E frumos de tot cu „internetul lucrurilor”

În State s-a petrecut un incident hilar (din punctul meu de vedere) în care furnizorul de energie a blocat termostatele inteligente a zeci de mii de clienți ca să nu consume în exces. Le-a umblat la temperatură în casă pur și simplu, fără voia lor. Aceeași măsură au anunțat-o mai mulți furnizori din Canada. Asta e beleaua cu casa inteligentă – dacă nu ți-o hăcuiește un preșcolar din Bacău, ți-o controlează digital corporația și statul.

Norocul nostru, al românilor, este că trăim pe la mijlocul secolului 20 din punct de vedere tehnologic. Mai avem ceva progrese de făcut până să ne dea Ciucă temperatura mai mică la oala cu varză călită. Apa de la veceul din fundul curții nu se trage singură după utilizare. Dar nu-i timpul trecut. Pe stilul ăsta o să ajungem să ne urmărească statul și-n casă. Să se uite poliția termică urât la noi, prin camera termostatului inteligent, când ne spălăm cu apă de peste 27 de grade Celsius. Ne trece și hamsterii la întreținere.

De asemenea, nici vehiculele noastre nu se pretează deocamdată la inovațiile astea tari cum știe să implementeze Tesla, de exemplu. Tesla e genul de fabricant care îți invalidează garanția mașinii din nimic și îți blochează softul dacă faci reparații la orice alt service decât Tesla. Acum doi ani, BMW voia să implementeze un abonament pentru mașinile inteligente prin care să plătești utilizarea scaunelor încălzite. Adică aveai scaune cu posibilitate de încălzire, dar dacă nu plăteai abonamentul, îți opreau funcția din softul mașinii. Norocul temporar a fost că a început criza semiconductorilor și chestiile astea super-inteligente au fost nevoie să mai aștepte încă o generație de silicon.

Abia acum, în 2022, BMW a început să vândă abonament de 18 dolari la opțiuni pe care deja le ai instalate pe mașină, cum ar fi scaunele încălzite. Bănuiesc că cel mai mult te costă semnalizarea la BMW, pentru că n-am văzut vreun posesor care să semnalizeze corect o depășire sau vreo schimbare de bandă. Mi-a mulțumit odată unul cu avariile și cred că l-a costat micul dejun pe ziua aia. Urmează abonamentul prin care să poți folosi aerul condiționat. Sper să ajungă ăștia din industria auto la un nivel suficient de lăcomie încât să coste 2 euro apăsatul pedalei de frână. Plătești sau te duci în prăpastie. Vrei să scoți bebelușul la plimbare? – 1 euro pentru activarea opțiunii „scaun de bebe”! Vrei să lași geamul întredeschis pentru cățel? – 30 de cenți pe minut, primele 5 minute gratuit!

Abia aștept să-i văd pe-ăștia cum își sparg mașinile cu laptop-ul prin fața blocului și cum fac roll-back la update-uri de software ca să-și poată menține mașinile fără să-i taie corporațiile la buzunar. Îi aștept la schimbarea primului bloc de acumulatori originali. E între 15 și 20 de mii de dolari un schimb de acumulatori Tesla 5, cu tot cu manopera care poate ajunge la 2600 de dolari. Îți iei una nouă pe benzină din banii ăia. Full option

E nevoie să fii prost de bubui ca să plătești lunar pentru funcții și aparatură instalată deja în proprietatea ta, oricare ar fi aia… mașină, casă etc. Prostul proștilor! Președintele Retardistanului, nu așa. Dar asta e lumea de oi stupide care se integrează docil. O lume în care furnizorul de căldură îți modifică temperatura în casă indiferent de contract, Tesla îți blochează mașina dacă schimbi singur o piesă originală cu altă piesă originală și BMW îți ia taxă lunară ca să nu faci frigul pe banchetă.

Lumea asta merită din plin să-i dai climatizarea la 10 grade în mașină și să-i activezi căldura doar contra cost. Merită să fie călcată pe cap cu jandarmeriile și injectată cu de-a sila cu boostere hibrid testate exclusiv pe șoareci, cum sunt astea noi de la Pfizer. Merită pașaport sanitar ca pechinezii. Merită să-și trimită copiii la moarte în războaie corporatiste doar ca să-și rezolve Gazprom și Exxon disputa teritorială. Își merită turnătorii care au fost încurajați să raporteze cine nu s-a vaccinat, cine nu vrea să poarte mască când mănâncă pizza la restaurant și cine consumă căldura statului în exces.

Autor: Dan Pavel

Citiți și:
Internetul lucrurilor, sfârșitul libertății omului
Vine iarna recesiunii în Europa. Fără gaz rusesc, începe „operațiunea termostatul”

 

yogaesoteric
12 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More