Deşertul, aşa cum nu l-ai mai văzut niciodată: iată frumuseţea simplă creată de unul dintre cele mai dure climate de pe Terra!
Cu siguranţă, omul n-a fost creat pentru a rezista în mediile naturale caracterizate de temperaturi extrem de ridicate, care determină neajunsuri precum arsurile solare, insolaţia, deshidratarea. Deşerturile sunt cele mai fierbinţi locuri de pe planetă şi se numără şi printre mediile cele mai neospitaliere.
Atunci când ajungi în regiunile deşertice, unele dintre cele mai slab populate din lume, este esenţial să fii bine pregătit, din punct de vedere al mijloacelor de protecţie şi al rezervelor de apă, indiferent în ce scop ai ajuns acolo. Inclusiv în circumstanţele în care ai ajuns în deşert ca fotograf!
Deşertul este un mediu al imprevizibilului. Calmul aparent şi atmosfera de toropeală pot fi înlocuite subit de către furtuni formidabile, care îi dau omului ocazia să constate cât de mic şi neajutorat poate fi, în raport cu Natura ce şi-a dezlănţuit energiile.
Cine nu este pregătit pentru deşert, afirmă fotograful Luca Tombolini, nu se află în cea mai bună situaţie pentru a fotografia, pentru că prioritatea sa numărul unu este de… a se salva. Însă, dincolo de temperaturile sale extreme şi de pericolele sale, deşertul posedă un tip frumuseţe ce-i aparţine numai lui. Este departe de a fi un mediu tern sau monoton.
Fotografiile lui Luca Tombolini ne arată deşertul în ipostaze din care nu lipsesc simetria, puritatea şi în care predomină culorile pastelate, sub cerul fierbinte şi senin. Fotografiile sale sunt realizate cu precădere în Sahara marocană şi în Insulele Canare.
Citiţi şi:
Deșertul extrem din Antarctica: Valea McMurdo, unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ
Copacul Vieţii – un fenomen natural misterios
yogaesoteric
2 decembrie 2017