Demersul spiritual tantric
Deşi în ultimul timp s-a vorbit şi s-a scris mult despre Tantra, puţini ştiu cu adevărat ce înseamnă acest cuvânt. Tantra este un sistem spiritual oriental care are drept scop principal unificarea contrariilor la toate nivelurile fiinţei umane. În Tantra, bărbatul şi femeia sunt văzuţi ca expresii sau ca oglinzi ale energiilor macrocosmice reprezentate de zeul Shiva sau principiul masculin şi zeiţa Shakti sau principiul feminin, în orice formă ar apărea aceştia.
Uniunea echilibrată dintre cei doi poli opuşi, femininul – yin şi masculinul – yang, duce în final la eliberarea minţii şi a corpului, o eliberare din presupusul ciclu nesfârşit de renaşteri inconştiente, şi, mai mult decât atât, la îndumnezeire. Bărbatul şi femeia prezintă potenţial în fiinţa lor toate posibilităţile şi toate experienţele lumii. Atunci când ei se unesc, aceste experienţe se revelează într-o nouă viziune şi armonizare a Inefabilei Unităţi, ce stă la baza întregii creaţii.
Tantra poate reunifica o scindare ce s-a produs de mult timp în societatea occidentală, între sexualitate şi spiritualitate. Nicăieri altundeva nu poţi întâlni o armonizare între sex şi spiritualitate, mai aproape de adevăr. Tantra este astfel o cale de evoluţie spirituală, de integrare a actului erotic ca un act sacru, care nu face decât să te apropie din ce în ce mai mult de Dumnezeu.
Pentru a facilita o asemenea uniune la toate nivelurile fiinţei umane, Tantra foloseşte o varietate de tehnici fiziologice, psihologice şi devoţionale sau spirituale, din care urmărim să vi le prezentăm pe cele mai reprezentative şi mai eficiente. Tantra, nefiind absolut deloc în contradicţie cu religia creştină, poate oferi omului modern şi suprasolicitat, o manieră accesibilă de a-şi îmbunătăţi viaţa, de a fi mult mai fericit, de a se împăca cu el însuşi şi cu cei din jurul său, de a trăi actul erotic mult mai profund, mai intens şi chiar mult mai prelung.
Disciplinele tantrice caută nu numai să trezească toţi centrii subtili de forţă, ci să şi purifice şi să deschidă nadis-urile (canale energetice subtile) permiţând o curgere liberă şi continuă a energiilor nebănuite din planurile cele mai înalte.
Astfel, semnificaţia practicilor şi metodelor tantrice este dublă. Ea constă în trezirea rapidă şi în activarea forţelor misterioase care stau adormite în interiorul corpului şi în obţinerea de puteri paranormale de la Suprema Shakti, care se manifestă în toate acţiunile pe toate planurile universului. Epifania este exprimată aici ca sunet, culoare, parfum şi formă, împreună cu interacţiunea reciprocă dintre ele. Pentru tantrici, naşterea şi moartea nu sunt doi poli separaţi şi distanţaţi în timp, ci un proces continuu, etern. În mod constant, în procesul devenirii, noi suntem în schimbare, murind şi renăscând în fiecare clipă.
Pentru a experimenta direct realitatea ultimă de dincolo de acest molecular „dans al lui Shakti”, cuplul trebuie să găsească posibilităţile transcenderii lui prin identificarea plenară cu extazul lipsit de formă din care acesta provine. Dar deoarece conştiinţa umană, manifestată ca mental (Manas), nu se poate identifica ea însăşi cu ceva care este lipsit de formă, este absolut necesară o Murti, sau o formă. Această Murti este Shakti ea însăşi. Pentru această raţiune, tantricii transfigurează forma şi văd manifestarea ei esenţială exprimată în femeie. Femeia încorporează definitiv şi potenţial în microcosmosul ei tot ceea ce cuprinde Suprema Mamă Putere (Shakti) – cele trei calităţi ale naturii create (Gunas), care fac posibilă orice acţiune. Ea devine astfel, un instrument util pentru realizarea spiritului. Orice legătură cu ea (Shakti) începând cu cea mai banală legătură fizică, între bărbat şi femeie, iubit şi iubită, trebuie privită ca o sublimă interacţiune a contrariilor în natură.
yogaesoteric
Also available in: English