Despre onoare (cu exemple concrete)

Poți fi om dacă nu onorezi calitatea de om?
Poți fi patriot dacă nu onorezi iubirea de neam pe care o servești?
Poți ucide alți oameni fără să îți pierzi onoarea?

Nu ați remarcat că armata ukră duce acum primul război din istoria ei?
O armată a cărei rupere dintr-un întreg (Armata Roșie) a durat ceva timp și a cărei construcție de la zero după tipul proatlantic a început acum opt ani de război cu un sistem militar vechi de secole.

O să îmi spuneți că în luptă contează forța și nu tradiția.
Oare?

În război ucizi oameni. Dacă ai norocul să scapi, va fi nevoie să trăiești între alți oameni care știu că tu ai omorât poate pe cineva care le era rudă, prieten, model. De aceea există o tradiție militară, un cod al onoarei militare. Anume principii morale prevalează în fața actului uciderii.

Ce onoare militară are Ucraina dacă nu are tradiție? Care sunt valorile în numele cărora vrea să distrugă lumea? (Încercarea de a declanșa conflictul nuclear reluată de fiecare dată la câteva săptămâni este de netăgăduit.)

Numai o armată fără onoare poate încălca toate înțelegerile despre cum poate fi dus un război în așa fel încât atunci când te întorci acasă să mai poți să te uiți în ochii semenilor tăi. Ce onoarea ca nație ai dacă nu respecți semnătura pe care o pui pe tratatele internaționale semnate?

Cum sunt priviți cei care își dau cuvântul și apoi se laudă că nu și-l țin?

Că Occidentul și mass-media au aruncat demult peste bord orice morală și onoare este în firea lucrurilor. Setea lor de putere a fost mai mare decât otrava din care era făcut lichidul pus în fața lor.

Crimele de război sunt în firea lucrurilor în istoria celor hrăpăreți. Dar să debutezi ca armată beligerantă încălcând toate regulile nu prea e de bun augur. Pentru Ucraina convenția de la Geneva nu există.

Folosirea armelor chimice, a atentatelor politice și epurarea pe bază etnică a populației în zonele de ocupație, executarea prizonierilor de război, bombardarea unor zone în care există structuri capabile de a provoca catastrofe planetare (centrale atomice) fac parte din arsenalul de zi cu zi al armatei ucrainene. Sigur că orice faptă ar putea fi motivată de scop. Și mereu de scuza că ceilalți au început. (minciună sau nu, scuza asta nu ține)

Dacă scopul e numai uciderea dușmanului și plăcerea de a-l omorî, atunci armata respectivă devine una de criminali și nimic mai mult. Toți cei care îi sprijină financiar și material sunt numai complici și nu aliați sau prieteni.

Să lupți fără Dumnezeu, sau împotriva Lui nu va duce (dacă vei fi victorios) decât la haos.

Explicație:
Omenirea se ucide de când s-a născut. Războiul e un mod de existență al speciei umane. Nicio religie, nicio ideologie nu a izbutit să scoată din societate gestul uciderii aproapelui, chiar dacă a ridicat dorința asta la cea mai de preț obligație. (De la Iisus la Ghandi, influența lor a fost imensă, au transformat lumea dar nu au scos dintre oameni obiceiul de a se ucide unii pe alții.)

(Sunt creștin și pentru mine fiecare moarte a unui om produsă de un semen de-al lui e crimă. De ce nu am vorbit despre adversarii ukrilor? Păi nu vorbește toată presa de ani buni despre ei? Ce aș mai putea să spun nou care să nu fie minciună? Le-au epuizat ziaristele și politicienii pe toate.)

Autor: Dan Stoica

Citiți și:
Lucian Sârbu: „Personal, consider că toți comentatorii care dau apă la moară războiului din Ucraina sunt bolnavi psihici”
Războiul din Ucraina nu este rezultatul întâmplării, ci al unei politici deliberate a SUA

 

yogaesoteric
30 martie 2023

 

1 Comentariu
  1. george spune

    buna concluzie a autorului, in finalul peroratiei sale:
    ”ce aș mai putea să spun nou care să nu fie minciună?”

    Asa e, n ai mai putea adauga nimic nou, Dan Stoica, ai umplut deja de misconceptii, minciuni si superficialitati o pagina intreaga, dar o carte de istorie a Ucrainei nu ai deschide.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More