Deoarece reprezintă spaţiul, Bhuvaneshwari este complementara lui Kali

 

Marea Putere Cosmică Bhuvaneshwari creează într-un anumit fel tainic „scena” pe care, mai apoi, Kali îşi desfăşoară dansul teribil al vieţii şi al morţii. Această analogie ne permite să remarcăm faptul că zeiţa supremă reprezintă în acelaşi timp atât martorul (sau cel care observă), cât şi cel care se bucură şi se implică în dansul cosmic al lui Kali. Aceasta reprezintă, de asemenea, o temă importantă de meditaţie care ne indică una din metodele fundamentale de revelare a Sinelui Suprem prin intermediul adorării Marii Puteri Cosmice Bhuvaneshwari.

Prin urmare, Kali creează evenimentele în timp, iar Bhuvaneshwari creează obiectele în spaţiu. Înţelegerea profundă a acestor aspecte este aceea că toate evenimentele nu reprezintă altceva decât simple „secvenţe” în câmpul gigantic de conştiinţă a Mamei Divine Kali (care manifestă timpul), iar toate localizările în spaţiu nu sunt decât simple „faze” de rezonanţă ale „dansului” cosmic al Mamei Divine Bhuvaneshwari, care manifestă spaţiul.

Ajungând astfel la cunoaşterea tainică a faptului că Marea Putere Cosmică Bhuvaneshwari este, într-un anumit fel, „baza” pe care ne sprijinim şi totodată realitatea subtilă care ne impregnează în fiecare clipă, dobândim capacitatea extraordinară de a practica cu un deplin succes cele mai înalte şi mai elevate tehnici şi procedee yoga ce ne pot conduce mai apoi, într-un interval de timp relativ scurt, la eliberarea spirituală supremă. Intim legat de semnificaţia spaţială pe care o reprezintă, Bhuvaneshwari este, de asemenea, corelată cu direcţiile spaţiului. Cele patru direcţii ale spaţiului (nord, est, sud şi vest) nu sunt altceva decât diferite viziuni sau ipostaze ale prezenţei acestei Mari Puteri Cosmice, fiecare dintre ele având calităţile lor specifice.

Ca o paralelă semnificativă, Kali creează în mod asemănător ceea ce noi numim „direcţiile temporale”, care după cum ştim sunt trecutul, prezentul şi viitorul. Tradiţia spirituală tantrică precizează însă faptul că spaţiul se particularizează în mod tainic în timp. De pildă, direcţia spaţială est reprezintă mai mereu începutul unei acţiuni, în timp ce direcţia spaţială nord semnifică direcţia iluminării spirituale. Din această cauză putem afirma că, într-un mod tainic, spaţiul conţine timpul. În mod similar  timpul conţine la rândul lui spaţiul, întrucât fiecare moment de timp este caracterizat de o anumită localizare şi de o direcţie sau orientare în spaţiu.

Filosofic vorbind, un anumit cadru, un loc din spaţiu (fie că acest spaţiu are o natură fizică, fie că el are o natură subtilă – astrală, mentală, etc.) nu reprezintă altceva decât o reflectare a propriei noastre viziuni sau prize de conştiinţă asupra realităţii respective. Dacă această viziune sau percepţie a noastră se modifică, spaţiul (locul) în care ea este încadrată se modifică şi el imediat. În plus, viziunile sau imaginaţia noastră determină de asemenea direcţia câmpului nostru de experimentare. Astfel, atunci când ne direcţionăm mentalul spre o anumită zonă spaţio-temporală, vom percepe imediat anumite locuri şi evenimente care sunt specifice acelei zone. De aceea, scrierile tantrice ale înţelepţilor hinduşi afirmă că Bhuvaneshwari reprezintă în esenţă însăşi viziunea originară creatoare a lui Dumnezeu; cu alte cuvinte, Marea Putere Cosmică Bhuvaneshwari reprezintă direcţia în care Supremul îşi orientează atenţia în actul Creaţiei sau forţa lui de conştientizare a Manifestării.

Înapoi …            Continuare …

yogaesoteric

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More