Copiii ai căror părinți au fost expuși la pesticide sunt mai predispuși la cancer

Un studiu publicat în Environmental Research sugerează că expunerea profesională (legată de locul de muncă) la pesticide în rândul bărbaților și femeilor care nu sunt gravide poate crește riscul de cancer în copilărie pentru descendenți.

Studiile au constatat deja că nivelurile scăzute de expunere la pesticide în timpul sarcinii sau al copilăriei provoacă efecte adverse asupra sănătății, de la tulburări metabolice la dizabilități psiho-mentale și fizice.

Cu toate acestea, este puțin evaluat impactul expunerii părinților asupra riscului de apariție de boli în copilărie în afara perioadelor critice de dezvoltare (de exemplu, sarcina).

Deși progresele medicale în ceea ce privește supraviețuirea bolilor sunt mai proeminente în zilele noastre, cancerul infantil rămâne principala cauză de deces prin boală în rândul copiilor. În plus, supraviețuitorii cancerului în copilărie pot suferi de complicații de sănătate cronice sau pe termen lung care pot pune viața în pericol.

Etiologia sau cauza cancerului la copii implică interacțiunea mai multor componente, precum stilul de viață și genetica.

Cu toate acestea, dovezile emergente indică faptul că diferiți contaminanți de mediu, cum ar fi pesticidele (de exemplu, expunerile profesionale, poluarea aerului, solvenții, dieta etc.) joacă un rol în etiologia bolii.

Contaminarea cu pesticide este larg răspândită în toate ecosistemele, iar compușii chimici se pot acumula în țesuturile umane, având ca rezultat efecte cronice asupra sănătății. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la impactul expunerii la pesticide, deoarece organismul lor în curs de dezvoltare nu poate combate în mod adecvat efectele expunerii.

În plus, mai multe studii demonstrează o asociere între expunerea la pesticide în mediul înconjurător sau profesional și riscul de cancer în copilărie.

Având în vedere că expunerea maternă la pesticide poate avea o asociere mai puternică cu apariția cancerului în rândul copiilor decât expunerea în copilărie, iar nou-născuții pot fi în continuare în contact cu pesticidele, este important să se înțeleagă modul în care acumularea și co-prezența pesticidelor poate crește riscul de boli latente (de exemplu, cancere) în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi copiii/bebelușii.

Există o lipsă de înțelegere a riscului de cancer datorat expunerii părinților la pesticide prin intermediul ocupației. Studiul examinează dacă expunerea părinților la pesticide are o asociere cu dezvoltarea cancerului în rândul descendenților la vârsta copilăriei.

Clasificarea internațională a cancerului la copii clasifică cancerele care apar în copilărie în leucemii, limfoame și tumori / glioame ale sistemului nervos central.

Utilizând un studiu suedez de tip caz-control bazat pe registre, care se întinde din 1960 până în 2015, cercetătorii au comparat cazurile de cancer juvenil din Registrul de cancer (pacienți care aveau mai puțin de 20 de ani) cu copii sănătoși (de control) născuți în același an.

Studiul investighează istoricul de angajare al părinților în jurul datei de naștere a urmașilor și evaluează dacă există o expunere la erbicide, insecticide și fungicide.

Analizele de regresie logistică estimează riscul de apariție a cancerelor, inclusiv de leucemie, limfom, cancere de sistem nervos central și alte tumori solide.

Deși expunerea maternă și paternă la pesticide legate de muncă nu prezintă o asociere crescută cu riscul de cancer în copilărie în general, expunerea indică un risc cu 42% mai mare de limfom (în principal limfom Hodgkin) și un risc cu 30% mai mare de tumori solide ale sistemului nervos non-central la copii.

În plus, expunerea paternă la pesticide poate indica un risc de 15% pentru leucemie mieloidă.

Cercetătorii depistează că până și nivelurile scăzute de expunere la pesticide pot duce la un risc mai mare de cancere în copilărie.

Există o legătură științifică semnificativă între pesticide și cancer, așa cum arată mai multe studii care fac legătura între utilizarea pesticidelor și reziduurile de pesticide și apariția a diverse tipuri de cancer, de la forme prevalente, cum ar fi cancerul de sân, până la forme rare, cum ar fi nefroblastomul (tumora lui Wilms), un cancer de rinichi.

66% dintre toate cancere sunt determinate de factorii de mediu. Acestea apar în special la persoane cu ocupații în care se utilizează multe substanțe chimice. În plus față de legăturile clare dintre practicile agricole și bolile legate de pesticide, există un procent de peste 65% de cazuri de cancer apărut ca urmare a utilizării în mod obișnuit a pesticidelor pentru gazon, iar 70% dintre cazurile de cancer apărut la copii de vârstă școlară se datorează utilizării, în mod obișnuit, a pesticidelor în școli.

Deși expunerea generală la pesticide poate crește susceptibilitatea la cancer, expunerea prenatală și în primii ani de viață la substanțe toxice din mediu poate crește riscul de cancer. De zeci de ani, studiile au demonstrat că expunerea în copilărie și in utero la insecticidul interzis în SUA, DDT, crește riscul de a dezvolta cancer de sân mai târziu pe parcursul vieții.

Mai mult, un studiu din 2021 constată că expunerea anterioară a mamei la acest compus chimic în timpul sarcinii poate crește riscul de cancer de sân și de tulburări cardiometabolice (de exemplu, boli de inimă, obezitate, diabet) până la trei generații succesive.

Atât pesticidele și contaminanții chimici utilizați în prezent, cât și cei utilizați în trecut joacă un rol în rezultatele similare de apariție a bolilor, deoarece mai multe dintre aceste substanțe chimice sunt perturbatori endocrini, având astfel implicații asupra riscurilor specifice de cancer (de exemplu, cancerul de sân).

Chiar și expunerea mamelor însărcinate la detergenți de uz casnic, dintre care mulți sunt pesticide, poate crește riscul de nefroblastom (cancer de rinichi) și de tumori cerebrale la copii. Mai mult, expunerea pe termen lung la pesticide organofosforice crește riscul de apariție de reacții adverse, perturbarea sănătății și cancer, în special în rândul femeilor.

Deoarece reziduurile de DDT și metabolitul său DDE, pesticidele utilizate în prezent și alți poluanți chimici contaminează mediul înconjurător, expunerea la aceste amestecuri de substanțe chimice poate crea sinergii care cresc toxicitatea și riscul de apariție a bolilor.

La nivel mondial, cancerul este una dintre principalele cauze de deces. În fiecare an peste 8 milioane de persoane au drept cauză de deces cancerul.

În acest context, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului prevede o creștere de 67,4% a numărului de noi cazuri de cancer până în 2030. Prin urmare, este esențial să înțelegem modul în care factorii externi – cum ar fi poluarea mediului cu pesticide – pot determina dezvoltarea cancerului, aceasta pentru a evita expunerea și a diminua potențialele riscuri de cancer.

Deși acest studiu nu identifică o asociere definitivă între riscul crescut de apariție a tuturor tipurilor de cancer la copii și expunerea profesională a părinților la pesticide, expunerea profesională a mamei indică un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul (de exemplu, limfomul non-Hodgkin) și tumorile solide ale sistemului nervos non-central.

În plus, copiii proveniți din tați cu expunere profesională la insecticide prezintă un risc mai mare de leucemie mieloidă. Motivul probabil pentru care expunerea profesională la pesticide indică un potențial risc de cancer se datorează mutațiilor sau leziunilor genetice care pot să apară și se pot transmite la descendenți.

Această alterare face ca urmașii să fie mai susceptibili la alți factori care pot crește riscul de cancer. De exemplu, riscul de a dezvolta limfom este ușor mai mare dacă o rudă apropiată (de exemplu, un părinte, un frate, un urmaș) are/a avut limfom sau un alt tip de cancer al sângelui.

Pe măsură ce rata bolilor cronice, cum ar fi cancerul, continuă să crească în SUA, iar studii suplimentare descoperă că aceste boli sunt induse de pesticide, publicul este necesar să crească presiunea asupra autorităților de reglementare și a legiuitorilor pentru a adopta măsuri semnificative care să elimine utilizarea pesticidelor și pericolele pe care le implică.

Studiul concluzionează: ,,Deși aceste constatări merită investigații suplimentare, ele indică faptul că expunerea părinților la pesticide poate duce la riscuri mai mari de cancer în copilărie chiar și în mediile cu expunere scăzută”.

Există un consens puternic în rândul pediatrilor că mamele însărcinate și copiii mici este necesar să evite expunerea la pesticide în timpul perioadelor critice de dezvoltare.

Cu toate acestea și populația generală ar fi indicat să urmeze acest sfat, deoarece efectele expunerii la pesticide se extind asupra fiecărei persoane.

Din fericire, disponibilitatea largă a strategiilor alternative lipsite de pesticide permite familiilor și lucrătorilor din industria agricolă să aplice aceste metode pentru a promova un mediu sigur și sănătos, în special în rândul persoanelor vulnerabile din punct de vedere chimic.

De exemplu, cumpărarea, cultivarea produselor organice și susținerea gestionării ecologice a terenurilor poate reduce contaminarea umană și a mediului cu pesticide. Agricultura organică are multe beneficii pentru sănătate și mediu, care reduc nevoia de practici agricole cu utilizare intensivă a substanțelor chimice.

Numeroase studii au constatat că nivelurile de metaboliți ai pesticidelor din urină scad semnificativ atunci când se trece la o dietă exclusiv organică.

Atât oficialii guvernamentali, cât și publicul este necesar să înțeleagă implicațiile pentru sănătate ale utilizării pesticidelor și ale expunerii la acestea asupra oamenilor, în special atunci când pesticidele cresc riscul de boli cronice.

Citiți și:
Pesticide: creșterea contaminării fructelor vândute în UE
Un stat din India interzice toate pesticidele, pentru a proteja fauna sălbatică și turismul
Cum eliminăm pesticidele de pe fructe şi legume

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More