei ţări
Oricât de mult au încercat, americanii n-au reuşit să dezvolte armata altei ţări. Instructorii și consilierii americani erau adesea lipsiți de experiență și erau trimiși pentru perioade scurte de timp.
„Washingtonului i-au lipsit voința politică și străduința necesară pentru a dezvolta efectiv o forță de securitate într-o țară devastată de război și sărăcită”, se mai arată în raportul citat, de unde mai extragem şi alte motive ale plecării cu coada între picioare din Afganistan.
„Moralul scăzut al trupelor, un element pe care armata americană nu l-a luat în considerare, s-a numărat printre principalii factori care au contribuit la prăbușirea ANDSF. Cu toate acestea, în februarie 2021, nimic nu le-a afectat mai mult moralul decât conștientizarea faptului că forțele militare americane urmau să plece.”
Au lăsat echipamente de miliarde în urmă
Raportul a mai dezvăluit că trupele americane au lăsat în urmă avioane, rachete, echipamente de comunicații și alte echipamente militare în valoare de 7,2 miliarde de dolari, relatează USA Today.
Statele Unite au creat, de asemenea, o structură de subofițeri care nu avea nicio bază în istoricul militar din Afganistan. O componentă esențială a ANDSF a fost Forța aeriană afgană (AAF), care a reprezentat cel mai mare avantaj pe care l-a avut în fața talibanilor. Cu toate acestea, AAF nu a fost proiectată pentru a fi autosuficientă cel puțin până în 2030.
Citiți și:
Lecțiile războiului civil din SUA arată de ce Ucraina nu poate învinge
Un procuror al Tribunalului Penal Internațional afirmă că SUA au comis crime de război în Afganistan: Nu este vorba doar de cazuri izolate
Cei care acuza Rusia că a încălcat suveranitatea Ucrainei tac atunci când vine vorba de războaiele declanșate de SUA
yogaesoteric
1 aprilie 2023