Descoperire remarcabilă a oamenilor de știință: ar putea ajuta în lupta cu stresul, insomniile și slăbirea sistemului imunitar

 

Oamenii de știință au descoperit care este circuitul din creier care face legătura între stres, insomnii și slăbirea sistemului imunitar.

Science Alert a publicat rezultatele unui studiu realizat pe șoareci, în cadrul căruia oamenii de știință au reușit să identifice circuitul din creier care construiește legătura dintre stres, nopți nedormite și slăbirea sistemului imunitar.

Cercetătorii sunt încrezători că dacă vor reuși să demonstreze această legătură și în cazul oamenilor, acest fapt va deschide calea către dezvoltarea unor tratamente eficiente. Stresul nu aduce niciun beneficiu organismului, ba mai mult, organismul persoanelor cu stres cronic nu mai reacționează așa cum ar fi necesar la diverse boli sau tratamente.

Astfel, hormonul stresului, numit cortizol, este, potrivit oamenilor de știință, de vină pentru slăbirea sistemului imunitar și apariția insomniilor sau a somnului neliniștit. În creier există un grup de neuroni sensibili la stres, care eliberează cortizol și un altul responsabil de apariția insomniilor. Aceste două grupuri sunt legate.

Oamenii de știință au rupt această legătură și au observat că șoarecii au putut dormi foarte bine chiar dacă au fost supuși unor factori de stres. De asemenea, cercetătorii au reușit să arate și că stimularea acestei regiuni a creierului reușea să provoace o reacție biologică foarte asemănătoare cu răspunsul sistemului imunitar la stres.

Citiți și:
Râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului
Învingând sindromul burnout. Cum ne recalibrăm stilul de lucru
Metode de reducere a stresului, cel mai mare «criminal» al zilelor noastre

 

yogaesoteric
7 aprilie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More