Un istoric american a dezvăluit care este adevărat scop al SUA în Ucraina

Susținând Kievul și construind o coaliție a țărilor occidentale, Statele Unite se străduiesc să slăbească la maxim poziția Rusiei, a declarat istoricul american Noam Chomsky, filozof și lingvist, într-un interviu acordat publicației mexicane El Universal, relatează RIA Novosti.

Noam Chomsky

În opinia lui, Washingtonul dorește să priveze Moscova de posibilitatea de a rezolva criza ucraineană pe cale diplomatică, ceea ce poate tensiona la limită situația din lume. NATO a luat o astfel de decizie la summitul desfășurat la baza aeriană Ramstein, din Germania.

La acel summit, Alianța, inclusiv Europa, a adoptat poziția oficială a Statelor Unite, conform căreia Rusia este necesar să fie slăbită într-atât, încât să nu mai poată întreprinde acțiuni de asemenea amploare. Dacă ne gândim mai bine, asta înseamnă că Moscova este nevoie să fie slăbită mai mult decât a fost slăbită Germania de Tratatul de la Versailles, din 1919. Ei ar fi nevoie să strivească forțele Rusiei mult mai serios, astfel încât să nu mai poată purta negocieri, să nu se mai ocupe de diplomație”, a explicat Chomsky.

Istoricul este dezamăgit de disponibilitatea țărilor europene de a se supune necondiționat deciziilor Casei Albe, pentru a evita statutul de „trădători” ai valorilor occidentale.

Europa susține acum acest punct de vedere. Americanii au promovat întotdeauna această politică, dar Germania și Franța au dus un fel de proces diplomatic alternativ. La acel summit însă, ele au adoptat, pur și simplu, poziția Statelor Unite”, a concluzionat Chomsky.

Cercetătorul a subliniat nedreptatea unei astfel de atitudini față de conflictul ucrainean, amintind atât de metodele americane de a impune propria ordine în Irak, Siria sau Liban, cât și de cum este redat în mass-media ceea ce se petrece în Ucraina.

Este foarte interesant să urmărești ce se scrie în SUA. Acolo ceea ce se petrece în Ucraina este denumit un conflict «neprovocat». Singura situație în care s-ar putea folosi această formulare presupune înțelegerea faptului că ceea ce se petrece este, de fapt, cât se poate de provocat. Iată de ce este necesar să fie repetată această frază. Nimeni nu o folosește când vine vorba despre alte conflicte”, a constatat lingvistul.

Prin provocare, Chomsky are în vedere vechea dorință a Washingtonului de a împinge Kievul în Alianța Nord-Atlantică, în pofida atât a protestelor permanente ale Moscovei, cât și a avertismentelor din partea politicienilor americani cu experiență.

Încă de acum 30 de ani, cu mult înainte de Putin, Rusia a dat de înțeles că intrarea Ucrainei în NATO, o alianță militară ostilă, va însemna depășirea liniei roșii, ceea ce nu va accepta niciun lider rus. Nici Gorbaciov, nici Elțîn, nici Putin. Unii dintre înalții reprezentanți ai SUA au înțeles aceasta: George Kennan, Henry Kissinger, Jake Madlock și șeful SRI, William Burns. Înțelegerea acestui aspect există de mult. Începând din anii 1990 ei urmăresc să-i avertizeze pe oficialii americani că tentativele de a include Ucraina în NATO vor fi nesăbuite și provocatoare”, a declarat Chomsky.

Citiți și:
Global Research: SUA sunt principalul instigator al conflictului din Ucraina. Faptele istorice
Războiul din Ucraina menit să pună capăt dominației SUA

 

yogaesoteric
30 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More