De ce este important să știi să scrii de mână

A-ți dezvolta un scris de mână cursiv, citeț are o anumită atracție estetică, dar vine și cu multe beneficii mentale, fizice, sociale și practice:

  1. Îmbunătățește conexiunile neuronale. Scrisul de mână stimulează creierul cum nu o poate face dactilografiatul. Îmbunătățește interacțiunea dinamică dintre emisfera stângă și dreaptă, ajută la construirea de trasee neuronale și stimulează eficiența mentală. Potrivit Virginiei Berninger, cercetătoare și profesoară la Universitatea din Washington, „imaginile activităților cerebrale au ilustrat că mișcările degetelor folosite în scrisul de mână au activat regiuni uriașe din creier implicate în gândire, limbaj și memorie. Scrisul de mână diferă de dactilografiere deoarece necesită executarea unor mișcări secvențiale pentru a forma o literă în timp ce dactilografiatul implică doar atingerea unei taste.
  2. Îmbunătățește capacitatea de a citi cursiv. Când oamenii nu știu să citească cursiv, ei sunt analfabeți ai propriului limbaj. Abilitatea de a citi cursiv este importantă în multe contexte.
  3. Îmbunătățește viteza de scris. Un scris simplu, cursiv este, prin conectivitatea lui, mai rapid decât mișcarea început-oprit a dactilografiatului. S-a demonstrat că viteza mărește atenția în timpul scrisului. Aceasta mărește continuitatea și fluiditatea scrisului, care la rândul ei încurajează un volum și mai mare de scris.
  4. Îmbunătățește abilitățile motorii. „Scrisul de mână cursiv dezvoltă abilitățile senzoriale. Prin repetiție, copiii încep să înțeleagă cât de multă forță este necesar să aplice stiloului și hârtiei, poziționării stiloului în unghi corect și planificării motorii pentru a forma fiecare literă într-o mișcare fluidă de la stânga la dreapta. Conștientizarea fizică și spațială le permite să scrie dar, și mai important, clădește bazele neuronale ale abilităților senzoriale necesare pentru o mulțime de sarcini zilnice precum încheiatul nasturilor, legatul șireturilor, ridicatul obiectelor, copiatul cuvintelor și, cel mai important, cititul.” (Cutting Cursive, The Real Cost. Candace Meyer, CEO, Minds-in-Motion, Inc.)
  5. Memorie mai bună. Luatul notițelor în loc de a scrie la computer încurajează un elev să proceseze conținutul și să-l recontextualizeze, ceea ce duce la o memorie și la o înțelegere mai bună. Studiile relevă că studenții îți amintesc mai bine informația la o săptămână distanță dacă au transcris paragrafele cu scris de mână decât dacă le-ar fi dactilografiat.
  6. Ușurință la învățare. Dactilografiatul este mai greu decât scrisul cursiv din cauza procesului de început-oprit care se desfășoară când formezi litere. Mai mult, unele litere printate arată similar precum „b” și „d”, ceea ce este derutant pentru copii. Scrisul cursiv are o mare valoare pentru copiii care au probleme de învățare cum ar fi dislexia, disgrafia și deficitul de atenție.
  7. 7. Îmbunătățește lizibilitatea și abilitatea de pronunțare. Scrisul cursiv le cere copiilor să scrie de la stânga la dreapta, astfel încât literele se unesc într-o propoziție adecvată cu spații adecvate, ceea ce face scrisul mai ușor de citit. Ajută de asemenea la exersarea memoriei, deoarece mâna dobândește memoria modelelor de pronunțare prin mișcările fluide care sunt folosite în mod repetat. Acesta este același fenomen care apare când pianiștii învață tiparele mișcărilor mâinii prin repetiție continuă.
  8. 8. O autodisciplină sporită. Scrisul cursiv este complex și este inerent asociat cu dezvoltarea abilităților motorii subtile și a coordonării ochi-mână. A învăța să scrie cursiv îi face pe copii să dezvolte autodisciplină, ceea ce este util în multe domenii în viață.
  9. O semnătură de calitate. Scrisul de mână cursiv va îmbunătăți atractivitatea, lizibilitatea și fluiditatea semnăturii personale.
  10. Un respect de sine mai mare. Abilitatea scrisului clar și fluid sporește încrederea elevilor de a comunica liber prin cuvântul scris. Scrisul de mână este o abilitate de viață vitală.

Citiți și:
Consideraţii succinte pentru cunoaşterea scrierii de tip ideografic. Fundament axiologic şi reper al civilizaţiei în spaţiul lumii extrem orientale
Vlad Ciurea, neurochirurg: «Copilul este necesar să înveţe să scrie, apoi să facă pasul spre calculator. Nu invers, pentru că nu va mai putea»
Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator

 

yogaesoteric
14 martie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More