De necrezut dar adevărat! FBI a încurajat musulmani americani să devină terorişti

FBI „a încurajat, a incitat şi uneori chiar a plătit” musulmani americani, pentru a-i determina să comită atentate pe care altfel nu le-ar fi comis, în timpul operaţiunilor de filare desfăşurate după 11 septembrie 2001, arată un raport publicat în iulie 2014 de organizaţia Human Rights Watch (HRW).
 
HRW acuză în raportul său forţele de ordine că „în unele cazuri au transformat în terorişti indivizi care respectau legea, sugerându-le comiterea unui act terorist“. FBI a recurs la acest tip de operațiuni în scopul de a umfla numărul de arestări, pretinzând în acest fel că fac totul pentru a proteja populația americană și justificând adoptarea legilor antiteroriste ce restricționează libertățile individuale. Potrivit HRW, „teoria FBI este că aceste persoane sunt potențiali teroriști și dacă nu ar fi fost împinși de agenții guvernamentali infiltrați să comită acte teroriste, Al Qaeda ar fi făcut-o.”

În documentul său de 214 pagini, HRW, asistată de experţi de la Universitatea din Columbia, analizează în profunzime 27 de exemple concrete privind aproximativ 500 de cazuri de terorism instrumetate de tribunalele americane de la atentatele din 11 septembrie încoace. Deşi susţin că nu vor să generalizeze, autorii raportului estimează că jumătate din condamnările teroriste rezultă din astfel de operaţiuni sub acoperire. În 30% din cazuri, agentul infiltrat a jucat un rol activ în planificarea complotului.

„Li s-a spus americanilor că autorităţile federale le garantează securitatea împiedicând şi pedepsind terorismul în interiorul Statelor Unite”, a declarat Andrea Prasow, unul dintre autorii raportului. „Dar uitaţi-vă mai îndeaproape şi veţi realiza că mulţi dintre aceşti indivizi nu ar fi comis niciodată fapta dacă forţele de ordine  nu i-ar fi încurajat, împins şi uneori chiar plătit, pentru a comite acte teroriste”. Studiul citează cazul „celor patru de la Newburgh” acuzaţi că au planificat atentate împotriva unor sinagogi şi a unei baze militare americane în 2009. Un judecător susţine că guvernul a fost cel care le-a „furnizat idea şi mijloacele comiterii infracţiunii şi le-a deschis calea”.

După ce a intervievat 215 persoane inculpate sau condamnate, pe rudele lor, avocaţi, judecători sau procurori, HRW acuză autorităţile că au vizat în mod conştient comunitatea musulmană, având „un efect imediat asupra practicilor” credincioşilor care se simt urmăriţi, a explicat presei Tarek Ismail, consilier la Universitatea din Columbia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Justiţiei, Marc Raimondi, s-a apărat subliniind că aceste operaţiuni, validate de Curtea Supremă, sunt un „instrument de mare valoare pentru protejarea ţării de terorism”.

Potrivit HRW, FBI vizează deseori persoane vulnerabile care suferă de probleme psihice şi mentale. Raportul citează cazul lui Rezwan Ferdaus, condamnat la 17 ani de închisoare la vârsta de 27 de ani, pentru că a vrut să atace Pentagonul şi Congresul cu minidrone pline cu explozibil. Un agent FBI a declarant despre Ferdaus că are „în mod evident” probleme mintale.

Contactat de Agenția France Presse, expertul Mike German de la Brennan Center, fost agent al  FBI, şi-a reiterat „îngrijorările faţă de excesele FBI în materie de antiterorism care încalcă dreptul la viaţa privată şi libertăţile civice şi nu sunt eficiente împotriva ameninţărilor reale”.

„Adevărata dilemă aici este cum anume trebuie să răspundă forţele de ordine când află că cineva vorbeşte despre o acţiune violentă sau teroristă”, a reacţionat expertul în securitate naţională JM Berger.

Citiți și:

Operaţiunea Northwood: dovada cutremurătoare că SUA a pus la cale acţiuni teroriste împotriva cetăţenilor americani

Marea și cumplita înşelătorie a aşa-ziselor atentate teroriste din 11 septembrie 2001

Atentatele de la Oslo din iulie 2011 se înscriu în planul de guvernare a lumii prin teroare (1)

Enigmele atentatului terorist asupra publicației Charlie Hebdo. Răzbunare sau conspirație?


yogaesoteric
30 ianuarie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More