În timpul unui zbor suportăm radiații cât pentru o radiografie dentară. Cât de periculos este

 

În timpul unui zbor de câteva ore, un pasager absoarbe radiaţii cosmice ca şi cum s-ar afla pe scaunul unui dentist şi şi-ar face o radiografie dentară.

Aşa susţin mai mulţi cercetători americani, astrofizicieni şi informaticieni, în cel mai nou studiu realizat pe parcursul a trei ani, despre efectele radiaţiilor asupra pasagerilor din zborurile comerciale. Oamenii de știință au efectuat peste 20.000 de măsurători în timpul zborurilor din peste 27 de ţări, dar cel mai mult s-au axat pe cursele de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Concluzia lor: pe zborurile lungi, radiațiile afectează trupul omenesc la fel de mult ca una sau mai multe radiografii dentare. Diferenţa este dată de durata călătoriei şi de altitudinea la care zboară avionul. Cu cât este mai sus, cu atât radiațiile sunt mai puternice.

Asociația Radiologilor din România: „Sunt cifre reale. Acum, ideea este cât durează acest zbor. Este relativ puţin pentru un pasager care zboară câteva ore pe an.”

La zboruri lungi, expunerea poate fi similară cu cea suferită la cinci-șase radiografii dentare, spun specialiştii. În condiţiile în care anual, organismul n-ar trebui să primească mai mult de 33 de radiografii dentare. Şi nu mai punem la socoteală şi radiaţiile din alte surse.

România nu este parte din studiu, însă ni se aplică şi nouă cele aflate.

Agenția Spațială Română: „Zborurile la altitudine mare într-adevăr menţin organismul viu într-o stare de radiaţie. Carcasa protejează de anumite feluri de radiaţii, dar radiaţiile gama nu pot fi eliminate printr-un strat de aluminiu și sunt particule al căror efect nu este încă suficient cunoscut. Pot să apară chiar efecte de natură genetică, adică o particulă încărcată poate altera o genă.”

Este de la sine înţeles că femeile gravide nu trebuie să fie expuse la radiaţiile ionizante, în general, şi în mod deosebit la radiaţiile cosmice.

Cel mai mare risc este pentru cei care îşi petrec foarte mult timp în aer. Un total de 120.000 de kilometri parcurşi în avion, adică vreo 30 de zboruri dus întors Bucureşti ‒ Madrid ar echivala cu 20 de radiografii de torace.

Citiți și:

Poluarea electromagnetică dăunează grav sănătății

Poluarea electromagnetică: Pisica albă – Pisica neagră

 

yogaesoteric
8 februarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More