De ce NATO lansează cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece
NATO pregătește pentru anul viitor cel mai mare exercițiu de comandament comun live de la Războiul Rece încoace, adunând peste 40.000 de soldați pentru a exersa modul în care alianța ar urmări să respingă o agresiune rusă împotriva unuia dintre membrii săi.
Exercițiul Steadfast Defender vine ca parte a efortului rapid al NATO de a se transforma din răspuns la crize într-o alianță de luptă, determinat de invazia Ucrainei.
Va începe în primăvara anului viitor și se așteaptă să implice între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriene, peste 50 de nave și aproximativ 41.000 de soldați, au declarat oficialii NATO. Este conceput pentru potențiale manevre împotriva unui inamic modelat după o coaliție condusă de Rusia, numit Occasus în scopul exercițiului, potrivit Financial Times.
Suedia, a cărei candidatură la NATO nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria, va fi, de asemenea, inclusă, ceea ce ridică numărul total al națiunilor implicate la 32.
Exercițiul va avea loc în Germania, Polonia și țările baltice în lunile februarie și martie și face parte dintr-o nouă strategie de antrenament, în cadrul căreia alianța militară va efectua două exerciții mari în fiecare an, în loc de unul. În plus, NATO se va antrena pentru a contracara amenințările teroriste din afara granițelor sale imediate.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat în luna iunie a anului trecut că alianța va crește numărul forțelor sale cu grad ridicat de pregătire de la 40.000 la „mult peste 300.000”. Această măsură face parte dintr-o revizuire istorică pentru a îndrepta alianța către capacități militare grele, spre deosebire de forțele ușoare și mobile desfășurate în Balcani și Afganistan.
În urma acestei declarații, liderii NATO au convenit, în cadrul unui summit desfășurat în iulie în capitala lituaniană Vilnius, asupra unor noi planuri regionale de apărare și asupra creării așa-numitei Forțe de reacție aliate, o forță multinațională capabilă să răspundă rapid la amenințări.
Țările baltice au fost deosebit de vehemente în solicitarea ca NATO să își consolideze flancul estic, în timp ce trupele s-au adunat la granița cu Belarusul. Vladimir Putin a declarat că armele nucleare vor fi mutate în Belarus la începutul lunii iulie, deși prezența lor nu este confirmată.
NATO a poziționat batalioane multinaționale în statele baltice pentru a încetini progresul oricărui agresor în cazul unei invazii. Germania a anunțat în iunie că va menține permanent 4.000 de soldați în Lituania.
Citiți și:
China: Toată absurditatea din spatele războaielor sau modul în care SUA minte pentru a manipula opinia publică
La ONU, Serghei Lavrov a răspuns la principalele întrebări ale Occidentului: Obiectivele Rusiei, acordul nuclear și sfârșitul conflictului militar
yogaesoteric
7 octombrie 2023