Dezvăluiri: Neturei Karta – comunitatea evreilor antisioniști

 

Neturei Karta s-a opus înființării și existenței așa-numitului stat Israel! Neturei-Karta este termenul aramaic pentru „Gardienii orașului”. Numele a fost dat unui grup de evrei ortodocși din Ierusalim, care au refuzat (și încă refuză) să recunoască existența sau autoritatea statului Israel.

Membrii Neturei Karta se consideră adevărații evrei. În schimb, ONG-ul evreiesc din SUA, Liga Anti-Defăimare, îi descrie ca fiind „una dintre cele mai îndepărtate laturi ale iudaismului”. Neturei Karta se opune sionismului secular și solicită dezmembrarea statului Israel, în convingerea că evreilor li se interzice să aibă propriul lor stat până la venirea lui Mesia.

Grupul a fost fondat în Ierusalim, Palestina, în 1938, de rabinii Amram Blau și Aharon Katzenelbogen. De-a lungul anilor, un număr de activiști și adepți ai Neturei Karta s-au stabilit în afara Palestinei. Motivul principal pentru care acești indivizi au abandonat țara în care ei și familiile lor au trăit de mai multe generații (care au trăit acolo cu mulți ani înainte de înființarea statului Israel) a fost refuzul ideologic de a trăi sub regimul israelian, pe care-l consideră eretic și nelegitim.

Această dispersie a dus la apariția diferitelor instituții Neturei Karta în mai multe locuri din lume. Aceste instituții includ sinagogi, instituții de învățământ, edituri și organizații. Instituțiile din New York includ trei sinagogi din Brooklyn (Boro Park și Williamsburg), precum și din alte trei state, iar organizațiile includ Prietenii Ierusalimului din New York.

Membrii Neturei Karta nu se consideră evrei ultra-ortodocși căci, zic ei, nu au adăugat nimic și nici nu au luat nimic de la legea scrisă și orală a Torei. Neturei Karta interzice orice colaborare cu așa-numitul stat Israel sau cu oricare dintre reprezentanțele sale. Adepții Neturei Karta nu participă la alegerile israeliene și nici nu acceptă vreun ajutor de la Bituach Le’Umi, iar instituțiile de învățământ din Neturei Karta resping orice formă de sprijin financiar din partea așa-numitei Va’ad HaYeshivos (echivalentul Departamentului de Educație).

Conform Neturei Karta, statul sionist folosește un grup de rabini șefi și partidele religioase pentru a-și ornamenta statul cu o imagine clericală. Ei studiază Tora cu comentarii modificate, pentru a îmbrăca cuvintele cu nuanțe naționaliste. Rabinii Naturei Karta au declarat de nenumărate ori că e lipsit de importanță ce indivizi sau partide guvernează în statul sionist, deoarece însăși înființarea și existența statului este necesar să fie condamnate și disprețuite.

Neturei Karta deplânge dezrădăcinarea sistematică a comunităților evreiești vechi de către sioniști, vărsarea sângelui evreiesc și neevreiesc din motive de suveranitate sionistă și, de asemenea, propune o tranziție pașnică de la regula actuală sionistă la o entitate non-sionistă.

Cu puțin înainte de moartea sa, rabinul Amram Blau a declarat că acceptarea de către Națiunile Unite a statului sionist ca stat membru a constituit o nedreptate gravă pentru poporul evreu. Neturei Karta speră că această mare eroare va fi corectată cât mai curând posibil de istorie. Neturei Karta regretă faptul că statul sionist a uzurpat numele sfânt al Israelului și că sioniștii pretind că vorbesc de multe ori în numele poporului evreu și își asumă dreptul de a acționa în numele acestui popor. Numai rabinii care nu au fost afectați sau influențați de otrava sionismului pot fi considerați conducători spirituali ai evreimii de astăzi.

Neturei Karta protestează frecvent împotriva statului Israel, ocazie cu care, de fiecare dată, incendiază drapelul național al acestuia. Într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani canalului american de televiziune Fox News, Rabinul Yisroel Weiss din Jews United Against Zionism (o altă denumire a Naturei Karta) a făcut următoarea declarație: „Toate autoritățile rabinice recunosc că transformarea Iudaismului din spiritualitate, dintr-o religie, în materialism, cu scopul naționalist de a deține o bucățică de pământ, este în antiteză cu tot ceea ce reprezintă iudaismul – și este în mod explicit interzis de Tora, pentru că noi [evreii n.r.] suntem în exil din poruncă dumnezeiască”.


Citiți și:

De la primul congres sionist din 1897 până la Rezoluția de Partiție a ONU în 1947. Reconquista evreiască a Palestinei (I)

Americanul care a achitat factura înarmării nucleare a lsraelului

 

yogaesoteric
23 iunie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More