Detergenții de uz casnic sunt periculoși pentru sănătate. Iată 8 alternative (I)

Expunerea pe termen lung la detergenți și dezinfectanți de uz casnic a fost legată de accentuarea simptomelor de astm, afectarea sistemului nervos, număr scăzut de spermatozoizi, menstruație neregulată și avort spontan.

Pe scurt:

  • Utilizarea o dată pe săptămână a produselor de curățenie, timp de 20 de ani, poate fi echivalentă cu fumatul a 20 de țigări pe zi timp de 10-20 de ani. Agenții de curățenie și produsele de îngrijire personală sunt, de asemenea, a doua și a treia cea mai frecventă cauză a apelurilor la centrul de control al otrăvurilor din SUA.
  • Expunerea pe termen lung la detergenți și dezinfectanți de uz casnic a fost legată de creșterea simptomelor astmatice, afectarea sistemului nervos, scăderea numărului de spermatozoizi, menstruație neregulată și avorturi spontane.
  • Produsele de curățare cele mai periculoase din punct de vedere al acțiunii acute sunt detergenții corozivi de canalizare, detergenții acizi pentru vasele de toaletă și detergenții pentru cuptoare.
  • Produsele de uz casnic obișnuite contribuie, de asemenea, la poluarea aerului, nu doar în interiorul casei, ci și în exterior.
  • Eliminarea produselor uzuale de curățenie este o modalitate simplă de a proteja sănătatea familiei dumneavoastră. Există rețete și îndrumări despre cum să vă preparați propriile soluții de curățare de casă folosind ingrediente sigure.

Având în vedere că utilizarea detergenților de uz casnic este la fel de periculoasă pentru sănătatea plămânilor ca și fumatul pe termen lung, eliminarea din dulapul cu produsele de curățenie a produselor periculoare ar putea fi un mod foarte simplu de a proteja sănătatea familiei.

Este adevărat, cercetările efectuate de Universitatea din Bergen, Norvegia, au demonstrat că utilizarea o dată pe săptămână a produselor de curățenie timp de 20 de ani poate fi echivalentă cu fumatul a 20 de țigări pe zi timp de 10-20 de ani.

Autorii postulează că daunele ar putea fi atribuite iritației pe care majoritatea substanțelor chimice o provoacă asupra membranelor mucoase care vă căptușesc plămânii. În timp, acest fapt poate duce la modificări persistente și la remodelarea căilor respiratorii.

După cum a remarcat autorul principal Cecilie Svanes, doctor în științe, profesor la Centrul pentru Sănătate Internațională al Universității din Bergen:

Când te gândești la inhalarea de particule mici provenite de la agenții de curățare care sunt destinați să curețe podeaua și nu plămânii tăi, poate că nu este atât de surprinzător

Mesajul de reținut al acestui studiu este că, pe termen lung, produsele chimice de curățare este foarte probabil că provoacă daune destul de substanțiale plămânilor dumneavoastră. Aceste substanțe chimice sunt de obicei inutile; cârpele din microfibră și apa sunt mai mult decât suficiente pentru majoritatea scopurilor.

Agenții de curățenie casnică și produsele de îngrijire personală sunt, de asemenea, a doua și a treia cea mai frecventă cauză a apelurilor la centrul de control al otrăvirilor din SUA, devansând atât antipsihoticele, cât și antidepresivele.

Produsele de uz casnic creează la fel de multă poluare atmosferică precum mașinile

Alte cercetări recente au confirmat faptul că multe produse de consum eliberează compuși organici volatili pe măsură ce se evaporă, iar odată ce aceste substanțe chimice migrează în afara locuinței dumneavoastră, ele reacționează cu oxizii de azot și cu căldura, transformându-se în ozon. Atunci când sunt expuși la lumina soarelui, compuși organici volatili se transformă în particule fine.

În acest fel, produsele de uz casnic obișnuite contribuie la poluarea aerului, nu doar în interiorul locuinței, ci și în exterior. De fapt, conform unei evaluări a calității aerului în zona Los Angeles, cantitatea de compuși organici volatili eliberată de produsele de consum este de două-trei ori mai mare decât se estimase anterior.

Lista compușilor organici volatili este extrem de lungă, iar Jessica Gilman, membru al echipei de studiu, cercetător chimist la National Oceanic and Atmospheric Administration, observă că cea mai ușoară modalitate de a identifica produsele care conțin compușilor organici volatili este să căutați cuvântul „parfumuri” pe etichetă, deoarece până la 2.000 de compușilor organici volatili diferiți pot fi enumerați pur și simplu ca „parfum”.

Doi dintre cei mai cunoscuți sunt limonen-ul și beta-pinen-ul, frecvent utilizați în produsele de curățare și în odorizantele de aer, deoarece miros a lămâie și a pin.

Investigația a fost inspirată de măsurătorile anterioare efectuate în Los Angeles, care au demonstrat că, de fapt, concentrațiile de compuși organici volatili erau mai mari decât se putea prevedea doar prin arderea combustibililor fosili.

Estimările anterioare ale Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) au constatat că 75% din emisiile de compuși organici volatili proveneau de la autovehicule, însă acest studiu plasează această proporție mai aproape de 50%, sugerând că ar putea fi nevoie de adoptarea unor noi modele de calitate a aerului pentru a reduce poluarea atmosferică provenită de la produsele de consum.

Aceste constatări subliniază, de asemenea, importanța abordării calității aerului din interior, deoarece compușii organici volatili sunt de obicei prezenți într-o concentrație de șapte ori mai mare în interior decât în exterior. O strategie cheie este să nu mai introduceți substanțe chimice toxice în casă, iar produsele de curățare reprezintă o sursă majoră de asemenea toxine.

Expunerea la agenții de curățare are consecințe grave asupra sănătății

În timp ce expunerea la produsele de curățare pe termen lung poate fi echivalentă cu fumatul, vă puteți confrunta, de asemenea, cu consecințe imediate asupra sănătății.

Un studiu din 2015 care a evaluat expunerea la produse de curățenie pe termen scurt în raport cu efectele respiratorii la femeile cu astm a constatat că utilizarea unor produse specifice la locul de muncă a exacerbat afecțiunea participanților.

Expunerea pe termen lung (cronică) la detergenți și dezinfectanți de uz casnic a fost, de asemenea, legată de:

  • O creștere a simptomelor astmatice, crescând riscul de efecte pe termen lung asociate cu astmul, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică, infecții pulmonare și cicatrici ale țesutului pulmonar;
  • Persoanele care suferă de boli care se încadrează sub umbrela bolii pulmonare obstructive cronice pot, de asemenea, să se confrunte cu respirație șuierătoare frecventă, tuse, senzație de apăsare în piept și o lipsă de aer tot mai mare;
  • Afectarea sistemului nervos;
  • Număr scăzut de spermatozoizi;
  • Menstruație neregulată;
  • Avort spontan.

Produsele de curățare cele mai periculoase din punct de vedere al acțiunii acute sunt detergenții de canalizare corozivi, detergenții acizi pentru vasele de toaletă și detergenții pentru cuptoare. Substanțele chimice corozive pot provoca arsuri grave, în timp ce înălbitorul cu clor și produsele care conțin amoniac produc vapori care sunt iritanți pentru ochi, gât și plămâni.

În plus, clorul și amoniacul reprezintă o amenințare suplimentară, deoarece reacționează cu alte substanțe chimice pentru a forma gaze dăunătoare. Parfumurile adăugate în multe soluții de curățare pot declanșa, de asemenea, dureri de cap și migrene.

Amestecarea produselor de curățare poate avea efecte letale

Produsele de curățare pot avea, de asemenea, efecte letale dacă le amestecați.

De exemplu, amestecarea înălbitorului cu un produs pe bază de amoniac produce un gaz toxic numit cloramină, a cărui expunere poate declanșa dureri în piept, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație și pneumonie.

Amoniacul se găsește în mod obișnuit în produsele de curățare a geamurilor și ferestrelor sau în vopselele de interior și exterior, ceea ce face ca înălbitorul să fie o alegere proastă pentru curățarea după vopsire.

Combinarea înălbitorului cu un detergent pe bază de acid produce clor sub formă de gaz care, atunci când se combină cu apa, va produce acizii clorhidric și hipocloros.

Chiar și nivelurile scăzute de expunere pentru o perioadă scurtă de timp vor duce la iritarea ochilor, nasului și gâtului.

Expunerea la astfel de produși cu nivel mai ridicat de toxicitate va avea ca rezultat dureri în piept, vărsături, dificultăți de respirație și pneumonie indusă de substanțe chimice.

Oțetul este un acid ușor, iar amestecul de înălbitor cu acest lichid de uz casnic obișnuit poate provoca arsuri chimice la nivelul ochilor și plămânilor.

Alte produse pe bază de acizi includ detergentul pentru canalizare, detergentul pentru vasele de toaletă și detergenții pentru mașini automate de spălat vase.

Înălbitorul va reacționa, de asemenea, cu detergenții pentru cuptoare, peroxidul de hidrogen și unele insecticide, producând gaze toxice.

Amestecarea înălbitorului cu produse care conțin alcool izopropilic, cum ar fi alcoolul de covoare, poate produce gaze care au potențialul de a vă afecta sistemul nervos, ochii, plămânii, rinichii și ficatul.

În cele din urmă, amestecarea oricăror doi detergenți comerciali sau de scurgere este o combinație periculoasă, iar pericolul inerent utilizării acestor detergenți este suficient de semnificativ fără riscurile suplimentare asociate cu amestecul de substanțe chimice necunoscute care pot rezulta.

8 produse de curățenie de uz casnic netoxice pe care le puteți folosi

Unul dintre motivele principale pentru a vă curăța casa în mod regulat este acela de a elimina multe dintre substanțele chimice toxice care se acumulează în praful de casă. Printre acestea se numără substanțele chimice ignifuge și ftalații, alături de mii de specii de bacterii și ciuperci.

O casă curată este un sanctuar pentru lumea exterioară, însă dacă folosiți mănuși de cauciuc și pulverizați substanțe chimice dure pentru pentru a face curat, cel mai probabil rezultatul nu este atât de bun pe cât credeți.

Cercetările arată că până și produsele etichetate ca fiind verzi, naturale și organice emit poluanți atmosferici periculoși.

Vestea bună este că nu aveți nevoie să cumpărați produse chimice de curățare pentru a vă menține casa curată și strălucitoare. Păstrarea la îndemână a câtorva produse de bază naturale și non-toxice vă va permite să vă curățați casa peste tot, economisind bani pe deasupra.

Printre produsele de bază pe care este util să le luați în considerare se numără următoarele:

  1. Bicarbonat de sodiu
  2. Oțet alb
  3. Lămâi (atât sucul, cât și coaja)
  4. Săpun de casă (preparat din ulei de măsline și hidroxid de sodiu)
  5. Ulei de nucă de cocos
  6. Uleiuri esențiale (uleiul esențial de citrice este o alegere bună în general)
  7. Peroxid de hidrogen
  8. Alcool sanitar sau vodcă

Citiți a doua parte a articolului

Citiți și:
Studiu: produsele chimice toxice au furat 160 de milioane de puncte IQ de la copiii americani și costă SUA miliarde de dolari
Substanţele toxice din mediu afectează nu numai organismul expus ci şi urmaşii fiinţei respective, prin moştenire epigenetică trans-generaţională
Niciodată nu veți ghici cât de multe substanțe chimice ajung în trupul dvs în urma folosirii… produselor de îngrijire personală

 

yogaesoteric
6 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More