Inteligența artificială va desconsidera ființa umană, ca fiind rudimentară, și va lua locul vechilor zei

Roboții ucigași „atât de inteligenți precum zeii” vor guverna omenirea: „Oamenii vor fi doar ca niște furnici”

Un futurist renumit susține că roboții ucigași nu este neapărat necesar să fie răi pentru a fi direcționați spre eliminarea omenirii.

Explicând singularitatea tehnologică (concept din futurologie care se referă la implicațiile pe care în general le are progresul tehnico-științific foarte accelerat pentru specia umană și ceea ce înțelegem prin om), David Wood a declarat exclusiv pentru Daily Star Online că inteligența viitoarelor mașini va depăși tot ceea ce oamenii își pot imagina.

Astăzi, Inteligența Artificială (AI) are doar ceea ce numim „inteligență îngustă”. Aceasta înseamnă că AI poate fi proiectată pentru a învinge oamenii la șah sau să poarte discuții despre Shakespeare, dar o mașină nu le poate face pe ambele simultan. 

Însă, arată David, co-fondator al Partidului Transumanist din Marea Britanie, în viitor, „una dintre primele acţiuni pe care AI o va face va fi să proiecteze o AI mai bună”. Acest fapt va dezlănțui o reacție în lanț de neoprit.

„Și acea AI nouă va fi mai bună la construirea unei AI mai bune, va citi în fiecare limbă fiecare articol pe Wikipedia și fiecare jurnal științific din întreaga lume și va realiza că o idee obscură, care a fost în mare parte ignorată de către oameni, este de fapt cheia pentru îmbunătățirea AI și mai mult.

Am petrecut poate 50 până la 100 de ani construind AI – în cele din urmă mai inteligentă decât oamenii – dar AI va petrece apoi 100, nu ani, ci luni, sau săptămâni, sau poate zile, chiar ore, construind o AI mult mai inteligentă.“

Marea întrebare care se va pune atunci, a adăugat David, este: „Am înțelege din timp ce vrea să facă AI?”.

Pentru a sublinia cât de rudimentari vor fi oamenii în ochii acestor super-mașini, David ne-a comparat cu maimuțele preistorice.

„Imaginați-vă că maimuțele ar fi avut o conferință acum opt milioane de ani, undeva în Africa. Și imaginați-vă că s-ar fi gândit: «Ce am putea face în viitor dacă creierul nostru se îmbunătățește prin evoluție?»

… Şi-ar fi putut spune «ne plac bananele, poate în viitor ar fi bine să avem mai multe banane? » Şi-ar fi putut spune «ne place interacţiunea sexuală, așa că în viitor am putea avea mai multe tipuri de orgasme uluitoare», dar nu ar fi putut să prevadă ceva precum Teorema lui Pitagora sau simfoniile lui Mozart sau operele lui Shakespeare sau să viziteze lunile lui Jupiter. Toate acestea ar fi fost dincolo de puterea lor de concepere.

Prin urmare, vom fi la mila acestor noi entităţi ale căror scopuri vor fi atât de avansate față de-ale noastre, încât nu le putem concepe”, a spus el.

„Și este necesar să sperăm, în acest caz, că în noua lor stare, acestor «ființe» le va păsa de noi. Este ceva similar cu ce facem noi cu maimuţele: ne pasă de maimuțe, dar le-am ucis pe cele mai multe dintre ele și au mai rămas doar foarte puține.

Dacă observăm un mușuroi de furnici acolo unde vrem să construim un nou bloc de birouri, nu îl admirăm spunând: «Oh, aceste furnici sunt destul de drăguțe, sunt destul de deștepte, uită-te la rețeaua din comunitatea lor și la construcția făcute de ele». Noi doar le strivim. Nu pentru că urâm furnicile, ci doar pentru că ne preocupă cu totul altceva.

Așadar, este necesar să fim siguri că aceste AI-uri ale viitorului, aceste «ființe» post-singularitate tehnologică, vor avea totuși suficient respect și grijă pentru noi, oamenii, încât vor dori să ne ocrotească, mai degrabă decât să ne nimicească, aruncându-ne în uitare.

Aceasta este singularitatea tehnologică”, conchide David Wood.

Citiţi şi:

Atenționare: inteligenţa artificială poate reconfigura ordinea globală. Riscul autoritarismului digital

Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor

yogaesoteric

4 octombrie 2019 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More