Dezinformare şi confuzie. O nouă misiune îndeplinită pentru Gardianul

  un articol de Mihai Vasilescu

Vă mai amintiţi cum a fost construită înscenarea de la vama Nădlac, cea cu Gregorian Bivolaru şi „trecerea frauduloasă a frontierei”? Mai întâi şi mai întâi s-a creat confuzia între Gabriel şi Gregorian Bivolaru. Acest lucru a fost floare la ureche căci presa s-a dovedit foarte cooperantă. Ca să nu mai vorbim de telenovela că ar fi fraţi de tată. În plus, Gabriel Bivolaru a fost dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră. Gregorian Bivolaru nu era pe atunci nici urmărit, nici în consemn la frontieră (lucru confirmat mai târziu de IGP). Dar unele ziare s-au grăbit să facă, din proprie iniţiativă, substituirea. Pe urmă au intervenit şi autorităţile. Iată ce povesteşte Christian Levant, jurnalist la Evenimentul zilei, în emisiunea Naşul de la B1 TV, pe 24 martie 2004, despre cum cum s-a creat confuzia generală: 

-Naşul: [..] este sigură informaţia că este dat în consemn la frontieră, ca e urmărit general? 

-Christian Levant: […] nouă la conferinţa de presă făcută special astăzi ni s-a spus că nu este începută urmărirea penală împotriva domnului Bivolaru […] dar, după aceea Mediafaxul a prezentat această ştire,  noi i-am contactat si i-am intrebat, au spus că nu e adevărată ştirea dar că i s-a comandat să spună chestia asta …  

Vedeţi deci cum o agenţie naţională de ştiri propagă cu bună ştiinţă o informaţie falsă care duce la o confuzie generală. Cam la fel se petrece şi acum. Numai că rolul de răspândac nu i-a mai revenit Mediafaxului, ci Gardianului. Gardianul a lansat sâmbătă, 23 iulie 2005, cu bună ştiinţă, ştirea de senzaţie, DAR FALSĂ, că s-a hotărât extrădarea lui Gregorian Bivolaru şi că autorităţile suedeze i-au respins acestuia cererea de azil politic.  

Dacă am face un sondaj de opinie, o parte din publicul cititor este probabil deja convinsă că Gregorian Bivolaru a fost  găsit vinovat în Suedia. Că doar aşa am fost dresaţi timp de un an de toate ştirile. Ba chiar printre cei din presă părerile sunt probabil deja formate, deşi te-ai fi aşteptat ca tocmai jurnaliştii să verifice informaţiile vehiculate şi să ştie cum stau de fapt lucrurile. În realitate ei nu fac decât să se citeze unii pe alţii.  

Cine cunoaşte acest lucru va profita din plin de el, cum a făcut şi anul trecut cu „consemnul la frontieră”. Este suficient să lansezi o informaţie falsă fără a-ţi mai face griji că nu se va răspândi imediat. Ba va mai fi şi înflorită cu alte minciuni. Aşa a procedat acum Gardianul când a spus că suedezii au respins cererea de azil politic a lui Gregorian Bivolaru. 

Şi în continuare ce s-a petrecut? MISA a trimis un comunicat de presă prin care informa asupra situaţiei reale din Suedia. În plus, a trimis tuturor ziarelor, agenţiilor de presă şi posturilor TV un articol tradus din presa suedeză, pe care Gardianul (care în treacăt fie spus citeşte de multă vreme presa suedeză căci are o obsesie pentru subiect) a „uitat” să îl citeze doar pentru că oferea o imagine realistă despre MISA. 

Cu toate acestea, minciunile din Gardianul au fost preluate fără a mai fi verificată veridicitatea lor, propagate şi înflorite. Astfel că luni, 25 iulie, diferitele ziare nu reuşeau să se pună de acord asupra situaţiei din Suedia. Tot luni două importante posturi de televiziune difuzează la aceeaşi oră, în cadrul celei mai importante emisiuni de ştiri ale zilei, informaţii total opuse despre acest subiect.  

Vă vine să credeţi?  Despre aceleaşi evenimente şi în acelaşi timp. Evident aceste aspecte sunt mai greu de sesizat de public, care de regulă citeşte un singur ziar sau urmăreşte ştirile de la un singur post de televiziune. Unde este profesionalismul jurnalistic şi ce încredere să mai ai în capacitatea de informare a mass-mediei? Practic e un fel de loterie. Dai cu banul şi dacă ai norocul să dai peste o ştire cât de cât apropiată de realitate, cu atât mai bine pentru tine. Dacă nu,  rămâi îndobitocit de minciunile unei prese care îşi face cu brio datoria…de a te dezinforma pe banii tăi.   

Iar în final după ce şi-a lansat fumigenele Gardianul nu numai că nu a rectificat minciunile vehiculate cu atâta aplomb, dar a avut şi neruşinarea să lanseze un sondaj de opinie pentru cititori ca să verifice cât de mult i-a reuşit stratagema.  

Să ne oprim la câteva exemple pentru a vedea cât de bine şi-a îndeplinit de fapt misiunea Gardianul ! 

În Adevărul din 25 iulie gogonata minciună din Gardianul, nu numai că este repetată dar autorul articolului îi adaugă şi alte detalii la fel de false, pentru a face lucrurile şi mai credibile :  „Guru” Bivolaru se întoarce in Romania: Motivul îl constituie decizia prin care autorităţile suedeze i-au respins cererea de azil politic in aceasta ţară. Magistraţii suedezi au luat aceasta hotărâre după ce au studiat actele incriminatoare, furnizate de autorităţile române şi după ce au verificat afirmaţiile lui Bivolaru, potrivit căruia tot ce i s-a întâmplat este un complot politic generat de criticile pe care le-a formulat permanent. Oficialităţile de la Stockholm, localitate in care a fost transferat Gregorian Bivolaru, au ajuns la concluzia ca acuzaţiile formulate împotriva solicitantului de azil sunt reale şi dovedite cu probe de netăgăduit» 

Ziarul şi Evenimentul zilei publică ştiri mult mai aproape de realitate, specificând că este vorba de fapt despre  o cerere de punere în libertate care a fost respinsă. Evenimentul zilei preia chiar articolul din Aftonbladet, dar nu se poate abţine să nu interpreteze în stilul său propriu unul dintre pasaje, adică îl redă parţial şi extras din context, lucru ce îi modifică cu totul sensul: « Totuşi, ziarul admite că este posibil ca liderul MISA „să fi comis vreo infracţiune îngrozitoare care se ascunde în fundal. Altfel, Suedia n-ar lua in considerare cererea de extradare a Romaniei”». Sensul real al pasajului respectiv este însă cu totul altul şi anume că Suedia se simte obligată să ia în considerare cererea de extrădare de parcă Grieg ar fi comis vreo infracţiune îngrozitoare, când de fapt este acuzat doar pentru că practică Yoga. 

La capitolul televiziuni lucrurile sunt şi mai grave căci ele au la dispoziţie şi imagini. Antena 1 a prezentat chiar un colaj în care peste ultimele imagini cu Gregorian Bivolaru din Suedia apar suprapuse semnul interzis şi cuvintele  « CERERE RESPINSĂ ». Despre care cerere este vorba nu suflă însă o vorbă. Prezentatorea ştirilor, Gabriela Vrânceanu Firea forţează chiar nota adăugând detalii false pentru a face informaţiile şi mai credibile. Ea afirmă nici mai mult nici mai puţin că : „Surse judiciare române susţin că autorităţile de la Stockholm i-au respins cererea de azil politic, aşa că în scurt timp liderul MISA ar putea fi judecat la Bucureşti. Oficialităţile suedeze consideră că acuzaţiile care i se aduc în România sunt suficient de solide încât acesta să fie extrădat”. 

Este evident că pentru aceste ştiri nimeni nu s-a informat temeinic ci doar a preluat minciunile Gardianului, care la rândul lor le-a preluat de la un ziarist suedez, care la rândul lui…. ştiţi dumneavoastră, lanţul slăbiciunilor. Aşa se explică de ce Antena 1 nu prea nimereşte nici numele purtătorului de cuvânt al Natha. În schimb ştie cu mare precizie  că:  sute de femei i-au căzut la picioare (lui Gregorian Bviolaru n.n.) şi i-au ascultat ordinele cu sfintenie. Zeci de tineri au plecat de lângă părinţi pentru a se integra în marea familie a lui Bivolaru. Practicile, cel puţin ciudate ale adepţilor MISA au fost trecute cu vederea ani de-a randul”. De la nişte bănuieli, pentru care de mai bine de un an autorităţile nu au probe, se ajunge iar la exagerări de neimaginat prezentate pe post de fapte: „Ritualuri ciudate, adolescenţi (majoritatea cursanţilor MISA au peste 30 de ani n.n) fugiţi de acasă, ajunşi în spitalele de psihiatrie, filme erotice cu minore trimise la export” 

Jurnaliştii, care nici măcar profesia nu ştiu să şi-o facă aşa cum le-o cere propriul cod deontologic, au devenit şi experţi în materie de Yoga şi îşi permit să afirme că „practiciile lui Gregorian Bivolaru sunt departe de tehnicile yoga cunoscute pe tot mapamondul. Că MISA este o şcoală autentică de Yoga, care nu reduce Yoga la nişte exerciţii fizice şi studiază textele tradiţionale, că autenticitatea practicilor este atestată de apartenenţa la asociaţii internaţionale nu contează. Contează doar că un oarecare crede că Yoga e  un fel de fitnness mai exotic şi îşi dă şi el cu părerea despre o practică milenară de care nu are habar.   

Un alt element extrem de deranjat este faptul că atunci când inevitabil sunt reamintite acuzaţiile ce îi sunt aduse lui Gregorian Bivolaru, se vorbeşte despre „relaţii sexuale cu un minor” Noroc că acest caz a fost intens mediatizat şi lumea ştie că de fapt acuzaţiile se refereau la o femeie, nu la un băiat, că altfel cine ştie la ce interpretări se mai ajungea de aici.  

Miercuri, 27 iulie, încă nu s-a terminat confuzia generată de Gardianul. Postul N24 difuzează o ştire falsă conform căreia cu o zi înainte autorităţile suedeze au respins cererea de azil politic formulată de Gregorian Bivolaru. Aceasta în ciuda comunicatelor de presă MISA pe care, ca toate celelalte posturi TV, şi N24 le-a primit începând de sâmbătă! 

Am făcut o scurtă trecere în revistă a ecourilor pe care le-a avut în presa românească o informaţie falsă. Sperăm că de acum încolo să puteţi detecta cu toţii etapele construirii şi propagării unei ştiri false cu scopul evident de a crea confuzie. Pentru cei atenţi şi care urmăresc modul în care un eveniment este reflectat de mai multe ziare sau televiziuni veţi vedea că este chiar foarte simplu. Căci cei care orchestrează aceste procese nu au prea multă inventivitate şi folosesc acest scenariu de fiecare dată la fel.  

O minciună de senzaţie pe prima pagină din Gardianul: Ultimele visuri ale masonilor în ceea ce priveşte extrădarea lui Grieg

23 iulie 2005:  Primul comunicat de presă al MISA.Autorităţile suedeze nu s-au pronunţat cu privire la cererea de azil a d-lui Gregorian Bivolaru

24 iulie: Presa suedeză a înţeles ceea ce presa românească încă refuză să admită

27 iulie 2005
yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More