Elvețienii au adoptat prin referendum o lege «anti-homofobie» care trezește temeri privind libertatea de exprimare

 

Elveţienii au aprobat pe larg prin referendum la începutul lunii februarie o lege ce interzice discriminarea pe motive de orientare sexuală, atât de combătută de formaţiunile conservatoare. Prin „da” s-au pronunţat 62% dintre alegători, potrivit institutului GFS Bern.

Mathias Reynard, parlamentarul socialist aflat la originea acestei reforme a codului penal elveţian, a salutat la canalul RTS-1 „o zi istorică” şi „un semnal magnific pentru toate persoanele vizate”.

Marc Frueh, de la micul partid apărător al valorilor creştine UDF, care a lansat acest referendum cu sprijinul Uniunii Democratice de Centru (UDC, dreapta populistă), primul partid al ţării, a estimat că în ciuda eşecului său, recurgerea la vot a fost justificată. Referendumul „a permis poporului elveţian să ia o decizie”, a declarat el la acelaşi canal. A adăugat însă că formaţiunea sa va rămâne vigilentă cu privire la aplicarea reformei.

Noua lege lărgeşte legislaţia deja existentă privind discriminarea şi apelul la ură rasială sau religioasă, extinzând-o la orientarea sexuală.

Această reformă a codului penal, adoptat în 2018, s-a lovit de opoziţia mediilor conservatoare şi populiste, care au denunţat o „cenzură” şi un atac la „libertatea de exprimare, de conştiinţă şi comerţ”. Celelalte părţi au considerat că protecţia împotriva discriminării pe motive de orientare sexuală era insuficientă în Elveţia şi au cerut să se voteze prin „da” la reformă.

Susţinătorii textului se bazează şi pe faptul că discriminarea pe motive de orientare sexuală este deja sancţionată în alte ţări europene şi Consiliul Europei, precum şi ONU au cerut Elveţiei să-şi consolideze arsenalul împotriva homofobiei.

Noua lege pedepseşte denigrarea publică şi discriminarea oricărei persoane din cauza orientării sale sexuale sau orice atitudine menită să stârnească ura faţă de ele, prin scris, vorbire, imagini sau gesturi. Pe de altă parte, ea nu reprimă comentariile făcute în cercul familial sau între prieteni.

Restaurantele, hotelurile, companiile de transport, cinematografele sau piscinele nu pot refuza accesul cuiva datorită orientării sale sexuale. Textul prevede amenzi sau pedepse de până la trei ani de închisoare.


Citiţi şi:
De la căsătoria homosexuală la dictatura homosexuală. Dreptul la anormalitate
Tacticile insidioase ale mişcării homosexuale

 

yogaeosteric
31 mai 2020


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More