De ce vor cercetătorii să redirecționeze intenționat asteroizi către Pământ

 

În general, vestea că un asteroid se îndreaptă către Pământ este una devastatoare, însă câțiva oameni de știință și antreprenori văd acest scenariu ca pe o oportunitate.

O lucrare publicată în jurnalul Acta Astronautica sugerează că redirecționarea intenționată a asteroizilor către planeta noastră ne-ar permite să îi studiem de aproape și ne-ar aduce diverse beneficii. Cercetătorii vorbesc despre o manevră care le-ar putea modifica traiectoria, numită aerobraking.

Asteroizii sunt plini de resurse valoroase, precum aurul, platina și cuprul, iar construirea unei astfel de colecții ar putea aduce progrese și pentru zborurile în spațiu.

Tehnica amintită mai sus ‒ aerobraking ‒ a ajutat la plasarea sondelor spațiale pe orbita planetelor precum Marte și Venus, dar și la încetinirea navetelor care se întorceau pe Pământ.

Cercetarea condusă de Minghu Tan, doctorand al Universității din Glasgow, abordează cu o evidentă preocupare următorul scenariu ‒ ce se petrece dacă există o problemă în procesul de redirecționare și asteroidul lovește accidental Pământul? Tan și colegii lui spun că acest risc poate fi atenuat prin selectarea asteroizilor care au diametrul mai mic de 30 de metri. Aceștia ar arde în atmosferă în cazul în care manevra eșuează. O altă problemă ar fi că asteroizii s-ar putea ciocni cu alte navete spațiale de pe orbita Pământului, iar pentru aceasta va fi nevoie de manevre precise de ghidare și control.

Presupunând că aceste condiții ar fi îndeplinite, lucrarea propune o strategie de captare a asteroizilor prin amplasarea unei navete în calea asteroidului. Ea ar trebui să aplice destulă forță pentru a dirija asteroidul către o anumită traiectorie.

Alte concepte de redirecționare au vizat reducerea riscurilor prin alegerea țintelor care sunt mai îndepărtate de Pământ.

Strategia NASA de direcționare a unui asteroid pe orbita din jurul Lunii pare mai puțin periculoasă decât cea propusă de lucrarea actuală, însă, cu toate acestea, ambele scenarii au avantaje și dezavantaje.

Citiți și:

Unda de şoc determinată de meteorul din Rusia a fost atât de puternică încât a înconjurat Pământul de două ori

Încă un asteroid a fost distrus în Rusia de către extratereștrii benefici înainte de a lovi Pământul, de data aceasta la Murmansk

 

yogaesoteric
8 februarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More