De ce îl iubesc conservatorii pe Putin

Timp de zeci de ani Uniunea Sovietică a vrăjit stânga. Acum Rusia lui Putin îi păcălește pe conservatori.

Atitudinea combativă a conservatorilor în ceea ce privește Rusia a fost pe vremuri la fel de consecventă ca nordul magnetic. Dar un cutremur politic a făcut ca acul busolei să se învârtească. Epicentrul cutremurului este în Statele Unite. Republicanii obișnuiau să-și privească cu respect comunitatea americană de informații. În prezent, doar o treime dintre ei cred evaluarea efectuată de CIA și de alte agenții cum că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale. Aproape jumătate cred că Donald Trump Jr. a avut dreptate să se întâlnească cu un vânzător de influență misterios, ce oferea materiale furate ce i-ar fi putut pune în dificultate pe democrați. Aceeași proporție de republicani consideră Rusia ca fiind un aliat. Cei care au păreri favorabile despre Vladimir Puţin s-au triplat în doi ani, ajungând la 32%.

Între timp, democrații de stânga și-au uitat dezinteresul din trecut față de problemele de securitate și au devenit niște critici feroci ai Kremlinului și apărători înflăcărați ai FBI-ului și ai CIA-ului.

Nu este vorba doar de tribalismul din epoca Trump. După cum a susținut Jamie Kirchick recent, în Politico, o revistă on-line, Rusia a făcut curte americanilor cel puțin din 2013, având ținte precum anti-homosexualii, Naţional Rifle Association și grupurile de veterani. A funcționat. Simpatiile pentru Puţin fuseseră limitate la marginea politicii americane; acum sunt mainstream.

Temele putiniste – ordine, suveranitate, creștinism – se potrivesc cu ideile multor conservatori. Recuperarea Rusiei din haosul și umilința anilor 1990 inspiră admirația în special în rândul celor cărora nu le plac elitele globale liberale. Aparent Rusia și-a zdrobit jidadiștii și a criticat Occidentul pentru standardele duble în strategia sa de combatere a terorismului. Christopher Caldwell, în Weekly Standard, publicație americană conservatoare, l-a descris recent pe liderul rus ca pe un „proeminent om de stat al timpurilor noastre”.

În Partidul Conservator din Marea Britanie există o facțiune tot mai mare ce gândește în mod asemănător. În ultimii câțiva ani, Grupul Parlamentar pentru Rusia, cu membrii din toate partidele, a fost prezidat de Sir Edward Leigh, un conservator care obișnuiește să deplângă rusofobia din politica externă britanică. El și l-a dorit ca succesor pe Richard Bacon, o persoană de pe banca de rezerve a conservatorilor, cu aceleași idei. Dar, datorită unei organizări eficiente a parlamentarilor mai bătăioși, președinția comisiei s-a mutat tocmai la deputatul laburist Chris Bryant. Anterior, la comanda de sus a partidului, din cauza legăturilor strânse cu ambasada rusă, se închisese un grup neoficial numit „Prietenii conservatori ai Rusiei”.

Bacon nu este un pacifist tipic. Trezirea lui politică a venit în timpul Războiului Rece; a servit în Intelligence Corps. El crede că Rusia modernă nu este expansionistă (anexarea Crimeei a fost o excepție) și că imaginea ei ca stat mafiot este exagerată. Mai presus de toate, spune el, Kremlinul vrea respect și ar trebui să încercăm să i-l oferim.

O altă direcție de gândire conservatoare, alimentată de suspiciuni la adresa Uniunii Europene, merge mult mai departe. Consideră Rusia ca pe o potențială contragreutate la un imperiu continental în plină ascensiune, condus de germani. În această viziune de board-game despre lume, aliații noștri din NATO nu mai contează. De ce să se îngrijoreze Marea Britanie dacă statele baltice s-ar afla în imperiul rus sau în cel german?

Aceeași gândire este cultivată și în alte țări. Radical de dreapta, Alternativa pentru Germania are o linie anti-NATO, pro-Kremlin (și, desigur, atrage sprijinul germanilor de extracție rusă). Echivalentul ei scandinav, Democrații Suediei, sunt pro-Kremlin. La fel este și partidul de dreapta Fidesz care guvernează Ungaria și grecii independenți naționaliști, partidul junior din guvernul de coaliție al țării.

Această situație ne reamintește de simpatia pe care o avea stânga pentru Uniunea Sovietică. Cu cât știai mai puțin despre paradisul muncitorilor, cu atât mai ușor îți era să fii entuziast. Condițiile abominabile impuse muncitorilor, inegalitatea grotescă, climatul de frică și minciunile legate de istorie au dezmințit categoric toate pretențiile URSS de a fi umană sau eroică.

Ideea că Rusia oferă ceva atrăgător conservatorismului modern este la fel de lipsită de substanță. Modelul său economic este bolnav și cu greu ar putea fi mai retrograd. Se bazează pe colectarea și distribuirea profiturilor nemuncite din industria resurselor naturale. Climatul investițional este îngrozitor; eforturile regimului Putin de a diversifica economia au fost un eșec spectaculos. Chiar și cele mai hârşâite companii occidentale găsesc descurajant faptul de a face afaceri în Rusia.

Nici modelul politic nu este cel mai admirabil. Conservatorii sunt în mod normal în favoarea unor instituții independente puternice. Rusia nu are niciuna. Conservatorilor le place statul de drept. Rusia e condusă prin decrete. Conservatorilor le place libertatea religioasă. Rusia persecută minoritățile religioase, în special Armata Salvării și Martorii lui Iehova.

Poate cel mai relevant lucru dintre toate este faptul că Rusia nu este un aliat. A subminat și a respins în mod sistematic aranjamentele făcute pentru a permite cooperarea cu NATO. În Siria, majoritatea atacurilor sale aeriene au fost împotriva opoziției anti-Assad, mai degrabă decât împotriva ISIS. Eforturile sale de a combate extremismul islamist pe plan intern au fost pe cât de brutale, pe atât de nereușite.

În Occident, fără ca totuși dovezi concludente să fie oferite, Rusia este acuzată că intervine sistematic în sistemele politice ale altor țări, prin furtul de informații sensibile din punct de vedere politic și prin scurgerea lor; se susține aceasta atât cu privire la alegerile prezidențiale americane cât și la cele franceze. Conservatorii sunt, în mod tradițional, enervați de subversiunea din afară. Cât de ciudat ar fi să se înmoaie acum cu privire la această subversiune.

 
Citiţi şi:
Adevărul despre Rusia, ceea ce elita nu vrea ca tu să știi
Președintele Putin predă lecția capitalistă la nivel global Clanului Rothschild
 

yogaesoteric
14 noiembrie 2017
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More