Economia UE, cele mai proaste rezultate din ultimii patru ani. Ce ne așteaptă

 

Activitatea economică în zona euro a înregistrat în decembrie 2018 cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani, pe fondul sporirii tensiunilor comerciale şi a tarifelor vamale, conform unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters. Evoluția economiei românești este strâns corelată cu cea a UE în condițiile în care trei sferturi din exporturi merg către spațiul economic european.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut în decembrie la 51,1 puncte, de la 52,7 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai scăzut nivel din 2014, iar declinul depăşeşte estimările analiştilor, care se aşteptau ca indicele să scadă la 51,3 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Declinul activităţii economice în zona euro reprezintă o veste proastă pentru Banca Centrală Europeană (BCE) care a încheiat în decembrie programul său masiv de achiziţii de active, unul dintre principalele surse de stimulare a creşterii economiei regiunii.

În trimestrul trei din 2018 zona euro a înregistrat o creştere de doar 0,2%, cel mai slab ritm din ultimii patru ani, iar datele recente indică că această evoluţie va continua probabil şi în acest an. Totuşi, unii analişti intervievaţi de Reuters se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 0,4% în ultimele trei luni din 2018.

Conform celor mai recente prognoze ale BCE, publicate în decembrie, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul previzionat anterior, de 1,8%.


Citiți și:

Sunteţi pregătiţi pentru criza financiară din 2019?

Euroscepticism în ascensiune vs. federalism agresiv. Anul care va schimba fața UE

România a preluat de la 1 ianuarie 2019 preşedinţia Consiliului UE. Care sunt principalele atribuţii

 

yogaesoteric
15 aprilie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More