„Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”. Nouă polemică între republicani și democrați în SUA ‒ „Biden vă atacă electrocasnicele”

După avort, arme de foc sau măști sanitare, republicanii și apărătorii libertăților din SUA s-au mobilizat în fața reglementărilor guvernamentale privind aragazele.

Focul a fost aprins după ce comentariile făcute de șeful unei agenții guvernamentale au declanșat una dintre acele controverse care marchează viața politică din SUA.

„Democrații vă atacă electrocasnicele de bucătărie”

Într-un interviu recent acordat Bloomberg, Richard Trumka, membru al Comisiei pentru siguranța produselor de consum (CPSC), a declarat că, din cauza poluării emise de aragazele pe gaz, nu este exclusă interzicerea acestora.

Richard Trumka

Acesta este un pericol ascuns”, a spus el, referindu-se la potențialele probleme respiratorii pe care le pot provoca. „Toate opțiunile sunt pe masă. Produsele care nu pot fi făcute sigure pot fi interzise.

Aceasta a fost suficient pentru a lansa zvonul unei interdicții iminente a aragazelor clasice și pentru a face ca oficialii de dreapta și utilizatorii de internet să se revolte, scrie 20 Minutes. Ulterior, Trumka a dat asigurări că nu era vorba de o interdicție, ci de noi reglementări. Degeaba.

Luând în discuție o posibilă încercare de a le călca în picioare libertățile, unii s-au dat drept apărători ai mâncării bine gătite – „aragazele electrice sunt zero barat”, potrivit comentatorului conservator Matt Walsh. Alții, ai celor defavorizați în fața unor oficiali guvernamentali văzuți ca privilegiați, întrucât aragazele cu inducție sunt scumpe în SUA.

Democrații vă atacă electrocasnicele de bucătărie”, a declarat senatorul Tom Cotton, din Arkansas. „Dorința lor de a controla fiecare aspect al vieții voastre nu cunoaște limite, inclusiv modul în care vă pregătiți micul dejun”, a scris el pe Twitter.

„Veți fi nevoiți să veniți să mi-l smulgeți din mâini”

Jeff Duncan, membru al Congresului din Carolina de Sud, a denunțat un alt „abuz de putere” din partea administrației Biden. „Birocrații de la Washington nu este cazul să aibă un cuvânt de spus în modul în care americanii își pregătesc cina”, a tunat el pe Twitter. „Nu voi renunța niciodată la aragazul meu cu gaz”, a adăugat fostul medic de la Casa Albă al lui Donald Trump, Ronny Jackson.

La fel ca alți internauți, Matt Gaetz, ales din Florida, a postat cu mândrie un videoclip cu un arzător de aragaz – în Statele Unite, aproximativ 35% dintre bucătării funcționează pe gaz.

El a scris: „Va fi necesar să veniți și să mi-l smulgeți din mâini”, folosind o frază popularizată de actorul Charlton Heston, mult timp președinte al puternicului lobby al armelor NRA, care a marșat pe această idee în 2000, fluturând o armă pentru a-i avertiza pe democrați împotriva oricărei tentative de a ataca armele.

„Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”

În aceeași ordine de idei, Jim Jordan, din Ohio, a postat un tweet asemănător unui motto: „Dumnezeu. Arme. Aragaze pe gaz”. Chiar și democratul Joe Manchin, susținător al centralelor pe cărbune, a considerat că „guvernul nu este cazul să aibă un cuvânt de spus în modul în care americanii gătesc”.

Confruntați cu polemica, Casa Albă și șeful Comisiei pentru siguranța produselor de consum au fost nevoiți să se exprime. „Președintele Joe Biden nu susține interzicerea aragazelor cu gaz”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Karine Jean-Pierre. Iar comisia, „care este independentă, nu interzice aragazele cu gaz”.

Vreau să lămuresc situația. Contrar relatărilor recente din presă, nu urmăresc să interzic aragazele pe cu gaz”, a scris Alex Hoehn-Saric, șeful CPSC, amintind totodată că, potrivit unor studii, emisiile de la aceste dispozitive ce funcționează cu gaz pot fi periculoase. Cercetări recente (care nu sunt unanime) atribuie gătitului cu gaz aproximativ 12% din cazurile de astm infantil din SUA și Europa. Aceasta însă nu a oprit fluxul de reacții indignate din partea dreptei.

Citiți și:
UE vrea să păpăm doar ce ne dă Sistemul: aragazul din bucătărie poluează mult peste normele acceptate!
Interzicerea aragazelor: Ce se urmărește de fapt?

 

yogaesoteric
8 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More