Deși nimeni nu se mai vaccinează, România așteaptă 28 de milioane de doze de ser covid obligatorii, pentru care este necesar să plătească 370 de milioane de euro, de patru ori mai mult decât prețul Termocentralei Mintia

Deși nimeni nu mai acceptă serul covid, statul român mai are de recepționat peste 28 de milioane de doze de ser covid, pentru care este necesar să plătească 370 de milioane de euro, deci o sumă de patru ori mai mare decât cea pentru care a fost vândută Termocentrala Mintia, transmite RomâniaTV.

„România mai are contractat un număr de 28.515.868 doze de vaccinuri împotriva covid-19, la o valoare estimată de 1.805.605.132 lei.

Achiziția vaccinurilor covid-19 s-a realizat în baza Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a Deciziei C (2020) 4192 privind aprobarea acordului cu statele membre în legătură cu achiziția de vaccinuri covid-19, în numele statelor membre și a procedurilor conexe.

De asemenea, menționăm că, până la această dată, România a donat 2.120.450 doze și a vândut 3.571.410 doze”, a transmis Ministerul Sănătății.

Până în prezent au fost achitate deja 450 de milioane de euro, pentru aproape 42 de milioane de doze.

Întrebat în baza cărei legi s-a făcut achiziția de seruri covid, Ministerul Sănătății a răspuns că tranzacția a fost perfectată în baza unui mecanism al UE, iar contractele încheiate pe banii cetățenilor, deși sunt de interes public, „au caracter strict secret”. Practic, sunt secretizate, fără vreo explicație suplimentară, mai scrie RomâniaTV.

„Până în prezent, România a achitat pentru vaccinurile împotriva covid-19 suma de 2.225.875.198,35 lei, reprezentând facturile emise de furnizorii de vaccinuri covid-19, pentru un număr de 41.939.980 doze. Menționăm că dozele livrate României au fost achiziționate de la furnizori diferiți, în perioade diferite, în funcție de calendarul de livrare transmis inițial de producător conform angajamentelor contractuale și de capacitatea de stocare.

România s-a alăturat în calitate de Stat Membru la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva covid-19. În vederea asigurării accesului unui număr suficient de vaccinuri, contractele sunt încheiate prin sistem PRO-RATA (cheia de alocare populațională) putând accesa cca. 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin.

Contractele sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul român. Comisia Europeană și producătorul vaccinului au încheiat contracte sub forma «APA» (Advance purchase agreement) și «PA» (Purchase Agreement) traduse în limba română: «ACA» (Acord de cumpărare în avans) și «AC» (Acord de cumpărare).

Contractele încheiate de către Uniunea Europeană, în numele și pentru statele membre cu furnizorii de vaccin covid-19 au caracter strict confidențial”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Tot pentru RomâniaTV, avocatul Gheorghe Piperea a declarat că procurorii este necesar să înceapă cercetările pentru achiziția serurilor covid.

„În primul rând, este o chestiune de ordin penal. Nu ai voie ca minister, în cazul de față Ministerul Sănătății, să fii în situația în care să nu găsești documente de interes public, din moment ce ai făcut achiziții din bani publici. Ori este incompetență crasă, ceea ce e grav, ori este un contract despre care s-a spus că există, dar care, de fapt, nu există, ceea ce este și mai grav.

Să nu uităm că este vorba despre documente de stat, despre o politică de sănătate publică, pentru achiziționarea de niște seruri, medicamente, din banii tuturor cetățenilor, și vaccinați, și nevaccinați”, a declarat avocatul.

Citiți și:
În timp ce în România nu există vreo asumare pentru cele 120 de milioane de doze comandate, Polonia refuză să primească și să plătească noi livrări de vaccinuri anti-covid-19
Cvadruplu vaccinată și paxlovidată, Jill Biden a fost prinsă din nou cu covid. Sigur și eficient

 

yogaesoteric
1 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More