Edward Snowden explică modul în care NSA supraveghează ziariștii
În timpul unei videoconferințe susținute la Göteborg (al doilea oraș ca mărime din Suedia), Edward Snowden a dezvăluit metodele folosite de serviciile secrete americane pentru a detecta sursele ziariștilor.
Fostul colaborator al Agenției Naționale pentru Securitatea Statelor Unite (NSA) Edward Snowden a povestit, cu ocazia videoconferinței la care au fost prezenți ziariști de investigație, cum serviciile speciale pot detecta sursele de informații ale jurnaliștilor, raportează ziarul suedez Dagens Nyheter.
Conform spuselor lui Snowden, aceștia efectuează atacuri cibernetice contra ziariștilor și le piratează calculatoarele.
„Serviciile secrete îl detectează pe jurnalist la scurt timp după ce a apărut o scurgere de informații”, a declarat Edward Snowden, citat de ziar.
Apoi încep să îi analizeze toate contactele. Odată ce au înlăturat familia și prietenii din listă, serviciile de informații purică contactele rămase pentru a identifica sursa, a subliniat fostul colaborator al NSA.
„Ei analizează toate comunicațiile pentru a studia conversațiile ziaristului. Lista se reduce și până la urmă aceștia identifică sursa”, a afirmat el.
Pentru a obține această informație, NSA are nevoie doar de metadate, adică de informații despre contactele ziaristului și date despre convorbirile sale. Altfel spus, NSA nu are nevoie să controleze apelurile telefonice sau mesajele ziaristului.
„Jurnaliștii sunt mereu piratați prin intermediul conturilor lor de poștă electronică. Atunci când primesc mesaje suspecte și deschid fișierele atașate, serviciile de informații îi piratează”, a explicat acesta.
Referitor la întrebarea dacă serviciile secrete ar fi putut evita atacurile teroriste de la Paris și de la Bruxelles dacă ar fi descifrat sistemele de securitate criptografice ale teroriștilor, Snowden a răspuns că teroriștii nu ar recurge niciodată la criptare. Conform lui Edward Snowden, ei folosesc tehnologii simple și telefoane mobile pe care le aruncă la gunoi după ce își comit crimele.
În 2013, Edward Snowden a transmis către ziarele Washington Post și Guardian mai multe documente clasificate, inclusiv referitoare la un program informatic secret, botezat PRISM, care ar permite Statelor Unite să supravegheze schimburile electronice ale utilizatorilor de internet de pe teritoriul american, precum și din restul lumii. După dezvăluiri, Snowden a părăsit Statele Unite și a ajuns în Hong Kong, de unde a zburat către Moscova. Autoritățile americane i-au anulat pașaportul, astfel că a fost nevoit să rămână o perioadă de timp în zona de tranzit a aeroportului moscovit. În august 2014, Rusia i-a acordat un permis de ședere pe o perioadă de trei ani.
Citiți și:
S-au găsit vinovaţii: Prea puțin Big Brother, prea mult Snowden
Snowden susține că deja spionii britanici pot accesa de la distanță orice telefon mobil
33 de ţări ajută spionajul SUA
yogaesoteric
24 mai 2016