Dezinformarea generată de mass-media și costul ridicat al ignoranței privind covid-19

Ignoranța în probleme de sănătate poate fi pusă pe seama presei, care politizează totul. Percepțiile proaste pot duce la politici publice proaste. După cum a raportat Health Care News, un sondaj recent a constatat că adulții tineri „și-au supraestimat de până la 10 ori riscul de a muri de covid-19. Cei de 24 de ani și mai tineri au crezut că riscul să moară de covid-19 este între 7,7 și 8,7%, când, de fapt, riscul real este de 0,1%.

O mare parte din ignoranța în materie de problemele de sănătate critice, în special cele legate de covid-19, poate fi pusă pe seama mass-mediei oficiale, care de prea multe ori dezinformează și politizează totul. Panica vinde ziarele și îi ține pe oameni cu ochii ațintiți pe canalele de știri.

Din păcate, oficialii guvernamentali, precum notoriul doctor Fauci, au și ei un interes în menținerea unui nivel ridicat de panică. Acest birocrat guvernamental, necunoscut până nu demult, a fost învestit cu o putere considerabilă asupra concetățenilor săi și asupra economiei americane. Și, în mod cert, i-a plăcut puterea aceasta, după cum o demonstrează aparițiile sale aproape non-stop la TV, abilitatea lui de a se strecura printre contradicțiile politice nesfârșite și disponibilitatea lui de a comenta subiecte în care nu este competent și despre care este evident că are puține cunoștințe.

Odată ce pandemia covid-19 nu va mai ține capul de afiș al știrilor, dr. Fauci va dispărea ca prin minune de pe micile ecrane. Și el știe asta – așa că suntem obligați să purtăm în continuare măști, în așteptarea următoarei pandemii.

Decese în SUA – anul 2020

Statistici și riscuri de deces în 2020:

Numărul total de decese Numărul de decese la 1 milion de populație Riscul de a deceda

într-un an anume

Total decese din toate cauzele 3.358.814 10.147 1 în 99
Decese din toate cauzele, peste 65 de ani 2.492.737 46.162 1 în 22
Decese din toate cauzele, 24 de ani și mai tineri 63.641 611 1 în 1637
Decese cauzate de boli de inimă 690.882 2.087 1 în 479
Decese cauzate de cancer 598.932 1.809 1 în 553
Decese cauzate de accidente rutiere 42.060 127 1 în 7.874
Decese prin sinucidere 44.834 135 1 în 7.407
Decese cauzate de gripă și pneumonie 53.495 162 1 în 6.173
Decese covid-19, total populație 377.883 1.021 1 în 979
Decese covid-19, peste 65 de ani 305.477 5.657 1 în 177
Decese covid-19, 24 de ani și mai tineri 721 7 1 în 142.857

Surse: CDC, Consiliul Național pentru Siguranță

Într-un an obișnuit, aproape trei milioane de oameni mor în SUA, aproximativ un procent din populație, cu o creștere în 2020, din cauza pandemiei de covid-19. Numărul deceselor cauzate de covid-19 s-a menținut ridicat până luna trecută, când procentul total de persoane vaccinate a început să producă efectul scontat, adică reducerea drastică a ratei mortalității. Deci, toată lumea vrea să știe când se va termina pandemia – prin imunitate de turmă sau altcumva – astfel încât să poată reîncepe să ducă o viață normală.

Israelul a realizat cea mai rapidă și mai completă imunizare, cu aproape 60% din populație vaccinată. Numărul zilnic de decese cauzate de covid s-a redus la o singură cifră; și, având în vedere imprecizia în stabilirea cauzei morții persoanelor cu comorbidități, este posibil ca acest număr să fie aproape de zero.

Ca punct de referință, este demn de remarcat faptul că, într-un an obișnuit, peste 100 de oameni mor în fiecare zi din cauza accidentelor rutiere, a sinuciderilor, a gripei și pneumoniei, dar nu oprim economia și nu luăm alte măsuri extreme, ca să facem față acestor tragedii zilnice – viața trebuie să-și continue cursul.

La rata actuală de imunizare, în SUA, numărul zilnic de decese din cauza covid-19 poate scădea la sub 100 pe zi, în cea mai mare parte a țării, până la sfârșitul acestei luni. De menționat că nu este nevoie ca absolut toată populația să se vaccineze, pentru ca rata de răspândire a virusului să fie foarte mică (vor exista întotdeauna focare de infecție – așa cum se petrece cu poliomielita, în unele țări). O parte substanțială a populației are imunitate naturală sau a contractat virusul, indiferent că a știut sau nu, astfel că este aproape complet imună.

După cum am menționat, unii membri ai guvernului vor avea un interes major în a pretinde că trebuie să menținem unele restricții și să purtăm măști până când nu va mai exista niciun caz de covid-19 – ceea ce nu se va petrece niciodată. Toți producătorii de măști și de alte echipamente de protecție au, de asemenea, interesul să mențină criza cât mai mult posibil.

Dacă ai sub 24 de ani, riscul să mori din cauza unui accident de bicicletă este mai mare decât riscul să mori de covid-19. Una dintre cele mai mari dezinformări din toate timpurile a fost orchestrată de unele sindicate ale profesorilor, care au semnalat false pericole – dar care, în realitate, erau interesați să continue să fie plătiți și să muncească puțin sau deloc, cât mai mult timp – indiferent de realități. Este vorba de acei oameni care ar trebui să-i învețe pe copii matematică. Într-o lume dreaptă, contribuabilii ar trebui să nu-i mai plătească pe profesorii de matematică, până când aceștia din urmă nu dovedesc că sunt capabili să predea statistică și probabilități de bază.

Încetinirea ritmului vaccinărilor, așa cum au recomandat unii, invocând temeri, altfel nejustificate, cu privire la vaccin, ar fi o greșeală majoră. Tucker Carlson a prezentat un scenariu pesimist, fără a remarca, fapt neobișnuit pentru el, că riscul să mori pentru că nu te vaccinezi este de aproximativ două sute de ori mai mare decât riscul să mori că te vaccinezi. Tucker pare acum să-și retragă comentariile, ca să nu apară ca fiind la fel de irațional și iresponsabil ca mulți dintre concurenții și criticii săi.

Istoria nu va fi blândă cu cei mai mulți dintre liderii guvernamentali, profesioniștii din domeniul sănătății și oamenii de presă, când va veni vorba de pandemia covid-19, deoarece prea mulți dintre ei își lasă propriile interese și ideologii să stea în calea politicilor sănătoase, bazate pe cele mai bune cifre. Și mai îngrijorătoare a fost dorința clasei politice de a se supune cu totul responsabililor cu sănătatea publică, ignorând aproape în totalitate supremația drepturilor consfințite prin Constituție și erodarea libertăților fundamentale.

Articol de Richard W. Rahn (președintele Institute for Global Economic Growth și MCon LLC)

Citiți și:
Dubla măsură dusă până la minciună
Discurs devenit viral al unui medic american, care acuză măsurile totalitare împotriva Covid şi cenzurarea celor care critică guvernul
Medici din Franța se pronunță pentru adevărul despre covid-19

 

yogaesoteric
21 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More