Dr. John Lee (Marea Britanie): «Este o mare diferență între Covid-19 pricinuind moartea și Covid-19 găsit în cineva care a murit din alte motive»
Dr. John Lee, fost profesor de patologie și consultant al asigurărilor de sănătate din Marea Britanie, a publicat în revista The Spectator din 28 martie 2020 articolul „Cât de mortal este coronavirusul? Situația este departe de a fi lămurită”.
Modul lucid în care expune în articol problema ratei mortalităţii şi a înregistrării deceselor Covid-19, precum şi menţionarea modificării la începutul pandemiei a listei de boli care pot fi înregistrate pe certificatul de deces, aduc multe lămuriri asupra politicii de gestionare a acestor cifre care a existat în spatele protocoalelor medicale impuse.
Extras din articol:
„Cea mai simplă cale de a judeca dacă o boală este în mod excepțional de mortală este să te uiți la rata mortalității. Mor acum mai multe persoane decât ne așteptăm să moară în mod obişnuit într-o săptămână ori o lună? Statistic, ne așteptăm ca în Marea Britanie să moară luna aceasta 51.000 de persoane. La momentul scrierii acestui articol, 422 de morți sunt legate de Covid-19, adică 0,8% din totalul așteptat. În toată lumea, sunt de așteptat 14 milioane de morți în primele 3 luni ale anului. Cele 18.944 morți legate de coronavirus înseamnă 0,14% din total. Aceste numere pot crește dar ele sunt mai mici decât la alte boli infecțioase cu care trăim. (…)
La momentul scrierii articolului, cei 422 morți britanici dintre cele 8.077 cazuri cunoscute dau o mortalitate aparentă de 5%. Aceasta este deseori prezentată ca un motiv de îngrijorare, comparativ cu gripa sezonieră care are o mortalitate estimată de 0,1%. Dar este necesar să ne uităm atent la date. Sunt numerele comparabile?
Cele mai multe teste făcute în Marea Britanie s-au făcut în spitale (…)
Cum oricine a lucrat cu oameni bolnavi știe, orice testare care este făcută doar în spitale va supraestima virulența unei infecții. De asemenea, noi ne confruntăm doar cu acele cazuri de Covid-19 care i-au făcut pe oameni destul de bolnavi sau de îngrijorați ca să fie testați. Pot exista mulți care nu știu că au avut virusul, care fie n-au avut simptoame, fie au avut simptome ușoare. (…)
Dar mai există încă o problemă, chiar mai importantă: felul cum sunt înregistrate decesele. Dacă cineva moare de o infecție respiratorie în Marea Britanie, motivul exact al infecției nu este în general înregistrat, cu excepția cazului când boala este una «notificabilă». Așadar, marea majoritate a morților de infecții respiratorii în Marea Britanie sunt înregistrate ca bronhopneumonie, pneumonie, moarte de bătrânețe sau la alte asemenea categorii. Noi nu facem cu adevărat verificări pentru gripă ori alte infecții sezoniere. Dacă pacientul are, să zicem, cancer, ori altă boală serioasă, aceasta va fi înregistrată drept cauză a morții, chiar dacă boala finală a fost o infecție respiratorie. Asta înseamnă că în Marea Britanie în mod normal se subestimează morțile datorate infecțiilor respiratorii.
Dar iată ce s-a petrecut de când a apărut Covid-19. Lista bolilor «notificabile» a fost actualizată. Această listă, care conține vărsat de vânt (care a fost eradicat de ani de zile) ori bruceloză, antrax, ciumă ori turbare (pe care cei mai mulți doctori britanici nu le vor vedea în întreaga carieră), include acum Covid-19. Dar nu gripa! Asta înseamnă că orice test pozitiv pentru Covid-19 este necesar să fie raportat, ceea ce nu se petrece pentru gripă ori alte infecții.
În actualul climat, oricine este testat şi iese pozitiv la Covid-19 va fi cunoscut de personalul medical care-l îngrijește. Dacă vreunul dintre acești pacienți moare, se va înregistra Covid-19 pe certificatul de deces – contrar obișnuinței la alte infecții de același fel. Este o mare diferență între Covid-19 pricinuind moartea și Covid-19 fiind găsit la cineva care a murit din alte motive. Declararea Covid-19 ca boală notificabilă poate conduce la creșterea numărului morților de cauză Covid-19, indiferent dacă aceasta este adevărat sau nu. În felul acesta, Covid-19 poate părea un ucigaș mai mare decât gripa doar datorită felului cum sunt raportate decesele.”
Citiţi şi:
Testele PCR, imprecise. Oameni sănătoși, băgați cu forța în spitale
Studiu: «Cu atenția pe coronavirus, cazurile de tuberculoză nediagnosticate și netratate vor provoca peste 1 milion de decese»
Știați că nu s-a mai îmbolnăvit nimeni de gripă obișnuită în timpul pandemiei Covid-19(84)?
yogaesoteric
13 iulie 2020