Descoperirea unui fizician modifică istoria lumii: Big Bang s-a produs la un alt moment de timp!

Un fizician de la Universitatea Ottawa din Canada, care a efectuat un studiu publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society pe 7 iulie 2023, susține că evenimentul astronomic Big Bang s-a produs la un alt moment de timp și nu cum știam până acum. Universul ar fi de două ori mai vechi decât credeam, el apărând în urmă cu 26,7 de miliarde de ani.

Această constatare este cu totul surprinzătoare, deoarece estimările anterioare ale oamenilor de știință afirmau că Big Bang-ul a avut loc acum 13,7 miliarde de ani, potrivit Daily Mail. Fizicienii de la Universitatea din Ottawa, Canada, au conceput un nou model și susțin că Big Bang-ul a avut loc acum 26,7 miliarde de ani. Acest eveniment este aproape de două ori mai vechi decât estimările anterioare, care sugerau că universul nostru datează de 13,7 miliarde de ani.

Modelul nostru nou conceput prelungește timpul de formare a galaxiei cu câteva miliarde de ani, făcând universul să aibă o vechime de 26,7 miliarde de ani, și nu 13,7 așa cum s-a estimat anterior”, a spus profesorul Rajendra Gupta, autor al studiului. Până acum, oamenii de știință au calculat vârsta universului nostru studiind cele mai vechi stele pe baza deplasării spre roșu a luminii provenite din galaxii îndepărtate. În 2021, au anunțat vârsta de 13,797 miliarde de ani pentru galaxia noastră pe baza acestui model.

Cu toate acestea, mulți experți au fost nedumeriți de existența unor stele care par a fi chiar mai vechi decât aceasta. De exemplu, Matusalem, o stea din constelația Libra, este estimată a avea o vârstă cuprinsă între 13,65 miliarde și 15,25 miliarde de ani. În plus, telescopul spațial James Webb de la NASA a descoperit recent câteva galaxii timpurii care par a fi într-o stare avansată de evoluție. Profesorul Gupta susține că modelul anterior bazat pe deplasarea spre roșu a luminii este „depășit”.

Permițând acestei teorii să coexiste cu universul în expansiune, devine posibilă reinterpretarea deplasării spre roșu ca un fenomen hibrid, mai degrabă decât doar datorită expansiunii”, a explicat el. În schimb, profesorul Gupta susține că este necesar să introducem ideea evoluției „constantelor de cuplare”.

El sugerează, de asemenea, că interpretarea tradițională a „constantei cosmologice”, care reprezintă energia întunecată responsabilă de expansiunea accelerată a universului, este necesar să fie revizuită. „Această modificare a modelului cosmologic ajută la rezolvarea puzzle-ului de dimensiuni mici ale galaxiilor observate în universul timpuriu, permițând observații mai precise”, a adăugat el într-un comunicat.

Citiți și:
Un «big bang» al fizicii cuantice: universul este un imens gând dumnezeiesc, o conştiinţă colosală
Ce a fost înainte de Big Bang. Iată ce teorie interesantă susțin oamenii de știință…

 

yogaesoteric
15 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More