Metode de reducere a stresului, cel mai mare «criminal» al zilelor noastre

 

Stresul este factorul care sporeşte semnificativ riscul apariţiei unui număr de boli grave. Unii experţi cred că rezistenţa la stres ar putea fi învăţată atunci când ştim cum să acordăm atenţie trupului nostru, recomandând câteva metode specifice.

Atunci când suntem stresaţi, organismul produce cortizol. Acesta duce la creşterea tensiunii, slăbirea sistemului imunitar, o memorie slabă şi o creştere a inflamaţiilor celulare, ceea ce duce la un risc crescut de malignitate, scrie topbuzz.com.

Tensiunea este, de asemenea, asociată cu creşterea în greutate. Cercetările au arătat că stresul ar putea fi motivul acumulării de kilograme. Tensiunea cronică poate duce la grăsime abdominală, adică cea mai dăunătoare şi mai greu de eliminat. Numeroase studii au demonstrat că stresul induce producerea de betatrofină în organism. Aceasta este proteina care blochează enzimele care descompun excesul de grăsime.

Rezistenţa la stres poate fi învăţată

Unii experţi cred că rezistenţa la stres ar putea fi învăţată atunci când ştim cum să acordăm atenţie trupului nostru. În cadrul unui studiu, unui număr semnificativ de soldaţi li s-au scanat creierele, purtând măşti speciale pentru a analiza semnalele trimise de organism. Aceştia au fost complet conştienţi de situaţie şi au ales să nu reacţioneze.

Exact acelaşi studiu a fost repetat pe oameni simpli, aleşi aleatoriu. Cei cu rezistenţă mai mică la stres au avut rezultate diferite – măştile pe care trebuiau să le poarte îi sufocau. De fiecare dată când nu puteau respira, nivelul de stres creştea tot mai mult.

Respiraţia, esenţială în reducerea stresului

Investiţia câtorva minute pe zi în respiraţie conştientă vă va ajuta să gestionaţi tensiunea şi stresul. Doctorul Andrew Weill recomandă metoda 4-7-8. Se inspiră până numărăm la 4, respiraţia se menţine 7 secunde şi expirăm până numărăm la 8.

Luaţi un loc pe scaun sau întindeţi-vă pe podea, după care relaxaţi-vă întregul trup, punând mâinile pe abdomen. Inspiraţi puternic, apoi îndepărtaţi-vă mâinile, expirând. Repetaţi exerciţiul de 5 ori.

Pentru scăderea nivelului de stres, odihna este esenţială. Un număr suficient de ore de somn este unul dintre factorii principali în ceea ce priveşte tensiunea arterială.

Metode care vă vor ajuta să reduceţi tensiunea psihică provocată de stres:
– Practica yoga
– Sport regulat
– Relaxare
– Dans
– Râs
– Întâlniri cu cei dragi
– Cântat
– Timp petrecut în aer liber

Citiți și:

Sfaturi utile pentru o gestionare eficientă a stresului (I)

Orgasmul cu continenţă – mai bun decât orice medicament

Sfaturi practice, simple şi eficiente, pentru a ne menţine într-o formă fizică şi psihică excelentă, dar şi pentru a evita stresul cotidian (I)


 

yogaesoteric
8 octombrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More