Difuzoarele inteligente de la Google, prinse că ascultă mai mult decât ar fi necesar. Detaliul care le-a dat de gol


La mai bine de un an de la scandalul privind ascultarea utilizatorilor de către producătorii de difuzoare inteligente, Google este prins, din nou, cu urechea pâlnie.

Mai mulţi posesori ai lui Google Home, unul din difuzoarele inteligente comercializate de gigantul american, au realizat că acesta ascultă, în secret, ce se petrece într-o casă.

Asistentul digital integrat în Google Home a început la un moment dat să emită, prin intermediul smartphone-urilor, notificări de siguranţă precum „Vezi că nu ai pornit alarma” sau „Atenţie, detectorul de incendiu nu funcţionează”. Cum Google Home a observat aceste aspecte la produse care nu sunt smart, nefiind conectate la internet, concluzia logică a fost că difuzorul şi-a dat seama de stadiul acestora ascultând sunetele ambientale.

Dat de gol de comportamentul asistentului şi chestionat după ce numărul celor care au remarcat aceasta a crescut pe Reddit, Google a recunoscut că, într-adevăr, este vorba de o funcţie de securitate care necesită ascultarea şi care a fost activată în urma unui update de software. Din greşeală, adaugă reprezentanţii companiei.

O astfel de funcţie se poate dovedi salvatoare de vieţi în anumite cazuri, însă ar fi necesar să fie implementată transparent, comunicându-li-se utilizatorilor modul în care funcţionează şi ce înseamnă pentru intimitatea personală.

Noul incident a venit după ce anul trecut a izbucnit un mare scandal când s-a aflat că asistenţi digitali precum Alexa şi Şiri ascultă utilizatorii, iar înregistrările ajung la terţi angajaţi pentru îmbunătăţirea asistenţilor digitali.

Ulterior, au fost adăugate opţiuni prin care utilizatorii poată alege ca înregistrările lor să fie sau nu procesate de terţi – opţiuni care ar fi necesar să existe de la bun început.

Citiți și:
Tehnica SF prin care hackerii pot controla wireless telefoane și nu numai…
Studiu: Asistenții cu inteligență artificială pot primi comenzi «ascunse» sau nedetectabile urechilor umane

yogaesoteric
17 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More