Dezvăluiri uluitoare din campania lui Trump: Mega-inginerie psihologică și legătura cu Brexit

 

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar putea să nu mai pară atât de surprinzătoare pe măsură ce ies la iveală detalii din culisele campaniei. O mega-operațiune de manevrare psihologică a maselor a fost pusă în scenă de o companie care a lucrat și pentru campania LEAVE la referendumul pentru Brexit. Doar în luna septembrie, compania a încasat 5 milioane de dolari de la Donald Trump.

Cambridge Analytica (CA) este o societate privată care combină exploatarea datelor, analiza lor cu comunicarea strategică pentru procesul electoral. A fost creată în 2013, ca o emanație a societăţii britanice mamă SCL Groupe, pentru a participa la politica americană, notează enational.ro.

Societatea este puternic finanţată de familia miliardarului Robert Mercer. În 2016, CA a început să lucreze pentru campania prezidenţială a lui Donald Trump. SCL Groupe se autodefineşte ca fiind „un organism de gestiune a alegerilor mondiale”, cunoscut pentru participarea la „campanii de dezinformare militară”. Participarea SCL în politica mondială s-a făcut cu predilecţie în ţările în curs de dezvoltare, unde serviciile firmei au fost utilizate de militari şi de politicieni pentru studierea şi manipularea opiniei publice şi a opţiunilor politice.

Cambridge Analytica a strâns date despre peste 200 de milioane de americani. Matthew Oczkowski, unul dintre oamenii care s-au ocupat de campania pentru Trump, a recunoscut într-un interviu pentru CBS News că datele colectate se referă la istoricul votului, istoricul cumpărăturilor, date online și alte tipuri de date, în total peste 5000 de indicatori pentru fiecare persoană. În funcție de profilul astfel creat, mesajele au putut fi transmise personalizat, având certitudinea că reprezintă ideile cu care alegătorul rezonează.

„Astăzi, în SUA, putem modela personalitatea fiecărui adult de-a lungul teritoriului SUA, aproximativ 230 milioane de persoane”, declara, luna trecută, Alexander Nix, director executiv al CA.

Pentru a identifica cât mai precis publicul ţintă, CA foloseşte sistemul OCEAN, o scală de trăsături ale personalităţilor alegătorilor. Utilizând ceea ce CA numeşte „microtargeting comportamental”, experţii spun că pot prezice nevoile subiecţilor şi modalitatea în care aceste nevoi, dorinţe, se pot schimba. CA obţine o mare parte din datele cu privire la personalitatea subiecţilor din anchetele online pe care le face continuu. Însă pentru a selecţiona cetăţeni susceptibili de a deveni militanţi, SCL a strâns în secret datele personale a milioane de alegători. Pentru fiecare subiect a stabilit un grafic al personalităţii utilizând 240 de întrebări ale testelor NEO PI-R (Neuroticism-Extraversion-Openness Personality Inventory-Revised). Pe această bază, SCL a identificat subiecţi care constituie militanţi sinceri şi manipulabili, apoi a elaborat argumente personalizate pentru a-i convinge.

Utilizând aceste informaţii, CA l-a ajutat pe Trump să înţeleagă maniera în care o persoană poate fi influenţată în favoarea sa. Amănunt cu amănunt, de la limbajul corporal, la retorica agresivă, naţionalistă, și la atacul direct. Un candidat ieşit din tipare, antisistem, inclusiv vestimentar: cravate ţipătoare, nepotrivit de lungi, sacouri ce păreau că-i ajung până la genunchi, şepci multicolore. Aparent un clovn. Însă în această combinaţie pestriţă americanii au văzut culorile vremurilor bune, anii ʼ60, ʼ70, ʼ80, când o întreagă naţiune îşi afirmă libertatea de a fuma şi a trage cu puşca iar benzina costa mai puţin ca apa de la robinet.


Citiţi şi:

Trump nu este conservator, dar…

A câştigat Donald Trump alegerile sau a pierdut Hillary Clinton?

Victoria lui Donald Trump – analize și reacții

 

yogaesoteric
1 decembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More