De ce oare bateriile de la telefon au un cip RFID cu antenă? Cip ciudat care nu se alimentează din baterie

De ce s-a introdus sistemul NFC de comunicare în bateriile de la telefoane? Nu puteau comunica în mii de alte feluri între ele? Era nevoie neapărat de acest sistem?

Sistemul NFC este folosit și la pașapoartele cu cip RFID. Un astfel de pașaport este construit în felul următor:

 

Al treilea strat din imaginea de mai sus, adică partea galbenă arată aşa:

 

Firul de cupru din imaginea de mai sus este antena, iar pătrăţelul negru este cipul. Cipul se alimentează prin antenă. Cititorul cipului trimite o undă radio care induce o tensiune în antenă, iar în felul acesta, antena alimentează cipul. După aceea, cipul tot prin antenă comunică cu cititorul cipului. Ideea care trebuie reţinută este aceea că nu este nevoie de vreo baterie pentru alimentarea cipului.

La unele telefoane mobile au introdus pe baterie un cip RFID ca cel din paşapoarte. Ironic, cipul este pe baterie dar nu se alimentează din baterie, ci se alimentează ca cel din paşaportul RFID, adică prin antenă. Prin urmare, chiar dacă bateria este consumată, tot se poate comunica cu acest cip. El arată aşa, pe bateria de la telefon:

 

Acest sistem introdus pe baterii se numeşte NFC (Near-field communication) și este o metodă wireless de transfer de date care detectează și apoi activează tehnologii din apropiere pentru a comunica fără a recurge la internet.

Smartphone-urile au disponibile diferite aplicații care recurg la NFC: portofele electronice care accesează conturile bancare pentru a face plăți contactless de pe telefon sau o multitudine de aplicații care permit transferul de fotografii, date de contact etc. Până unde se poate merge cu posibilitățile de transfer de date prin intermediul NFC este o întrebare foarte interesantă în epoca supravegherii globale a populației.

Aici găsiți o listă cu telefoanele care au implementat sistemul NFC.


Citiţi şi:

Decathlon România a introdus tehnologia RFID. Un nou pas spre cipuirea ulterioară a populaţiei

UE ne impune cipurile RFID

 

yogaesoteric
12 ianuarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More