Emmanuel Macron pregătește reorganizarea islamului din Franța. Reacția unui lider musulman: NU vă amestecați în religia noastră!

 

Emmanuel Macron pregătește o reorganizare completă a cultului musulman din Franța. „Voi avansa pas cu pas”, a declarat șeful statului într-o declarație făcută publicației Le Journal du Dimanche.
 
Scopul lui Emmanuel Macron este de a pune baze noi relației pe care o întreține cultul musulman cu statul francez și cu celelalte religii. Astfel se va putea combate mai eficient și fundamentalismul islamic, crede președintele Franței.

Planul este pregătit de palatul Elysée în strânsă colaborare cu Ministerul de Interne și al Cultelor. „Indiferent de opțiunea aleasă, obiectivul meu este de a regăsi inima laicității, posibilitatea de a crede sau de a nu crede, pentru a prezerva coeziunea națională și posibilitatea de a avea conștiințe libere”, spune șeful statului, citat de RFI.
 
O misiune delicată, pentru că totul trebuie regândit, refăcut: noi instanțe reprezentative, finanțarea lăcașurilor de cult, formarea imamilor – șantierul este enorm. Ideea este de „a reduce influența țărilor arabe care nu fac decât să împiedice islamul francez să intre în modernitate”, spune anturajul președintelui jurnaliștilor de la Journal du Dimanche.

Consiliul francez al cultului musulman, instanța reprezentativă a musulmanilor din Hexagon, creat în 2003, nu reprezintă în fapt pe mai nimeni: potrivit unui sondaj de opinie, doar o treime dintre musulmanii francezi au auzit de această instanță. Factor de imobilism, CFCM este prea influențat de state străine – Algeria, Maroc, Turcia, Arabia Saudită sau Qatar. Un sistem de care Macron vrea să scape.

Idea autorităților franceze este de a deschide CFCM musulmanilor cei mai bine integrați în Franța, noii generații de francezi de confesiune musulmană. 

În fine, finanțarea și formarea imamilor sunt punctele cele mai delicate ale reformei. Trebuie știut că țările Golfului persic și ale Maghrebului contribuie la construirea de moschei în Franța, țară în care oficiază de asemenea 300 de imami plătiți de state străine.

Reformarea islamului francez va cere fără îndoială timp, diplomație și abilitate din partea lui Emmanuel Macron. Președintele francez pare însă dispus să acționeze rapid, primele jaloane ale reformei urmând să fie puse încă din primul semestru al acestui an.

Creat în 2003 de Nicolas Sarkozy, la acea vreme ministru de Interne, pentru a stabili un interlocutor unic între comunitatea musulmană și stat, CFCM respinge orice supraveghere din partea statului.
În replică la anunțul președintelui, un lider al musulmanilor francezi l-a îndemnat pe Emmanuel Macron să nu se amestece în organizarea celei de-a doua religii a Franței.

„Fiecare trebuie să aibă rolul său”, a declarat pentru Reuters Ahmet Ogras, președintele CFCM.
„Credința musulmană este o religie și, ca atare, are grijă de problemele ei. Ultimul lucru pe care îl vrei este ca statul să acționeze ca tutore”, a spus Ogras, un francez de origine turcă care a condus CFCM până la jumătatea lunii septembrie, anul trecut.

CFCM este intens monitorizat în special de Ministerul de Interne. În prezent, comitetul executiv al acestui organism este desemnat direct în moschei. O modalitate mult criticată de autoritățile franceze și pe care, cu siguranță, Macron va încerca să o schimbe, având în vedere alegerile care au loc anul viitor. Conform recensământului din ianuarie 2016 realizat de Institutul Național de Statistică (Insee), credincioșii musulmani din Franța ar fi aproximativ 6,5 milioane, adică 10% din populație.


Citiți și:

În timp ce țara se umple cu moschei, francezii vor să elimine crucea de pe statuia Papei Ioan Paul al II-lea din Bretania

Franța: secretele teribile din spatele lui «Rothschild» se manifestă prin Macron

Bruxelles – Mormântul Europei: UE repudiază Creștinismul și promovează oficial Islamul
 

 

yogaesoteric
11 iunie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More