Deşi sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, alimentele modificate genetic sunt comercializate în întreaga lume

 
 

Sfârşitul secolului XX a fost marcat de descoperirea modalităţii de decodificare a complexului cod genetic existent in toate structurile vii. În 1992 cercetătorii au scos pe piaţă primul tip de tomată modificată genetic. US Food And Drug Administration (FDA, autoritatea americană în domeniu) a decis că tomata nu prezenta nici un pericol asupra sănătăţii şi nu era necesară nici o etichetă care să arate că a fost modificată genetic.

În următoarele câteva luni cercetătorii au scos duzine de fructe, legume, cereale şi lapte modificate genetic. În 1997, 4 milioane de hectare erau dedicate cultivării de recolte OMG (organisme modificate genetic), iar în prezent 70% din mâncarea comercializată în SUA include ingrediente modificate genetic.
 
Atuurile pe care producătorii le atribuie noii tehnologii sunt impresionante: productivitate mai mare, rezistenţă mărită la anumite insecte şi boli, aspectul exterior mai estetic al fructelor, rezistenţa sporită la stocare, intemperii ale vremii şi pesticide, timpi de creştere reduşi şi posibilitatea de cultivare a respectivelor plante în afara mediului lor tradiţional. Mâncarea modificată genetic poate conţine adaosuri de vitamine pentru combaterea malnutriţiei şi vaccinuri pentru a proteja împotriva bolilor. Şi, desigur, marele argument este acela că aceste produse sunt soluţia miracol impotriva foametei. Toate acestea sunt de natură să închidă gura celor prost informaţi şi cu un nivel cultural care lasă de dorit, deorece nimic din ceea ce natura a realizat atât de eficient pe parcursul a mii de ani omul nu poate imbunătăţi într-un timp atât de scurt.
 
Monsato, masiva corporaţie americană producătoare de OMG, este unul dintre cei mai controversaţi producători de OMG deoarece cercetările şi dezvoltarea tuturor produselor sale sunt protejate de patent şi legile copyrightului. Corporaţia este acuzată de prezentarea numai a rezultatelor favorabile a cercetărilor realizate pe produsele lor.  Există nenumărate efecte negative pe care produsele le-au avut asupra animalelor in urma testelor de laborator, dar toate acestea au fost muşamalizate cu măiestrie. Monsato a investit sume enorme în cercetare şi dezvoltare, iar pentru a-şi acoperi aceste cheltuieli are nevoie să-şi vândă în cantităţi uriaşe produsele, fără ca cei care le consuma să işi pună intrebări legate de rapoartele care au apărut în urma experimentelor de laborator pe animale hrănite cu aceste produse.
 
Modalitatea Monsanto de a realiza  modificările genetice conduce întotdeauna la mutaţii impredictibile ce duc la aparitia unor noi proteine inexistente în planta nemodificată genetic! Unele dintre aceste proteine sunt toxice sau pot produce alergii mortale! Monsanto ştie de prezenta acestor proteine si nu-i interesează! Iata mai jos un citat dintr-o declaraţie a purtătorului de cuvant Monsanto, Phil Angel:
”Monsato nu are datoria să garanteze siguranţa produselor sale. Interesul nostru este să vindem cat mai mult. Este de datoria FDA să asigure aceasta.”
 
Unul dintre nenumăratele studii cu rezultate negative făcute pe mâncarea modificată genetic a fost realizat de cercetătorul de origine maghiară Dr. Arpad Pusztai care a hrănit şoarecii de laborator cu cartofi modificaţi genetic. Rezultatele cercetărilor sale au arătat că şoarecii de laborator astfel hrăniţi aveau creier, ficat şi testicule mai mici, precum şi sistem imunitar deficient. S-a mai observat şi prezenţa unui număr ridicat de celule precanceroase în mai multe ţesuturi ale organismului. La două zile după publicarea rezultatelor cercetărilor sale, Dr. Puszai a fost dat afară din postul pe care îl ocupa la Aberdeen University. Echipa sa de cercetători a fost dizolvată şi au început procese care aveau ca menire stoparea dezvăluirii a mai multe descoperiri.
 
Jeffrey Smith, renumit susţinător al campaniei împotriva mâncării modificate genetic, susţinea în cartea sa ”Seeds of Deception: Exposing Industry and Government Lies About the Safety of the Genetically Engineered Foods You’re Eating”, apărută în 2003, că cercetătorii din FDA care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mâncarea modificată genetic „au primit instrucţiuni precise de a păstra pe viitor tăcerea referitor la acest subiect sau au fost eliberaţi din funcţie”.
 

Soia modificată genetic

 
Soia, una dintre cele mai vechi plante cultivate, a ajuns în SUA în 1800 şi a fost încă de atunci folosită ca materie primă în industria alimentară datorită versatilităţii sale. Aproximativ 75% din mâncarea produsă industrial conţine soia sau derivate din soia, inclusiv margarina, pâinea şi cerealele.
 
În 1996, marele producător american de OMG, Monsato, a introdus pe piaţă soia modificată genetic “RoundUp Ready”. RoundUp este un foarte puternic erbicid produs de aceeaşi corporaţie. Când noua soia modificată genetic a ajuns în Europa au apărut multe îngrijorări legate de efectele erbicidului asupra sănătăţii umane, unele cercetări arătând că acesta are efecte dezatruoase asupra fertilităţii şi potenţează apariţia ţesuturilor canceroase.
 
În magazinele din SUA şi nu numai, soia modificată genetic este amestecată cu planta naturală, FDA acceptând pretenţiile producătorului cum că nu există nici o diferenţă între cele două şi deci nu există necesitatea unei etichetări diferite. În consecinţă, acele magazine şi clienţii lor nu au posibilitatea să aleagă ce varietate de soia cumpără.
 
RoundUp omoară totul cu excepţia plantei de soia modificată genetic, în acest fel fermierii pot cultiva doar un singur tip de recoltă, disponibilă doar dintr-o singură sursa care este tot Monsato. Rezultatul este un aliment toxic cu multiple efecte negative asupra sănătăţii.
 

yogaesoteric
august 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More