Dr. Tudor Ciuhodaru: „dacă ești un tânăr sportiv și ai un stil de viață sănătos, ai de 3 ori mai multe șanse să mori subit decât dacă ești un tânăr sedentar”

Cu alte cuvinte uitați de Juvenal, un Nenea Iancu antic, care a spus „Mens sana in corpore sano”, că habar n-avea ce zicea și ascultați-mă pe mine, dr. Tudor Ciuhodaru, care vă spun stați pe canapele, uitați-vă la tv, dați niște beri pe gât și trageți și pe nas dacă vă dă mâna, că uite ce sănătoși sunt Jelenski și Sanna Marin și au ajuns în topul topurilor fără sport și fără conștiință… sănătoasă. Și chiar și eu…

dr. Tudor Ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a comentat cazul baschetbalistei Alessia Raiciu care a murit în somn chiar în ziua în care a împlinit 18 ani. Iată concluziile.

Potrivit medicilor legiști, decesul tinerei baschetbaliste ar fi fost provocat de un edem pulmonar acut. Nu se știe ce a cauzat acest edem pulmonar, se mai așteaptă rezultatele de la examenul de anatomopatologie și cel toxicologic.

Întrebat dacă şi acest caz poate intra în categoria morților subite şi cum se poate explica faptul că o sportivă atât de tânără şi cu toate analizele la zi a sfârșit într-un asemenea mod, Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat:

Este o moarte suspectă, fără discuție, mai ales și dramatică cu efecte covârșitoare și pentru familie și pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului.

Dar pe de altă parte, este clar că mai este necesar să așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală.

Pentru că edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem.”

„Efortul fizic ar putea revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite“

E nevoie de examenul acela histopatologic, dar nu pot fi excluse și alte cauze. De aici pot fi încriminate, dacă vreți, și infecțiile și anumite medicamente, iar examenul toxicologic durează.

În momentul în care vom avea toate aceste elemente vom putea preciza foarte clar această cauză. Pe de altă parte, haideți să spunem direct că moartea subită la sportivi nu este o entitate nouă.

Moartea subită la sportivii care practică un stil de viață sănătos, practică un sport care le echilibrează organismul este de aproape 3 ori mai frecventă decât la tinerii sedentari.

Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate.

Mă uitam că în Italia, în 1982, pentru prevenție este necesară educație pentru sănătate, este necesar să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă.”

„La sportivii de performanță, ar fi necesare acele teste genetice“

Sub 50 de ani ar fi necesară atenție mai ales la sportivii de performanță, ar fi necesare acele teste genetice, pentru că de multe ori în spate este o boală cu determinism genetic.

Întreb și eu, poate retoric, cât valorează viața unui tânăr, a unui sportiv, mai ales că este expus la un stres competițional remarcabil.

În Italia, după un program introdus în 1982, care a fost adoptat şi de Comitetul Olimpic știu că s-a putut să se reducă incidența morții subite la sportivi de la 3,6% la 0,4% la suta de mii, aproape de 10 ori.

Este evident că sunt dramatice, este necesar să așteptăm și restul de rezultate. Sunt multiple cauze, dar cel mai frecvent vorbim, dacă vorbim, despre prevenție aici.

Vorbim despre istoricul familial de teste genetice, de faptul că de foarte multe ori, chiar la examene de rutină clinice și cele electrocardiografice nu se decelează o cauză care ar putea să provoace așa ceva la un sportiv“, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Citiți și:
Sindromul morții subite, apărut de niciunde
Despre inversările medicale. Atunci când medicii își vatămă pacienții

 

yogaesoteric
30 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More