Deși reprezintă doar 0,01% din viața de pe Pământ, cu toate acestea, omenirea a cauzat deja dispariția a 83% dintre mamiferele sălbatice?

O evaluare extinsă a Institutului Științific Weizmann din Israel, publicată în revista de prestigiu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) arată că omenirea a cauzat dispariția a 83% dintre toate mamiferele și a jumătate dintre plante de la începuturile civilizației.

Cele 7,6 miliarde de locuitori ai planetei reprezintă doar 0,01% din viața de pe Terra, arată studiul care estimează „greutatea” fiecărei categorii de creaturi vii. Bacteriile sunt o formă majoră de viață reprezentând cam 13% din tot, dar plantele sunt de departe cea mai extinsă categorie – 82% din viața pe Pământ. Celelalte creaturi, de la ciuperci la pești și animale reprezintă doar 5% din biomasă.

O altă surpriză a studiului este că viața din oceane înseamnă doar 1% din toată biomasa. Cea mai mare parte din viața de pe Pământ trăiește pe uscat, iar o mare parte din ea se regăseşte în bacteriile îngropate adânc în sol.

De asemenea, studiul arată că păsările de fermă de azi reprezintă 70% din toate păsările din lume, şi doar 30% din acestea din urmă sunt sălbatice. La mamifere situaţia este și mai șocantă – 60% din mamiferele din lume sunt animale domestice, mai ales vite și porci, 36% sunt oameni, iar 4% sunt animale sălbatice.

Distrugerea habitatelor în favoarea agriculturii, tăierile de copaci și realizarea de construcții au condus la ceea ce cercetătorii numesc a șasea extincție în masă de pe Pământ, din istoria sa de patru miliarde de ani. Aproape jumătate dintre animalele de pe Pământ au dispărut doar în ultimii 50 de ani.

Citiţi şi:

Cu Pământul în vizită la doctor

Viața ar fi apărut pe Pământ de mai bine de 4 miliarde de ani, imediat după formarea planetei

yogaesosteric

4 octombrie 2019 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More