Vlad Ciurea, neurochirurg: «Copilul este necesar să înveţe să scrie, apoi să facă pasul spre calculator. Nu invers, pentru că nu va mai putea»

 

Memoria este un copil răzgâiat, spunea un celebru umorist englez. Iar părinţii ştiu foarte bine acest aspect. Mai ales atunci când copiii memorează multe lucruri la şcoală, însă le uită la fel de repede. Şi chiar dacă repetiţia e mama învăţăturii, nu de puţine ori, micuţii nu ştiu cum să folosească lucrurile deja fixate în memorie.

Despre cât de importantă este educaţia pentru dezvoltarea creierului copilului a explicat în emisiunea „Perfect Imperfect” prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg. „Este bine să scriem, pentru că am scris, am văzut, am gândit, am modificat şi am memorat. Iar cuvântul pe care l-am scris s-a dus în creier şi s-a făcut o amprentă scrisă. Memoria scrisă este mai mare decât cea vizuală. Scrisul dezvoltă foarte mult centrii cerebrali. O să spuneţi: e mai bine scrisul pe calculator sau scrisul de mână? Eu zic că cel de mână. Nimeni nu contestă valoarea extraordinară a calculatorului, nu uitaţi însă să scrieţi! Copilul este necesar să înveţe să scrie, după aia să facă pasul spre calculator, nu invers, pentru că nu va mai putea.”, a precizat Vlad Ciurea.

Medicul a explicat de ce este bine ca cei mici să înveţe să scrie şi să citească înainte să înceapă şcoala: „Creieraşul copilului este extrem de dezvoltat şi de permisiv. Lucrurile trebuie date foarte încet, cu linguriţa, nu să îl obosim. Ce îi place cel mai mult e joaca; hai să îi dăm ceva să se joace cu literele, cu beţigaşele, nu să fie apăsat. Şi, treptat, să ajungă la cuvinte. Formând cuvinte, să poată citi. Când ajunge pe la 5 ani, el trebuie să ştie să citească.”.

Citiți și:

Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator

Otrava insidioasă care face ravagii printre copiii din România le este dată chiar de părinți

Obiceiul alimentar al copiilor care poate duce la autism virtual

 

yogaesoteric
31 ianuarie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More