E dovedit științific! Bunătatea încetinește îmbătrânirea și te scapă de boli, prelungindu-ți viața

 

Împreună cu alimentația și exercițiile fizice adecvate, căldura sufletească și îngrijirea persoanelor dragi pot aduce sănătății mult mai multe beneficii decât orice program popular de detoxifiere sau „cristale de vindecare”. Și aceasta este o veste excelentă pentru perioada atât de dificilă pe care o traversăm.

De fapt, așa cum arată rezultatele unui studiu recent, bunătatea nu numai că te face mai fericit și mai sănătos, dar îți poate prelungi viața.

Deși rezultatele acestui studiu realizat de Universitatea din Carolina de Nord de la Chapel Hill sunt preliminare, este oportun să vorbim despre concluziile la care au ajuns oamenii de știință. În definitiv, îmbrățișările, politețea și bunăvoința nu au efecte secundare neplăcute.

Oamenii de știință au adunat aproximativ 150 de voluntari de vârstă mijlocie, pe care i-au împărțit în trei grupuri. Primul grup a fost angajat în meditație de tip mindfulness timp de 6 săptămâni, program care a inclus o oră pe săptămână de meditaţie în grup și o practică zilnică de 20 de minute acasă.

Al doilea grup a fost angajat în meditația bunătății iubitoare, subiecţii fiind încurajaţi să-și deschidă inima către alte persoane, iar al treilea grup a fost de control.

La începutul și la sfârșitul experimentului, tuturor participanților le-a fost măsurată lungimea telomerilor. Telomerii sunt mici „capace” situate la capetele cromozomilor, care protejează ADN-ul uman de uzură. În timp, acestea devin mai scurte și mai subțiri, ceea ce este un indicator al îmbătrânirii organismului. Cu cât scurtarea telomerilor se încetineşte, cu atât trăiești mai mult.

Deși pentru toate cele trei grupuri la sfârșitul testului de 12 săptămâni lungimea telomerilor a fost mai scurtă decât la început, în a doua grupă pierderile au fost cele mai mici. Reprezentanții grupului de control au arătat cea mai mare depreciere, iar participanții la primul grup (meditație de tip mindfulness) s-au situat pe locul din mijloc. Meditația bunătăţii iubitoare practicată timp de 6 săptămâni a ajutat la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Acesta a fost un studiu mic, derulat pe o durată scurtă, dar există şi alte motive semnificative pentru a afirma că există o legătură între bunătate, o stare de sănătate optimă și, în consecință, o speranță de viață mai lungă. Cea mai importantă dintre aceste dovezi este gravitatea consecințelor amărăciunii și izolării. Mai multe studii au arătat că singurătatea ucide oamenii în același mod ca fumatul a 10 țigarete pe zi (și aceasta nu este o exagerare). Lipsa de bunătate și de conexiuni cu alte persoane poate literalmente ucide.

Bunătatea nu numai că face viața mai plăcută, ci și protejează trupul uman de efectele dăunătoare ale stresului și ale trecerii timpului.


Citiţi şi:
Bunătatea la români
O sui generis sinteză referitoare la așa-zisele ingrediente spirituale care fac să apară o stare complexă de bunăstare lăuntrică spirituală… (I)

 

yogaesoteric
5 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More