După Covid-19, ar fi nevoie să ne temem de un virus și mai periculos? Explicațiile specialiștilor
După Covid-19, care a provocat o criză sanitară mondială fără precedent, ar fi nevoie oare să ne temem deja de un Covid-20, apoi de un Covid-21, adică de noi pandemii în anii care vor urma?
Denga, Zika, West Nile. Și aceste boli apărute în ultimii ani îi neliniștesc pe oamenii de știință. Chiar dacă toată atenția se concentrează acum pe pandemia de coronavirus, sunt și alte virusuri transmise de animale care amenință oamenii și ele este necesar să fie supravegheate îndeaproape.
Virusologul Yannick Simonin, de la Universitatea din Montpellier, spune că de mai mulți ani specialiștii se așteptau la emergența unui nou virus. Nu înseamnă că se așteptau neapărat la apariția unei boli de tipul Covid-19, de amploarea pe care o cunoaște azi, dar cercetătorii care lucrează în domeniul emergenței virale erau conștienți de câțiva ani că la un moment dat va apărea.
În schimb, există alte virusuri care sunt monitorizate de oamenii de știință și despre care se știe deja că se pot propaga și că au potențial epidemic. Poate nu ar crea o pandemie așa de amplă ca cea din prezent, dar pentru oamenii de știință este clar: este necesar să ne așteptăm la apariția de noi virusuri în anii care vor veni, ale căror răspândire și factor de risc pentru om depind de locul de unde vor apărea, a explicat specialistul francez într-un interviu publicat de Ouest-France.
Citiţi şi:
10 motive să nu ne temem de coronavirus
Eugeniştii care ne vor vaccinaţi
O perspectivă inedită dar lucidă și inteligentă asupra cauzelor profunde ale crizei ce a fost declanșată de coronavirusul COVID 19
yogaesoteric
17 octombrie 2020