Vine iarna recesiunii în Europa. Fără gaz rusesc, începe „operațiunea termostatul”

Căldură mai puțină și șosete de lână: europenii se pregătesc pentru o iarnă grea dacă nu primesc suficient gaz din Rusia, a cărei invazie în Ucraina, începută acum șapte luni, a dat peste cap sectorul energiei.

În prima linie, Letonia a rămas deja fără gaz rusesc de la sfârșitul lunii iulie și populația știe la ce să se aștepte în următoarele luni. „Prețurile la energie sunt atât de mari încât ne-am instalat propriul boiler, este mai ieftin decât să folosim apa caldă colectivă”, spune Juons Ratiniks, un locuitor al micului oraș Rezekne, nu departe de granița cu Rusia.

Acest polițist de frontieră pensionar îi avertizează pe „politicieni” că așteaptă ajutor pentru a-și plăti următoarele facturi în creștere, altfel „nu va fi bine pentru ei”.

Europa se află „în epicentrul tulburărilor”

Ca și în cazul Letoniei, robinetul de gaz rusesc a fost deja închis pentru Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia. În ceea ce îi privește pe ceilalți, fluxurile către Europa se reduc: în iulie, acestea au scăzut cu aproximativ 70% față de anul trecut, potrivit mai multor experți.

În capitalele continentului, perspectiva caloriferelor reci și a închiderilor de fabrici bântuie guvernele, care știu că Vladimir Putin folosește strategic arma energetică. Scăderea livrărilor a dus la creșterea prețurilor la gaze și, în consecință, a prețurilor la electricitate, deoarece multe centrale termice funcționează pe bază de gaze. Prețurile petrolului au crescut și ele, dar au scăzut recent.

Războiul a declanșat „prima criză energetică globală reală din istorie”, spune Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Iar Europa se află „în epicentrul tulburărilor”.

Gazul rusesc este atât de important – mai ales în țări foarte dependente, precum Germania, pentru industria sa grea – încât este scutit de sancțiunile europene, spre deosebire de cărbune (embargo total) și petrol (embargo progresiv).

Fluxurile deja reduse drastic în conducta Nord Stream 1, extrem de importantă între Rusia și Germania, „vor fluctua între zero și 20% din capacitate în următoarele luni, ceea ce va duce la o recesiune în Europa în iarna 2022/23”, prezice Matt Oxenford de la Economist Intelligence Unit.

În caz de penurie, autoritățile vor întrerupe mai întâi curentul electric pentru întreprinderi: în Franța și Germania, guvernele aleg pe care dintre ele să le sacrifice primele, scrie France 24. Dar consumatorii care se încălzesc sau gătesc cu gaz sunt, de asemenea, invitați să economisească energie, întrucât Bruxelles-ul cere celor 27 de țări membre să își reducă consumul de gaz cu 15%.

Italia a lansat în primăvară o „operațiune termostat” pentru a reduce încălzirea și aerul condiționat în școli și administrații. Spania și Germania au urmat exemplul. În Germania, a fost lansată o campanie de reducere a aerului condiționat, de utilizare a transportului public și de cumpărare a unui cap de duș care utilizează mai puțină apă. Multe orașe au scăzut temperatura piscinelor sau au redus iluminatul stradal.

Cărbune și GNL, virajul „eco” mai așteaptă

Franța a blocat prețurile reglementate la gaze pentru persoanele fizice, dar în Germania, facturile gospodăriilor vor crește cu câteva sute de euro pe an.

Centrul de consiliere a consumatorilor din Renania de Nord-Westfalia se confruntă cu o iarnă dificilă și nu a fost niciodată atât de ocupat în istoria sa de 40 de ani. „Vor fi multe gospodării care nu vor putea plăti”, se îngrijorează purtătorul său de cuvânt, Udo Sieverding.

Mulți se interesează de instalarea de panouri solare, spune el. Dar și vânzătorii de cărbune se confruntă cu o explozie a cererii. Franța se întoarce la „vânătoarea de risipă”: magazinele care folosesc aer condiționat sunt rugate să își țină ușile închise.

Există, de asemenea, o cursă pentru a găsi surse alternative de energie, cum ar fi gazul natural lichefiat (GNL) sau cărbunele, care este foarte poluant. Prin urmare, Franța a renunțat temporar la închiderea unei centrale electrice pe cărbune și dorește să instaleze un nou terminal plutitor de GNL, o decizie criticată de ecologiști.

Citiți și:
Dependența Europei de gazul rusesc ar putea avea drept consecință milioane de șomeri. Analiză a think-tank-ului Bruegel
Manager de top BMW: Mașinile germane nu pot funcţiona fără gaz rusesc

 

yogaesoteric
23 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More