Două dintr-o înțepătură. Compania Novavax combină vaccinul gripal cu cel anticovid

Compania farmaceutică Novavax Inc. inițiază un studiu în stadiu incipient pentru a testa un vaccin combinat împotriva gripei și a covid-19. Studiul, care va fi realizat în Australia, va cuprinde 640 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care au fost fie infectați anterior cu coronavirus, fie au făcut vaccinul anticovid cu cel puțin opt săptămâni înainte de studiu.

Participanții vor primi o combinație a vaccinului anticovid dezvoltat de companie – denumit NVX-CoV2373 – și cel gripal – NanoFlu –, împreună cu un adjuvant sau rapel.

Combinația celor două vaccinuri poate duce la o eficiență mai mare și poate atinge niveluri ridicate de protecție împotriva covid-19 și a gripei, cu un singur ser”, spune Gregory Glenn, președintele departamentului de cercetare și dezvoltare de la Novavax.

Laboratorul a spus în luna mai că se așteaptă ca vaccinurile combinate să fie instrumente deosebit de importante în combaterea variantelor emergente ale covid-19. Vaccinul NanoFlu/NVX-CoV2373 a provocat răspunsuri solide atât la gripa de tip A, cât și B și a oferit protecție împotriva coronavirusului în studiile pre-clinice, susține compania.

Novavax a depus cerere pentru autorizarea vaccinului său împotriva covid-19 în Marea Britanie

Novavax a finalizat procesul de depunere a cererii pentru autorizarea vaccinului său împotriva covid-19 în Marea Britanie.

Cererea se bazează pe datele dintr-un studiu în fază avansată care a implicat 15.000 de voluntari din Marea Britanie, potrivit cărora vaccinul experimental a avut o eficacitate de 96,4% împotriva tulpinii originale de coronavirus.

Solicitarea include, de asemenea, date dintr-un studiu în fază avansată cu 30.000 de persoane participante, în Statele Unite şi Mexic, care arată că vaccinul, NVX-CoV2373, a demonstrat o protecţie de 100% împotriva formelor moderate şi severe de boală şi o eficacitate generală de 90,4%.

Regatul Unit a administrat până acum suficiente doze de vaccin pentru a vaccina complet aproximativ 76,1% din populaţia totală a ţării, potrivit unui bilanţ al Reuters. Cu toate acestea, cazurile au fost în creştere recent, iar premierul Boris Johnson a spus că guvernul se va baza mai degrabă pe vaccinuri, decât pe blocaje, pentru a traversa o iarnă dificilă.

În august, Novavax şi-a amânat termenul de depunere a cererii în SUA pentru al patrulea trimestru al acestui an, în loc de al treilea, spunând că distribuirea vaccinului său va fi iniţial prioritară în ţările cu venituri mici, care au încă o nevoie nesatisfăcută de doze de vaccinare primară.

Novavax a spus că acum se aşteaptă să depună cererea completă pentru a solicita autorizarea SUA până la sfârşitul anului.

Compania a acordat prioritate depunerii cererilor de autorizare la autorităţile de reglementare din ţările cu venituri mici şi medii, deoarece a rămas în urma unor companii precum Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson în cursa pentru autorizare a vaccinurilor în SUA şi Europa.

Novavax a depus deja o cerere de autorizare pentru vaccinul său în India, Indonezia şi Filipine. Compania anticipează acum să finalizeze în curând depunerea cererilor la autorităţile de reglementare pe pieţe ca Europa, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Novavax este un vaccin recombinant pe bază de proteine, spre deosebire de cele folosite până acum, care au la bază ADN viral, ARN mesager sau virusuri inactivate. Novavax introduce proteina spike dezvoltată în laborator, fiind dezvoltat cu o tehnică testată de mai bine de 30 de ani.

Ținând cont de faptul că însăși proteina spike este o toxină, așa cum a arătat un studiu realizat de Institutul Salk, rămâne de văzut care vor fi consecințele acestui nou vaccin.

Citiți și:
O mare bombă. Lucrarea ştiinţifică a Institutului Salk dezvăluie că de fapt proteina covid spike cauzează cheaguri de sânge mortale şi se află în toate vaccinurile covid cu premeditare
Vaccinul anti-covid de la Novavax, fără tehnologie ARNm sau ADN, are o eficienţă de 90%, arată un studiu

 

yogaesoteric
10 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More